Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem
Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem
Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki:
4 plastry selera korzeniowego gotowany,
500 g grzybów leśnych np. opieniek
1 cebula,
200 g makaronu spaghetti,
sól ziołowa Prymat do smaku,
Kucharek - uniwersalna,
pieprz czarny mielony Prymat,
50 g masła,
przyprawa do sałatek Prymat,
SOS:
1 łyżka masła,
2 łyżki mąki pszennej,
200 ml mleka,
sól do smaku,
pieprz czarny Prymat do smaku,
100 g sera zółtego jako dodatek
Duży seler obieramy ze skóry i kroimy w o,5 cm plastry. Do garnka wrzucamy kostkę grzybową i wlewamy wodę. Wkładamy seler i gotujemy do momentu aż będzie półmiękki. Po ugotowaniu wyciągamy łyżką cedzakową na durszlaku, studzimy.
Grzyby - opieńki oczyszczamy z traw i liści i myjemy. Następnie odcinamy ogonki.
Kapelusze kroimy w paski.
Cebule kroimy w pióra lub kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy do cebuli grzyby i smażymy do miękkości.
Doprawiamy Kucharkiem i pieprzem. Makaron spaghetti wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy al dente.
Po ugotowaniu przelewamy wodą i odcedzamy na durszlaku.
.Małą lazanierę smarujemy masłem. Układamy 2 plastry selera.
Posypujemy Przyprawą do sałatek Prymat.
Wykładamy na seler połowe ugotowanego makaronu.
Następnie wszystkie grzyby ,dokładnie przykrywajac makaron.
Znowy wykładamy makaron.
I przykrywamy wszystkie warstwy selerem.
SOS:
Rozpuszczamy łyżke masła .
Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko. Gotujemy chwile aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zalewamy zawartość lazaniery sosem , odsuwając delikatnie plastry selera tak by sos mógł wpłynąć do wewnątrz zapiekanki. Na wierzchu układamy plastry sera.
Posypujemy po wierzchu przyprawą do sałatek Prymat.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 40 minut. Kroimy na porcje i podajemy jeszcze gorące.
Można powtórnie odgrzewać .
Smacznego.