Herbata? Nie tylko do picia!

Opublikowano: 24.02.2014
Autor: SweetandChili
Herbata? Nie tylko do picia!
Herbata to nie tylko aromatyczny napar, który możemy popijać do śniadania lub słodkiego deseru. Herbaciane fusy i napar mogą służyć jako aromatyczna przyprawa lub dodatek do wielu dań...

Karczek duszony w herbacieHerbata? Nie tylko do picia!

Słodko-cierpki smak herbaty nadaje mięsu niepowtarzalny charakter i piękny, ciemnobrązowy odcień.  Mięciutkie mięso nadziane czosnkiem z sosem z herbaty, wytrawnego wina, słodkich jabłek i cebuli…

Składniki i przygotowanie:

500 g karczku wieprzowego0,5 litra gorącego bulionu warzywnego
szklanka wytrawnego wina
2 słodkie jabłka
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
papryka słodka
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
3 łyżki oleju

Do gorącego rosołu wrzucić torebki z herbatą. Zaparzać pod przykryciem ok. 8 minut.
Ząbki czosnku przekroić na pół. Następnie naciąć niewielkie otwory w mięsie i nafaszerować je Herbata? Nie tylko do picia!czosnkiem. Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i obsypać słodką papryką. Mięso podsmażyć na złotobrązowy kolor z każdej strony, po czym podlać odrobiną herbaty. Mięso dusić w herbacie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny odwracając je i podlewając co jakiś czas naparem, by karczek się nie przypalił.
Jabłka i cebulę obrać. Owoce pokroić w grubą kostkę, cebulę w piórka.
Do herbacianego sosu dolać szklankę wina i włożyć jabłka i cebulę. Całość dusić jeszcze 10 minut.
Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem, jabłkami i cebulą.

 

Marmurowe jaja (samuraja) 

Jajka ugotowane na twardo, które swój wyjątkowy wygląd zawdzięczają czarnej herbacie i mieszance korzennych przypraw. Delikatny smak jajka zostaje wzbogacony aromatem azjatyckich korzeni i przypraw.

Składniki i przygotowanie:Herbata? Nie tylko do picia!

8 jajek
3 torebki czarnej herbaty
ok. 10 ziaren pieprzu
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 suszona papryczka chili
łyżka ziaren kolendry
łyżka soli
3 łyżki sosu sojowego
łyżka alkoholu

Jajka ugotować na twardo. Poczekać aż się ostudzą, następnie delikatnie potłuc skorupki, aby nie odpadły od jajek. Jajka wraz z pozostałymi składnikami włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Tak przygotowane jajka w zalewie wstawić do lodówki na całą noc. Rano jajka obrać i podawać z pikantnym sosem.

 

Herbaciany ryż

Idealny jako dodatek do dań azjatyckich - delikatny posmak zielonej herbaty, octu ryżowego oraz sosu sojowego nadają mu orientalnego charakteru.Herbata? Nie tylko do picia!


Składniki i przygotownie:

1 torebka ryżu
2 łyżki zielonej herbaty
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego

Torebkę ryżu, zieloną herbatę, sos sojowy włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 12 minut do miękkości ryżu. Ryż odcedzić i wymieszać z łyżeczką octu ryżowego.

 

Wystrzałowo zielone babeczki

Delikatny aromat herbaty, idealnie współgra ze smakiem migdałów. Świetna jako słodka przekąska lub wyjątkowy deser.Herbata? Nie tylko do picia!


Składniki i przygotowanie (na ok. 8 muffin):

1,75 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki sody
100 g pokrojonych drobno migdałów
125 g cukru
3 łyżeczki herbaty matcha
szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
jajko
kilka kropli olejku migdałowego

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, herbatę oraz pokrojone migdały. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko, jajko oraz olejek migdałowy, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do podwójnych papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

 

Lody o smaku herbaty

Miłośnicy herbaty nie muszą rezygnować z przyjemności delektowania się jej smakiem nawet w upalne dni! Herbata w postaci lodów też może być pyHerbata? Nie tylko do picia!szna... Przedstawiam Wam dwie wersje herbacianych lodów: z herbatą earl grey oraz zieloną herbatą matcha.


Składniki i przygotowanie:

2 szklanki mleka
laska wanilii
4 żółtka
10 dag cukru
1 szklanka śmietanki kremówki
2 torebki herbaty Earl Grey LUB 3 łyżki zielonej herbaty matcha

Mleko wlać do rondelka, dodać laskę wanilii i zagotować.
Do miski wrzucić herbatę i zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut, by herbata się zaparzyła.
Do dużej miski wbić żółtka jaj i utrzeć je z cukrem na krem. Do masy wlać ciepłą (nie gorącą!) herbatę, ucierać mikserem. Powstanie piana, a następnie masa zacznie lekko gęstnieć. Masę wsHerbata? Nie tylko do picia!tawić do lodówki, aby się schłodziła.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie połączyć z herbacianą masą. Całość przełożyć do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody (najlepiej srawdzają sie plastikowe pojemniki po lodach lub pojemniki śniadaniowe). Lody przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Po godzinie wyciągnąć lody z zamrażalnika i wymieszać je mikserem na jednolitą masę. Wstawić do zamrażalnika na kolejną godzinę.
Po kolejnej godzinie ponownie wyciągamy lody. Tym razem mieszamy je trzepaczką lub łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Lody wkładamy do zamrażalnika na kolejną godzinę lub półtorej (zależy jaka konsystencja lodów nam odpowiada).

prymat