Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewany pirog z cebulą, jajkiem, dwoma serami i lubczykiem

Coś szybkiego i sycącego na obiad? Proszę bardzo! Zwłaszcza, że w takie upały chce się ograniczyć przebywanie w kuchni do minimum ;-)

Zalewany pirog z cebulą, jajkiem, dwoma serami i lubczykiem


Ciasto:

  • ok 250g mąki
  • 3 łyżki błonnika owsianego (lub dać zamiast niego 50g mąki, jeśli nie mamy)
  • 400g śmietany
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 160g masła

 

Nadzienie:

  • 7 dużych cebul
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 150g serka topionego
  • 100g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • szczypta lubczyku suszonego
  • pęczek szczypiorku

 

 

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przysmażamy na patelni razem ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem. Jajka kroimy w dużą kostkę. Ser żółty ścieramy. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki.

Nagrzewamy piekarnik do 190st. Do miksera/ blendera wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, wlewamy roztopione masło, dodajemy mąkę, wymieszaną z solą, błonnikiem i 1 łyżeczką cukru (druga łyżeczka przyda nam się później). Miksujemy aż masa będzie jednolita. Formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wykładamy do niej 2/3 ciasta.
Posypujemy je łyżeczką cukru. Na wierzch wykładamy farsz (cebula+szczypiorek), rzucamy serek pokrojony w kostkę, posypujemy startym serem i lubczykiem. Zalewamy resztą ciasta (jeśli będzie za gęste to warto dodać do niego mleka).
Pieczemy około 35 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru.

 

Zalewany pirog z cebulą, jajkiem, dwoma serami i lubczykiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak