Domowe torty

Żeby zrobić tort w domu wystarczy mieć kilka podstawowych przepisów na różne blaty i krem i potem je składać na różne sposoby i każdy inaczej udekorować. Podam Wam kilka przepisów.
Biszkopt jasny :
5 jajek
30 dkg cukru
30 dkg mąki pszennej
5 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyk: : białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylewamy na okrągłą tortownicę i pieczemy około 40 minut.
Biszkopt orzechowy:
10 jaj
20 dkg cukru
20 dkg orzechów mielonych włoskich
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyk: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około godziny.
Biszkopt kokosowy:
5 białek
15 dkg cukru
20 dkg kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyk: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyk: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Przepisy na biszkopty podaję na tortownicę o średnicy 26 cm, ale w zależności od potrzeby wielkość tortownicy można zmieniać, tylko wtedy trzeba składników albo dodać albo ująć, w kuchni można szaleć na różne sposoby.
Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
1 kostka margaryny
Wyk: zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka i wlewamy na gotujące się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym kremem.
Masa kawowa:
25 dkg margaryny
1 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody
Wyk: wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kawę rozpuszczalną i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawę przestudzoną i dobrze ucieramy.
Teraz potrzebujemy jeszcze tylko różnych owoców i dodatków w postaci ciastek delicji, biszkoptów albo innych i bitej śmietany albo jeszcze innego kremu czy masy i trzeba uruchomić swoją wyobraźnię i dowolnie swoje torty poskładać i udekorować.
I jeszcze przepis na Tort śmietanowy z truskawkami
Składniki
Biszkopt:
6 jajek
20 dkg cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżki żelatyny
15 dkg cukru pudru
80 dkg truskawek
8 kostek białej czekolady
Wyk: Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopta przekrawamy na połowę i jedną połówkę dajemy do tortownicy.
Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.Masę dzielimy na 3 części. Na przekrojone ciasto dajemy jedną część masy. Na tej masie śmietanowej układamy połowę truskawek. Na truskawki druga część masy. Na masę śmietanową dajemy drugą część biszkopta. Biszkopt I boki tortu smarujemy pozostałą masą śmietanową i układamy pozostałe truskawki. Na środek i na boki ścieramy białą czekoladę.