Każdy ma jakiegoś bzika :)
Kupiłam kolorowe woreczki,aby odróżnić rodzaje pierogów.
Wiem, że to zajęcie mało kreatywne. Stoję i lepię .....ale czasem takie niemyślenie właśnie pomaga.
Na szczęście moja rodzinka uwielbia pierogi, choć nie nadążają z konsumpcją :)
Poniżej przedstawię jedną moich propozycji pierogowych, ulubione pierogi moich dzieci.
PIEROGI RUSKIE :
Składniki :
4 szklanki mąki,
2 jajka,
sól,
ciepła woda,
oliwa z oliwek,
Kucharek,
250 g twarogu półtłustego,
6 szt. ziemniaków,
1,5 szt cebuli białej
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, jajka, sól, woda i oliwa ) łączymy i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawić przykryte ściereczką na około 40 minut.
Ziemniaki ugotować na pół twardo.Odstawić i ostudzić. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oliwie.Wszystkie składniki włożyć do rozdrabniacza i zmiksować. Doprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrajać z niego krążki. Na środku układać farsz i zamykać, sklejając na brzegach.
Ugotować we wrzącej wodzie z 1 łyżką oliwy. Wyjmować pierogi jak wypłyną. Można podawać z podsmażoną cebulką.
Smacznego :))