Ostatnio zaczęłam eksperymentować w kuchni.
Efekty bywają różne :)
To danie przygotowuje się dosyć szybko i naprawdę świetnie smakuje. Połączyłam swoją ulubioną rybę z elementem ukochanej kuchni meksykańskiej.
Polecam.
SKŁADNIKI :
placek tortilla 1 szt,
oliwa z oliwek,
mąka pszenna do panierki,
2 liście sałaty,
2 pomidorki koktajlowe,
kiełki ( ilość według uznania),
papryczka peperoni konserwowa 4-5 sztuk,
1/2 pomarańczy,
sos słodko - pikantny Chili,
filet z łososia 200 g,
sól morska jodowana,
PRZYGOTOWANIE :
Filet z łososia kroimy na małe porcje.Myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy patelnię grillową i smazymy tortillę. Odkładamy ją do ostygnięcia.
Łososia solimy i panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie i układamy na ręczniku papierowym, po chwili obracając na drugą stronę, aby odsączyć tłuszcz.
Do miseczki nakładamy sos chili i obtaczamy dokładnie usmazonego łososia.
Liście sałaty myjemy i osuszamy.Układamy na rozłożonej tortilli.
Układamy pozostałe składniki - pokrojone pomidorki,papryczki peperoni, kawałki łososia i posypujemy kiełkami. Zawijamy.
Smacznego :)