Rurki z kremem budyniowym
Bardzo lubię piec rurki z kremem i nie wyobrażam sobie bez nich świąt.
Składniki
Ciasto:
50 dkg mąki pszennej
25 dkg margaryny
1 szklanka śmietany 18 %
szczypta soli
białko do posmarowania
cukier do posypania rurek
Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki maki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
25 dkg margaryny
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, miękką margarynę i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.
2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.
3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.
4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
5. Krem: odlewamy jedną szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy zimny budyń. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki.
Orzeszki z masą orzechową
Pyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy.
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy (16 gram)
25 dkg margaryny
3 żółtka
3 łyżki śmietany 18 %
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
1 szklanka orzechów włoskich mielonych
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
25 dkg margaryny
Do obtoczenia orzeszków:
kakao
cukier puder
1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.
2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
3. Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.
4. Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.
5. Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.
Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową
Bardzo smaczne babeczki, idealne na jeden kęs.
Składniki
Ciasto:
50 dkg mąki pszennej
30 dkg margaryny
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany 18 % (w zależności od potrzeby)
Masa kajmakowo-budyniowa
1 puszka masy kajmakowej
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżka kakao
25 dkg margaryny
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka i margarynę i zagniatamy ciasto. Foremki na mini babeczki smarujemy tłuszczem, ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami babeczki, formujemy i dajemy na formę do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
2. Babeczki wyjmujemy z foremek i rozkładamy na papierze śniadaniowym żeby ostygły.
3. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i żółtka. Jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy dodajemy po łyżce masy kajmakowej i budyniu. Masę dajemy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią babeczki.
Ciasteczka Choinki
Bardzo smaczne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie, ale również na każda inną okazję, wystarczy tylko wyciąć je inną foremką i udekorować wedle uznania.
Składniki
Ciasto:
40 dkg mąki
25 dkg margaryny
1 łyżka smalcu
5 żółtek gotowanych
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
kilka kropli olejku pomarańczowego
lukier zielony
kolorowe koraliki
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dajemy cukier puder i cukier waniliowy, jajka gotujemy, żółtka oddzielamy od białek i ścieramy je na tarce o drobniutkich oczkach albo trzemy przez sitko, dajemy margarynę, smalec, olejek pomarańczowy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy foremką o kształcie choinki (lub zupełnie dowolną) wycinamy ciasteczka i dajemy ja na brytwankę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak ciasteczka przestygną to smarujemy je zielonym lukrem i dekorujemy kolorowymi koralikami.
Ciastka słoneczka z bezą
Bardzo pyszne ciasteczka, idealne do kawki i do herbatki.
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
20 dkg margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
3 białka
20 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
marmolada jabłkowa
olejek pomarańczowy
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kieliszkiem kółeczka.
2.Białka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Każde kółeczko smarujemy pianą, dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia .
3. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
4. Marmoladę mieszamy z olejkiem pomarańczowym. Jak ciastka przestygną to smarujemy marmoladą stronę bez piany i przekładamy dwa ciasteczka do kupy
Polecam wszystkim pieczenie domowych ciasteczek w domu.