Szpinak warzywo zdrowia

Opublikowano: 08.01.2017
Autor: bietka
Szpinak warzywo zdrowia
Szpinak to bardzo zdrowe i cenne warzywo dla naszego organizmu, warto dodać, że liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią nas przed miażdżycą, natomiast właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C i luteiny .

Szpinak to bardzo zdrowe i cenne warzywo dla naszego organizmu, warto dodać, że liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią nas przed miażdżycą, natomiast właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C i luteiny .

Szpinak zawiera dużo potasu, żelaza i kwasu foliowego,  a także jest źródłem magnezu, dlatego powinny go  jeść osoby zestresowane, gdyż pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego,przez co  obniża podatność na stres i wykazuje właściwości uspokajające. A także zapobiega bólom i zawrotom głowy.

Mogą go jeść osoby na diecie, bo 100 gram tego produktu zawiera tylko 26 kalorie.

Latem sama wysiewam szpinak u siebie w ogródku i przynajmniej wiem, że jest on bez nawozów i bez chemii, jak mam więcej to później go zamrażam, a jak się skończy mój to kupuję w sklepie, teraz nie ma problemu, można go kupić w sklepach przez cały rok.

Oto kilka moich propozycji ze szpinakiem.

Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Szpinak warzywo zdrowia

 

 

 

 

 

 

 

          Składniki

 

sałata lodowa
szpinak świeży
suszone pomidory
kapary
oliwki zielone
ogórek zielony
pestki słonecznika
oliwa z oliwek

Sałatę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzu, na sałatę układamy szpinak, następnie układamy pokrojone suszone pomidory, oliwki, kapary i ogórek zielony. Sałatkę posypujemy pestkami słonecznika i skrapiamy oliwą z oliwek. Sałatkę schładzamy w lodówce. 

Moja rada: proporcje wszystkich składników dajemy dowolne.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

 Szpinak warzywo zdrowia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Składniki

 szpinak świeży 

sałata zielona 

1 ogórek 

1 pomidor 
kilka truskawek 
pół opakowana sera feta 
pestki słonecznika
oliwa z oliwek 
sól 
pieprz 

Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę i układamy na listkach szpinaku i sałaty. Truskawki kroimy na pół i również równomiernie układamy. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Sałatka za szpinakiem i jajkiem

Szpinak warzywo zdrowia

 

 

 

 

 

 

 

             Składniki

 

kilkanaście listków świeżego szpinaku
2 gotowane jajka
1 pomidor
pół zielonego ogórka
szczypiorek
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Jajka gotujemy na twardo i zalewamy zimną wodą. Szpinak płuczemy, pomidor i ogórek kroimy na plasterki, szczypiorek drobniutko siekamy.

Na talerzu układamy szpinak, na nim plasterki pomidora, potem plasterki ogórka i jajka pokrojone, posypujemy szczypiorkiem. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem i solą.

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta

Szpinak warzywo zdrowia

 

 

 

 

 

 

 

Szpinak warzywo zdrowia

 

 

 

 

 

 

 

          Składniki

 

500 gram makaronu Tagliatelle
500 gram świeżego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól do smaku
pieprz do smaku 
15 dkg sera feta

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pokrojony szpinak. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, i smażymy aż woda ze szpinaku odparuje. 

Gotujemy makaron tagliatelle w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy razem ze szpinakiem. Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze i posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę.

 

Wiosenna sałatka ze szpinaku

Szpinak warzywo zdrowia

 

 

 

 

 

 

 

       Składniki

 

kilka listków szpinaku
kilka listków sałaty zielonej
3 rzodkiewki
1 ogórek zielony
sos do sałatek koperkowo-ziołowy
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
szczypiorek
jajko gotowane na twardo
sól
pieprz

Sałatę i szpinak myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Ogórek zielony obieramy i kroimy w półplasterki. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na grubej tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo. Sos koperkowo-ziołowy rozrabiamy z oliwą z oliwek i wodą. Łączymy ze sobą wszystkie składniki polewamy sosem i doprawiamy pieprzem i solą. Na wierzchu układamy gotowane jajko.

 

 

 

 

 

 

 

prymat