- 2/3 opakowania makaronu „świderek”
- 40 dag pieczarek
- ½ dużego opakowania mrożonych warzyw na patelnię
- 2 laski chudej kiełbasy
- 3 łyżki sosera Winiary + 200ml wody (można użyć normalnego bulionu)
- Sól, pieprz
- Przyprawa do kurczaka
- Ketchup
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju około 9 minut.
Na patelni podsmażamy warzywka.
Pieczarki czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i dusimy aż będą miękkie.
Kiełbaskę kroimy na plasterki, podsmażamy z przyprawą do kurczaka.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy 2/3 makaronu, następnie pieczarki, kiełbaskę, warzywa, resztę makaronu, zalewamy soserem rozrobionym z wodą, polewamy ketchupem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.40 minut w temp 190st.