Jabłka – owoce jesieni…

Opublikowano: 07.10.2013
Autor: SweetandChili
Jabłka – owoce jesieni…
Jabłka – owoce bardzo popularne w naszym kraju, posiadające wiele odmian, ale często niedoceniane. Występują na całym świecie – mają różne kolory, smaki, konsystencję i aromat… a także różne zastosowanie w naszych kuchniach. Owoce jesieni – w sklepach i na targach jest ich mnóstwo. Które wybrać, które do jakiej potrawy są najlepsze? Czy są zdrowe? O tym wszystkim możecie przeczytać poniżej.

Odmiany deseroweJabłka – owoce jesieni… jabłek – czyli słodkie i twarde z dużą ilością soku – głównie jada się na surowo. Ze względu na swoją twardość i powolne rozgotowywanie, używa się ich do różnych potraw, które wymagają twardych kawałków jabłka. Wśród nich możemy znaleźć m.in. lobo, golden, ligol, rubin. Jabłka kwaśne takie jak antonówka, reneta, papierówka idealnie nadają się na kompoty, dżemy i przetwory a także świetnie zastąpią ocet w wielu daniach. Jabłka stołowe – czyli odmiany pośrednie między jabłkami kwaśnymi i deserowymi – smakują świetnie zarówno jako dodatek do wielu dań mięsnych i sałatek.
A co z właściwościami zdrowotnymi jabłek? Otóż jabłka to bogate źródło witaminy C – bezcenna we wzmacnianiu odporności organizmu. Im kwaśniejsza odmiana jabłka tym więcej właśnie tej witaminy. Obierasz jabłka ze skórki? Nie rób tego więcej – to właśnie bezpośrednio pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników! Co jeszcze takiego mają w sobie jabłka? Sporo żelaza i potasu – więc są świetnym regulatorem gospodarki wodnej naszego organizmu, a także zapobiegają anemii. A teraz dobra informacja dla pań – dzięki witaminie C zawartej w tych pysznych owocach z naszego organizmu zostają usuwane wolne rodniki, a co za tym idzie przeciwdziałają wiotczeniu skóry! Są świetnym elementem diet odchudzających – mają niewiele kalorii, a jednocześnie niesamowicie sycą!
Mówi się, że jabłka powinno się jeść dwa razy dziennie – jedno dla zdrowia, a drugie dla urody. Może warto spróbować? :)

Źródła:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-odchudzanie_35460.html

http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/t/jablka

 

Poniżej kilka apetycznych przepisów z jabłkami:


Tarta Taitin

5-6 jabłek (ja wybrałam słodkie kosztele)Jabłka – owoce jesieni…
100 g brązowego cukru
225 g mąki
1 żółtka jajka
150 g masła

Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej drobno masło, w kopczyk z mąki i masła wbić żółtko jajka i wyrobić gładkie, kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie wysmarować formę do tarty masłem i oprószyć kilkoma łyżeczkami brązowego cukru. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć na formie wypełniając ją jak najszczelniej. Jabłka obsypać pozostałym cukrem.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na placek o nieco większej średnicy niż forma do tarty. Ciasto ułożyć na jabłkach i obkleić ścianki formy. Tartę piec 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu odstawić tartę by lekko przestygła. Następnie nożem obkroić ciasto od formy, przyłożyć duży talerz i odwrócić tartę do góry nogami, aby wyszła z blachy.

 

Szarlotka na kruchym cieście

Jabłka – owoce jesieni…

CIASTO:
300 g mąki
50 g cukru
250 g masła lub margaryny
2 łyżki wody
NADZIENIE:
5 dużych jabłek
1,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka galaretki cytrynowej
KRUSZONKA:
50 g masła
50 g posiekanych orzechów włoskich
75 g mąki pszennej
30 g brązowego cukru

W misce umieścić mąkę, cukier i masło i całość rozcierać palcami tak, by powstała drobna zacierka. Dodać 2 łyżki wody i wyrobić gładkie ciasto, przykryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie odcisnąć nadmiar soku. Farsz wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy na placek o ok. 4 cm większej średnicy niż forma, w której upieczemy tartę. Ciasto przełożyć na blachę, ponakłuwać widelcem. Następnie równomiernie rozsypać łyżkę suchej galaretki cytrynowej (dzięki temu wchłonie ona ewentualny nadmiar soku z jabłek, co pozwoli uniknąć rozmoknięcia ciasta). Na ciasto wyłożyć farsz.
Wszytskie składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagnieść. Następnie wyłożyć na farsz.
Ciasto piec w 200 stopniach przez 25 minut.

 

Makowiec japoński

1 margarynaJabłka – owoce jesieni…
1 czubata szklanka kaszy manny
1 kg masy makowej
1 szklanka cukru
50 g bakalii
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg jabłek

Margarynę włożyć do rondelka i rozpuścić, następnie odstawić do wystygnięcia.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie odcisnąć z soku.
Żółtka wbić do miski i utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać masę makową, kaszę mannę, ostudzoną margarynę, bakalie oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawać do masy delikatnie mieszając.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.

 

Rozgrzewająca herbata z suszonym jabłkiem

łyżeczka czarnej lub czerwonej herbatyJabłka – owoce jesieni…
szczypta cynamonu
2 goździki
kilka plasterków suszonego jabłka

Herbatę, cynamon oraz goździki wsypujemy do zaparzacza, który umieszczamy w kubku/filiżance. Zalewamy wodą prawie wrzącą (95 stopni) i dorzucamy kilka plasterków suszonego jabłka. Herbatę zakrywamy spodeczkiem i parzymy ok. 3-5 minut (herbata czarna) lub 7 minut (herbata czerwona). Zaparzacz wyciągamy z kubka. Pyszna herbatka gotowa!

 

Karczek duszony w herbacie w towarzystwie słodkich jabłek

500 g karczku wieprzowegoJabłka – owoce jesieni…
0,5 litra gorącego bulionu warzywnego
3 torebki czarnej herbaty
szklanka wytrawnego wina
2 słodkie jabłka
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
papryka słodka
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
3 łyżki oleju

Do gorącego rosołu wrzucić torebki z herbatą. Zaparzać pod przykryciem ok. 8 minut.
Ząbki czosnku przekroić na pół. Następnie naciąć niewielkie otwory w mięsie i nafaszerować je czosnkiem. Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i obsypać słodką papryką. Mięso podsmażyć na złotobrązowy kolor z każdej strony, po czym podlać odrobiną herbaty. Mięso dusić w herbacie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny odwracając je i podlewając co jakiś czas naparem, by karczek się nie przypalił.
Jabłka i cebulę obrać> Owoce pokroić w grubą kostkę, cebulę w piórka.
Do herbacianego sosu dolać szklankę wina i włożyć jabłka i cebulę. Całość dusić jeszcze 10 minut.
Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem, jabłkami i cebulą.

prymat