W pomidorach znajduje się bardzo dużo cennych substancji odżywczych oraz witamin takich jak : C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, biotyna, zaś najwięcej w pomidorach jest karotenu. Jeżeli chodzi o składniki mineralne, to pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk oraz mangan.
W pomidorach jest bardzo mało kalorii, dlatego można je jeść w dużych ilościach, natomiast pełnią dużą rolę w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, reumatyzmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek i serca.
Jak widać warto jeść pomidory bo wtedy dostarczymy swojemu organizmowi bardzo mało kalorii, ale za to bardzo dużo cennych witamin i substancji odżywczych.
Można je również jeść same bez żadnych dodatków, co ja robię, bo bardzo lubię takie zerwane prosto z krzaczka w swoim ogrodzie.
A teraz przedstawię wam kilka propozycji na dania z pomidorami.
Sałatka z sosem tatarskim
Składniki:
5 jajek gotowanych na twardo
pół główki kapusty pekińskiej
3 pomidory
20 dag sera zółtego
20 dag szynki
3 ogórki konserwowe
2 słoiczki sosu tatarskiego
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Jajka i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Składniki układamy warstwami. Kolejność układania warstw: kapusta pekińska + pomidory + sos tatarski + ogórki + szynka + sos tatarski + jajka + żółty ser + sos tatarski i ozdabiamy sałatkę najlepiej tymi produktami , które znajdują się w sałatce.
Ta sałatka bardzo mi smakuje.
Lazania z mięsem mielonym i pomidorami
Składniki:
1 opakowanie lazanii (500 gram)
50 dkg mięsa mielonego
3 pomidory
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do podsmażenia
sól
pieprz
20 dkg sera żółtego
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dolewamy mleko i zagotowujemy, aż sos nam zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką.
Do natłuszczonego naczynia na spód dajemy sos, układamy płaty lazanii, znowu dajemy sos.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do mięsa, dodajemy oregano i bazylię i chwilę jeszcze smażymy. Na płaty lazanii z sosem dajemy połowę mięsa mielonego.
Znowu układamy płaty lazanii smarujemy sosem beszamelowym.
Dajemy pozostałe mięso mielone.
I dajemy ostatnią warstwę lazanii smarujemy sosem
Na wierzchu układamy plasterki sera żółtego
Zapiekamy około 45 minut w temp. 200 stopni.