Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wypieki Wielkanocne - Wieniec drożdżowy z bakaliami

Ciasto drożdżowe tradycyjnie gości na stole wielkanocnym. Kawałek takiego ciasta można włożyć do koszyczka z pokarmami przeznaczonymi do poświęcenia. Jest on na tyle duży i podzielny, że dla każdego wystarczy po kawałku. A kurczaczek z origami rozjaśni nam dzionek....

          Wypieki Wielkanocne - Wieniec drożdżowy z bakaliami

                  

               

          Wieniec drożdżowy z bakaliami.

 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

Wypieki Wielkanocne - Wieniec drożdżowy z bakaliami0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

 

Składniki:

Ciasto;

ZACZYN:

250 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

2 łyżki mąki

1 łyżka cukru 

 

RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA:

500 g mąki
 

2 jajka

1 i 1/2 łyżeczki soli

4 łyżki cukru

100 g roztopionej margaryny
 

150 ml mleka
 

 

MASA BAKALIOWA;

60 g biszkoptów lub suchego biszkopta

150 g posiekanych orzechów włoskich

100 ml mleka

50 g cukru 


 

DODATKOWO:

pokrojone migdały lub płatki migdałowe

garść rodzynek sułtańskich

1 jajko do smarowania wieńca.

 

 

   Robimy zaczyn z podanych składników. Przykrywamy go ściereczka i odstawiamy na 10 -15 minut w ciepłe miejsce. Po jego wyrośnięciu łączymy kolejno z podanymi składnikami, pamiętając ,że na końcu dodajemy margarynę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy przykryte na 30 minut. 

 

Międzyczasie robimy masę bakaliową :

    W rondelku gotujemy 100 ml mleka z posiekanymi orzechami i cukrem. Studzimy i skruszamy biszkopty tak by masa była gęsta.

 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-00--0-00-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0       Wypieki Wielkanocne - Wieniec drożdżowy z bakaliami0-0-0-0-0-00--00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00

 

 

    Gotowe ciasto wykładamy na stolnice wałkujemy na prostokąt 25-45 cm. Wykładamy masę bakaliową tak by brzegi ciasta były nią niepokryte.

 

 

0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00--0-00-0-0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0

Wypieki Wielkanocne - Wieniec drożdżowy z bakaliami0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

 

 

         Zwijamy w rolade i przenosimy na posmarowaną blaszkę.

 

 

 0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0- Wypieki Wielkanocne - Wieniec drożdżowy z bakaliami0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

 

 

   Nacinamy brzegi wieńca w odstępach 2 cm i lekko je rozsuwamy.  Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy bakaliami.

 


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Wypieki Wielkanocne - Wieniec drożdżowy z bakaliami0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

 

 

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C przez 20 minut, następnie zmniejszamy ją do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 - 25 minut.

 

 

0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-00-

Wypieki Wielkanocne - Wieniec drożdżowy z bakaliami0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

 

                 Nacięcia ciasta ułatwiają dzielenie wińca na porcje.

 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00

Wypieki Wielkanocne - Wieniec drożdżowy z bakaliami0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-

 

    W środek wieńca wsadzamy pisanki  lub cukrowego baranka, będzie on zarazem ozdobą naszego świątecznego stołu jak i pysznym deserem.

IZABELA29 20.03.2012 08:48
córki mają taki talent
MAR3STA 20.03.2012 08:48
wieniec rewelacyjny, ty to masz talent. A tego cudnego kurczaczka też sama robiłaś? Prześliczny!
ewaa 19.03.2012 20:40
śliczny wianuszek...a kurczaczek boski:))
ben-ka 19.03.2012 16:51
śliczny .....to prawda:) jakbym bliżej mieszkała to zamówiłabym sobie na święta.
Agnieszka/gucio22 18.03.2012 23:29
och jaki piękny.... i ciasto drożdżowe rewelacja chyba się skusze zamiast baby.....
sara1 18.03.2012 11:39
śliczny wianuszek i pięknie udekorowany wszak święta już tuż tuż.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak