Po świętach najlepsza owsianka

Przez święta jedliśmy: dużo, tłusto, smażone i słodkie, a po świętach przyszła pora na lekkie jedzenie i w tym pomogą nam płatki owsiane.
Płatki owsiane należą do najzdrowszej i najbardziej odżywczej grupy produktów żywieniowych. Mają bardzo dużą zawartość błonnika, który pomaga nam usuwać szkodliwe toksyny z organizmu a także witaminy z grupy B, E i PP, a także minerały m.in. cynk, potas, wapń, jod, selen i magnez.
Są one również silnym źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie opóźniają proces starzenia i maja dobry wpływ na naszą skórę i włosy.
Polecam jeść płatki owsiane przynajmniej raz dziennie, zwłaszcza na śniadanie, a na pewno poczujecie różnicę w waszym stanie zdrowia i ciała.
Płatki owsiane nie wymagają dużo czasu na przygotowanie, wystarczy je ugotować na mleku lub wodzie jak kto woli dodać różne owoce i przyprawy i mamy jedzonko gotowe.
Oto kilka moich propozycji jak można wykorzystać płatki owsiane:
Płatki owsiane z mandarynką, gruszką i kiwi
Zagotowujemy szklankę płatków owsianych z jedną szklanką wody, jak zakipią odstawiamy, dodajemy odrobinę miodu, wykładamy na talerz i dajemy dowolne owoce, ja dałam kiwi, mandarynkę i gruszkę.
Płatki możemy również podać z jednym owocem i jogurtem.
A także możemy do płatków owsianych również dodać dowolne orzechy.
Błyskawiczna owsianka z jabłkiem i gruszką
Składniki
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków jęczmiennych
1 szklanka mleka
1 jabłko
1 gruszka
cynamon do posypania
Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki owsiane i jęczmienne, gotujemy ciągle mieszając około 5 minut. Gotową owsiankę dajemy do miseczki, jabłko i gruszkę obieramy, kroimy na małe kawałeczki i rozkładamy no owsiankę, posypujemy cynamonem i od razu zjadamy.
Lekki deserek
Składniki
1 mandarynka
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka rodzynek
Mandarynkę obieramy i dzielimy na cząstki. Do pucharka wlewamy połowę jogurtu naturalnego, posypujemy 1 łyżką płatków owsianych i dajemy połowę mandarynki. Potem wlewamy resztę jogurtu, posypujemy drugą łyżką płatków owsianym, dajemy pozostałe cząstki mandarynki i posypujemy rodzynkami.
I na koniec polecam moje ulubione muffinki owsiano-bakaliowe
Składniki
Składniki mokre:
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1 jajko
4 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki suche:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka słonecznika łuskanego
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jabłko
W jednej misce łączymy ze sobą składniki mokre czyli jajko, miód, jogurt naturalny oraz olej, a w drugiej składniki suche czyli: płatki owsiane, płatki jęczmienne, pestki słonecznika, siemię lniane, jabłko obrane i pokrojone w drobną kosteczkę, rodzynki oraz proszek do pieczenia. Potem łączymy wszystko razem, dajemy do foremek na muffinki i zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Jak widać płatki owsiane możemy wykorzystać na różne sposoby i z różnymi dodatkami, polecam się z nimi zaprzyjaźnić.