Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe torty

Torty to ja bardzo lubię i to nie tylko jeść, ale i piec i dekorować. W domu na każdą uroczystość sama piekę torty i je dekoruję, może nie wyglądają tak jak z cukierni, ale za to bardzo wszystkim smakują.

Żeby zrobić tort w domu wystarczy mieć kilka podstawowych przepisów na różne blaty i krem i potem je składać na różne sposoby i każdy inaczej udekorować. Podam Wam kilka przepisów.

Biszkopt  jasny :
5 jajek
30 dkg cukru
30 dkg mąki pszennej
5 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wyk: : białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylewamy na okrągłą tortownicę i pieczemy około 40 minut.

Biszkopt orzechowy:
10 jaj
20 dkg cukru
20 dkg orzechów mielonych włoskich 
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wyk: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy około godziny.

Biszkopt kokosowy:
5 białek
15 dkg cukru
20 dkg kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wyk: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę  wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wyk:  białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Przepisy  na biszkopty podaję na tortownicę o średnicy 26 cm, ale w zależności od potrzeby wielkość tortownicy można zmieniać, tylko wtedy trzeba składników albo dodać albo ująć, w kuchni można szaleć na różne sposoby.

Krem budyniowy: 
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
1 kostka margaryny 

Wyk:  zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka i wlewamy na gotujące się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym kremem.

Masa kawowa:
25 dkg margaryny
1 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody

Wyk: wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kawę rozpuszczalną i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawę przestudzoną i dobrze ucieramy.

Teraz potrzebujemy jeszcze tylko różnych owoców i dodatków w postaci ciastek delicji, biszkoptów albo innych i bitej śmietany albo jeszcze innego kremu czy masy i trzeba uruchomić swoją wyobraźnię i dowolnie swoje torty poskładać i udekorować.

 

I jeszcze przepis na Tort śmietanowy z truskawkami

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
20 dkg cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżki żelatyny
15 dkg cukru pudru

80 dkg truskawek

8 kostek białej czekolady

Wyk: Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopta przekrawamy na połowę i jedną połówkę dajemy do tortownicy.

Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.Masę dzielimy na 3 części. Na przekrojone ciasto dajemy jedną część masy. Na tej masie śmietanowej układamy połowę truskawek. Na truskawki druga część masy. Na masę śmietanową dajemy drugą część biszkopta. Biszkopt I boki tortu smarujemy pozostałą masą śmietanową i układamy pozostałe truskawki. Na środek i na boki ścieramy białą czekoladę.

Domowe torty

 

Domowe torty

 Domowe torty

 

 

 

 

 

 

 

Domowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe tortyDomowe torty

 

Domowe torty

bietka 09.11.2016 09:04
dziękuję dziewczyny :)
MałaMi89 08.11.2016 21:54
Wspaniałe wypieki! Szkoda, że ja tak nie umiem (jeszcze;))
mysza75 08.11.2016 10:50
Co jeden to lepszy nie wiem na który się zdecydować :-) pyszności
bietka 07.11.2016 08:45
Patrycja dziękuję, ten tort zrobiłam dwa lata temu dla mojego męża :)
Patrycja33 06.11.2016 23:46
Piękne torty, aż ślinka leci. Jestem okropnym łasuchem i uwielbiam wszystko co słodkie:-) A największą ochotę mam na tort, który zrobiłaś na 38 urodziny:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak