Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z miłości do słodkości...

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Niektórzy zachodzą w głowę, co przygotować na romantyczny wieczór z drugą połówką... Moja rada jest jedna: słodkości!

Słodkie owoce, gęsta czekolada, bita śmietana, aromatyczne ciasto... Chyba nic nie smakuje lepiej w najsłodzym towarzystwie ukochanej osoby! Słodkości od wieków skradały serca największych twardzieli... Może więc warto spróbować zaskoczyć ukochaną osobą oryginalnym przysmakiem? Oto kilka wyśmienitych propozycji na ten miłosny wieczór:

 

Francuskie ciasto czekoladowe


Rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, które rozbudzi wszystkie zmysły. Idealne na romantyczny wieczór (w końcu czekolada to afrodyzjak!). Ciasto jest kruche, delikatne i wręcz opływające czekoladą! Zapewniam, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku… będziecie sięgać po kolejny i kolejny…

 

ciastoczekoladowe

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 5 jajek
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki rumu
  • starta skórka z pomarańczy
  • 90 g cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • cukier puder

 

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (czekoladę i masło umieścić w żaroodpornym naczyniu lub rondelku, następnie zanurzyć w większym garnku z gotującą się wodą. Masę mieszać, do czasu aż powstanie jednolity płyn). Do lekko przestudzonej masy dodawać po jednym żółtku jajka, a następnie dodać mąkę, rum oraz skórkę z pomarańczy (zamiast rumu i skórki z pomarańczy można dodać inny alkohol np. malinówkę lub wiśniówkę!). Całość starannie wymieszać. Następnie białka jaj ubić z cukrem. Łyżką delikatnie łączymy białka z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Mleczną czekoladę roztopić i utworzyć na folii aluminiowej czekoladowe wzory, następnie schłodzić w lodówce. Ciasto udekorować cukrem pudrem oraz przygotowanymi wcześniej ozdobami z mlecznej czekolady.

 

Waniliowo-cynamonowa gorąca czekolada


Jeżeli w Walentynkowy wieczór planujecie zimowy spacer to polecam gorącą czekoladę! Mróz leciutko szczypie w uszy, a grube płatki śniegu oświetlane przez uliczne latarnie spadają na policzki. Drzewa pod białą pierzynką, skrzypiący pod butami śnieg, ciepła ręka ukochanego… Po takim zimowym spacerze nic nie smakuje lepiej niż kubek gorącej czekolady! Nuta wanilii i cynamonu dodają jej wspaniałego aromatu i cudownie rozgrzewają!

 

1czeko

  • 0,5 l mleka
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • laska wanilii
  • laska cynamonu
  • miód do smaku
  • pianki marshmallow

 

Mleko wlać do rondelka, dodać laskę wanilii oraz cynamonu. Delikatnie podgrzać. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż czekolada się rozpuści. Do smaku dodajemy miodu. Wyciągamy laskę wanilii oraz cynamonu i przelewamy do szklanek lub kubków. Na wierzchu kładziemy po piance marshmallow, i czekamy, aż się rozpusci tworząc pyszną piankę!

 

Koktajl malinowy z miętowo-cytrynową nutką


Najbardziej zmysłowymi owocami są dla mnie maliny – ich zapach kojarzy mi się z gorącym latem (nie wiem dlaczego, ale miłość również kojarzy mi się z latem :)) – dlatego to właśnie maliny będą jednym ze składników mojego koktajlu.
Drugim składnikiem będzie mięta, która troszeczkę ostudzi w nas ogień miłości…
Trzecim składnikiem będzie duet: cytryna i miód, które tworzą idealny związek!

 

Z miłości do słodkości...

 

  • 300 g malin (mrożonych)
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki rzadkiego miodu
  • 1/4 szklanki listków mięty
  • drobno starta skórka z cytryny

 

Maliny, miętę, miód oraz skórkę z cytryny zmiksować z gogurtę na jednolitą masę. Podawać udekorowane malinami i skórką z cytryny.

 

Malinowy sen


Słodki, lekki deser idealny na romantyczną koalcje we dwoje! Do tego butelka słodkiego wina i można zapaść w malinowy sen...


Z miłości do słodkości...

  • 2 garście malin (lub innych leśnych owoców)
  • 2/3 szklanki rozcieńczonego syropu malinowego
  • 1 kisiel malinowy
  • 2 i 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag ryżu
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki śmietany
  • starta skórka cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu Prymat
  • śmietana kremówka
  • listki mięty

 

Owoce rozdrobnić, zagotować z rozcieńczonym sokiem, torebką cukru waniliowego i miodem. Kisiel rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać do owoców i soku, zagotować mieszając. Masę odstawić do wystygnięcia. Ryż wymieszać w brytfannie z mlekiem i śmietaną, resztą cukru waniliowego, gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Nagrzać piekarnik do 120 stopni, wstawić brytfannę na ok 15-20 min. od czasu do czasu przemieszać. Ryż doprawić cynamonem. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze skórką cytryny i odrobiną cukru pudru do smaku. Najpierw wyłożyć kisiel do miseczek, następnie porcję ryżu. Udekorować śmietaną, owocami i liśćmi mięty.

 

Kokosanki

 

Słodkie kuleczki w chrupiącej skorupce z delikatynym, mocno kokosowym wnętrzem! Poezja!

 

kokosanki1

  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g drobno pokrojonego kokosa
  • mleczko z jednego kokosa
  • 200 g bułki tartej

 

Białka intensywnie ubijać wraz z połową cukru pudru, co jakiś czas dodawać po trochu resztę cukru. Piana powinna być dosyć sztywna. Następnie powoli mieszać dodając bułkę tartą, wiórki kokosowe oraz kawałki kokosa. Mleczko kokosowe wlać do miseczki. Zamaczać w nim łyżkę do lodów i nabierać ciasto. Tak przygotowane kulki wykładać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut (aż kokosanki będą rumiane).

 

Nie pozostaje mi życzyć nic innego, jak rozkoszy... dla podniebienia!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak