Z kuchni prababci

Opublikowano: 18.10.2013
Autor: miszelka
Z kuchni prababci
- czyli burak cukrowy

Z kuchni prababci

Do tego wpisu przymierzałam się od dawna. A właściwie od momentu kiedy o potrawach z burakiem cukrowym w roli głównej opowiedziała mi moja babcia i ciocia. Wszystkie przepisy jakie znają są "na oko". Dokładnie pamiętają jak ich mamy i babcie przygotowywały Buracarz czy ciastka Romby.

Od tych opowieści zaczęły się moje poszukiwania buraków cukrowych i innych pomysłów na ich przygotowanie. W internecie można znaleźć kilka przepisów. Bardzo chciałam zasmakować kuchni mojej prabaci niestety (nawet mimo zaczepiania rolników przy polach) nie udało mi się zdobyć ani jednego buraka cukrowego.

Mimo wszystko chciałabym Was zainteresować tym warzywem.

Oto kilka ciekawostek i informacji:

  • * Początkowo były właśnie uprawiane jako warzywa ogrodowe oraz surowiec na paszę dla zwierząt. 
  • * Pierwszy cukier został wyprodukowany eksperymentalnie w Niemczech w 1747 roku przez chemika Andreasa Marggrafa. 
  • * Pierwsza cukrownia- fabryka wytwarzająca cukier z buraków cukrowych została wybudowana w Konarach (obok Wołowa) na Dolnym Śląsku w 1799 roku, a 3 lata później przetwarzano już buraki na cukier. Dziś w miejscu fabryki znajduja się ruiny z tablicą informacyjną.
  • * Buraki cukrowe za swoje zasługi ;) doczekały się nawet pomników:

Z kuchni prababci
źródło: http://karnet.up.wroc.pl/~zimny/pomnik-buraka.html






Korzeń buraka cukrowego zawiera 75% wody, a reszta suchej masy zawiera:
ok. 17-20% cukru,
ok. 5% miąższu,
ok. 0,5% popiołu.

Korzeń ma kształt stożka i waży od 0,5 do 1 kg. Zawiera sporą dawkę sacharozy od 18 do 19,5%. W zależności od zawartości sacharozy dzieli się buraki na nisko, średnio i wysokocukrowe.

Uprawa buraka cukrowego jest wymagająca- potrzebne jest nawożenie, duże ilości obornika, częste zabiegi pielęgnacyjne i dobre nasłonecznienie.

Romby mojej prababci

Przygotować kruche ciasto bez cukru:

20 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
12 dag masła
szczypta soli

Zimne masło posiekać z mąką. Dodać sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto, które trzeba włozyć do lodówki na około 1 godzinę.
Buraka cukrowego obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki do warzyw. Smażyć pod przykryciem, aż będą mieć konsystencję prażonych jabłek. Można dodać trochę startego czerwonego buraka- dla koloru.
Ciasto rozwałkować cienko, posmarować miodem i rozłozyć farsz. Zwinąć w roladę i kroić w romby.
Każdy kawałek posmarować rozmąconym białkiem jaja i piec.



Buracarz/ Maca Żydowska/ Podpłomyk mojej prababci:

Buraka cukrowego ugotować w całości, obrac i zetrzeć na tarce do warzyw.
Z 1 kg mąki, drożdży,  jaj (proporcji nie znam) i startego buraka cukrowego zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia- rośnie nie wiele, zagnieść i formować małe, płaskie placki. Placki te smażono na blacie kuchni węglowej.


A tu przepis z znaleziony w internecie na drożdżowe ciasto z burakami cukrowymi, czyli Buraczaki:

Z kuchni prababci

(Przy pisaniu tego artykułu posiłkowałam się wiadomościami ze stron hichotka.blogspot.com, serwisu wikipedia.org i strony karnet.up.wroc.pl- jednak całość jest mojego autorstwa.)

 

W tym roku nie udało mi się znaleźć buraków cukrowych. Ale w przyszłym, sama spróbuję wyhodować, a wtedy na pewno spróbuję słodkiego smaku dzieciństwa mojej babci :) Tradycja w kuchni w końcu też jest bardzo ważna.

prymat