Zapachy mojej kuchni

Opublikowano: 28.02.2011
Autor: Jolanta40
Zapachy mojej kuchni
Lubicie zapach cynamonu ? Ja uwielbiam :)

Pamiętam z casów dzieciństwa jak nasz dom pachniał pieczonym ciastem, swosjkimi wędlinami i pastą do podłogi :)

Moja kuchnia prawie przez cały rok pachnie cynamonem. Dodaję go do pieczonych jabłek, jabłecznika, pierniczków i ciasteczek. Lubię mieszkania, w których czuć ciepło i naturalne zapachy dochodzące z kuchni.

Chcę Wam polecić przepis na kwiatuszki miodowe z cynamonem. Są przepyszne, przypominają smakiem toruńskie pierniczki.

SKŁADNIKI :

1/3 szklanki cukru drobnego,

2 szklanki mąki pszennej,

2 łyżki cukru cynamonowego,

2 łyżki miodu prawdziwego,

1 jajko,

50 g margaryny lub masła,

1 łyżeczka cynamonu mielonego,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

1/3 szklanki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE :

Margarynę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu.Dodajemy miód. Mieszamy i dodajemy sodę i śmietanę. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cynamon u cukier. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i wbijamy jajko. Mieszamy robotem kuchennym.

Na stolnicy podsypanej mąką wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy je i wycinamy foremkami kształty kwiatuszków. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem cynamonowym.

Pieczemy w 180C aż się ciasteczka przyrumienią.

Smacznego :)

prymat