Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane bułeczki dyniowe z pysznym wnętrzem

Kolejny dyniowy wypiek na słodko :) Warto się skusić, bo mają moc magiczną- poprawiają humor w szare i deszczowe dni :)

Zawijane bułeczki dyniowe z pysznym wnętrzem


Ciasto:

  • szklanka puree z dyni
  • 20g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru z cynamonem (np firmy Diamant)
  • 2 duże łyżki miękkiego masła
  • łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • mąka- tyle ile zabierze ciasto

 

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.

W misce mieszamy około 2 szklanki mąki z cukrem, solą. Dodajemy masło, puree dyniowe, mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Powinno być elastyczne i nieklejące. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1.5 godziny.

 

Nadzienie:

  • 4 łyżki cukru z cynamonem
  • 1/3 kubka orzechów laskowych
  • 1/3 kubka orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • duża garść pestek dyni

 

Masło rozpuszczamy.

Orzechy mielimy niezbyt drobno.

 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat/ stolnicę i chwilkę wyrabiamy.

Wałkujemy na duży prostokąt.

Smarujemy je masłem, a następnie posypujemy cukrem, orzechami i pestkami dyni. Lekko dociskamy rękami nadzienie.

Ostrym nożem dzielimy ciasto wzdłuż na połowę.

Każdą połówkę zwijamy w długą roladę. Rolady dzielimy na mniejsze kawałki (z każdej otrzymałam 7 części).

Bułeczki możemy ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie na muffinki (należy ją tylko wcześniej posmarować masłem i obsypać mąką, by bułeczki nie przywarły do ścianek). Tak ułożone bułeczki odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem lub resztką rozpuszczonego masła.

Nagrzewamy piekarnik do 180st i pieczemy bułeczki aż nabiorą ładnego koloru.

Smacznego!

 

Zawijane bułeczki dyniowe z pysznym wnętrzem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak