Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zając , baran dwa bratanki......

Och dopiero poczułam,że świeta tuż ,tuż .... Jak co roku zostałąm zasypana zamówiniami na te smaczne symbole Wielkanocy.

Zając , baran dwa bratanki......
Oto moje wypieki: zając i baranek
Trudno upiec dużo ich ,gdy ma się 3 formy baranka i jedną formę zajączka. Parę godzin w kuchni i upiekłam 10 baranków i 5 zajączków. Nie dużo i nie mało.


Piekłam je z dwóch przepisów: Pierwszy z nich to :

360 g miękkiej margaryny
400 g cukru kryształ
10 jajek
600 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych

margaryna i bułka tarta do formy


Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy cały czas miksując żółtka. Białka ubijamy na pianę . Do masy zółtkowej wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia,a na końcu białka . Delikatnie mieszamy.
Formy smarujemy margaryną i posypujemy bułką .

. Zając , baran dwa bratanki......
 

Gotowe ciasto wlewamy do form. Ustawiamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temp do 1650 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.


Zając , baran dwa bratanki......

 

Drugi przepis z jakiego piekłam moje " świąteczne zoo" to przepis na biszkopt:


6 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanka oleju
15 g proszku do pieczenia


  Miksujemy kolejno cukier z jajkami.

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec wlewamy olej.

Przelewamy do form i pieczemy w 180 stopni od 30 do 35 minut. Musimy sprawdzic patyczkiem czy sie upiekły i pilnujemy tzw na oko jak sie ładnie przyrumienia to pora je wyciagać .


Zając , baran dwa bratanki......

Urokliwe ale pracy przy nich sporo...

 

IZABELA29 27.03.2013 20:28
oj dzisiaj robiłam kolejne i użyłam ziela angielskiego trochę miększy jest od pieprzu ale z goździkami to dobry pomysł , dzięki wypróbuję .
Habibi 27.03.2013 17:19
Iza, a nie myślałaś, aby te ziarenka pieprzu zastąpić goździkami? Palce by Ci odpoczęły ;) Cudne te figurki :)))
IZABELA29 27.03.2013 11:09
ok borgia ,a foremki bynajmniej baranka są w Kauflandzie po 15 zł. Zająca dostałam więc nie widziałam go w sprzedaży
borgia 27.03.2013 09:57
:) Ale za to jaki efekt!!! Zabawne te foremki i aż szkoda, że nigdzie nie widziałam takich. Zobaczę sobie w necie... bo bardzo mi się podobają. A jak Ci przyjdzie do głowy kiedyś zrobić czarną owcę, to też koniecznie pokaż ;)
IZABELA29 27.03.2013 09:03
najgorsze w tym pieczeniu to wbijanie szpilek w ziarna pieprzu ,masakra do tej pory ręce mnie bolą
bietka 27.03.2013 08:49
baranek i zajączek prezentuje się doskonale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak