Zalewany pirog z cebulą, jajkiem, dwoma serami i lubczykiem
Opublikowano: 11.01.2013

Coś szybkiego i sycącego na obiad? Proszę bardzo! Zwłaszcza, że w takie upały chce się ograniczyć przebywanie w kuchni do minimum ;-)
Ciasto:
- ok 250g mąki
- 3 łyżki błonnika owsianego (lub dać zamiast niego 50g mąki, jeśli nie mamy)
- 400g śmietany
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 160g masła
Nadzienie:
- 7 dużych cebul
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 150g serka topionego
- 100g sera żółtego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- szczypta lubczyku suszonego
- pęczek szczypiorku
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przysmażamy na patelni razem ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem. Jajka kroimy w dużą kostkę. Ser żółty ścieramy. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki.
- Nagrzewamy piekarnik do 190st. Do miksera/ blendera wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, wlewamy roztopione masło, dodajemy mąkę, wymieszaną z solą, błonnikiem i 1 łyżeczką cukru (druga łyżeczka przyda nam się później). Miksujemy aż masa będzie jednolita. Formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką.
- Wykładamy do niej 2/3 ciasta.
- Posypujemy je łyżeczką cukru. Na wierzch wykładamy farsz (cebula+szczypiorek), rzucamy serek pokrojony w kostkę, posypujemy startym serem i lubczykiem. Zalewamy resztą ciasta (jeśli będzie za gęste to warto dodać do niego mleka).
- Pieczemy około 35 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru.