Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zamiast czekolady blok

Dawno moja mama robiła mi i mojemu rodzeństwu czekoladę, a także blok czekoladowy. Teraz ,gdy już jej nie ma (dziś mija 7 miesięcy jak odeszła) mogę tylko powspominać jego smak. Na pewno był inny niż robiony teraz ale równie dobrze smakował.

    Blok czekoladowy w dwóch wersjach.

 

 

Tą wersje polecam szczególnie. Jest pełna bakalii i zdrowych płatków kukurydzianych.

 

 

Zamiast czekolady blok

 



SKŁADNIKI :

150 g margaryny,
1/2 szklanki cukru
300 g mleka w proszku,
150 ml wody,
150 g orzechów włoskich,
100 g rodzynek
100 g płatków kukurydzianych

 

W garnku roztapiamy margarynę zagotowując ją z wodą i cukrem.
Orzechy włoskie połamane mieszamy z rodzynkami.
Roztopioną margarynę z wodą i cukrem lekko przestudzoną wlewamy do mleka w proszku i miksujemy.
Miksujemy na jednolitą masę by nie było grudek.
Następnie wsypujemy płatki kukurydziane i wymieszane orzechy z rodzynkami.
Mieszamy łyżką by równomiernie się wszystko ze sobą połączyło.
Przekładamy do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową .
Chłodzimy w lodówki około 5 godzin gdy jesteśmy niecierpliwi ,a najlepiej odstawiać na cała noc by dobrze masa zastygła.




Zamiast czekolady blok

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak