Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

Wielowarstwowa zapiekanka z grzybami leśnymi. Po grzybobraniu warto ją zrobić.Nasyci zbieraczy i ich rodziny.

       Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i      selerem 

 

Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki:


4 plastry selera korzeniowego gotowany,
    500 g grzybów  leśnych np. opieniek
    1 cebula,
    200 g makaronu spaghetti,
    sól ziołowa  Prymat do smaku,
    Kucharek - uniwersalna,
    pieprz czarny mielony Prymat,
    50 g masła,
    przyprawa do sałatek Prymat,

 
  SOS:
    1 łyżka masła,
    2 łyżki mąki pszennej,
    200 ml mleka,
    sól do smaku,
    pieprz  czarny Prymat do smaku,
    100 g sera
zółtego jako dodatek

  

Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

 

Duży seler obieramy ze skóry i kroimy w o,5 cm plastry. Do garnka wrzucamy kostkę grzybową i wlewamy wodę. Wkładamy seler i gotujemy do momentu aż będzie półmiękki. Po ugotowaniu wyciągamy łyżką cedzakową na durszlaku, studzimy.

Grzyby - opieńki oczyszczamy z traw i liści i myjemy. Następnie odcinamy ogonki.
    Kapelusze kroimy w paski.

Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

Cebule kroimy w pióra lub kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy do cebuli grzyby i smażymy do miękkości.

Doprawiamy Kucharkiem i pieprzem. Makaron spaghetti wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy al dente.

Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

Po ugotowaniu przelewamy wodą i odcedzamy na durszlaku.

 .Małą lazanierę smarujemy masłem. Układamy 2 plastry selera.

Posypujemy Przyprawą do sałatek Prymat.

      Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

Wykładamy na seler połowe ugotowanego makaronu.

Następnie wszystkie grzyby ,dokładnie przykrywajac makaron.

 Znowy wykładamy makaron.

       Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

I przykrywamy wszystkie warstwy selerem.

      Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

SOS:
Rozpuszczamy
łyżke masła .

Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko. Gotujemy chwile aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą i pieprzem.


Zalewamy zawartość lazaniery sosem , odsuwając delikatnie plastry selera tak by sos mógł wpłynąć do wewnątrz zapiekanki. Na wierzchu układamy plastry sera.

      Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

Posypujemy po wierzchu przyprawą do sałatek Prymat.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 40 minut. Kroimy na porcje i podajemy jeszcze gorące.

Można powtórnie odgrzewać .

 

 

        Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

Smacznego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak