Dorsz ryba z naszego morza, którą przywieżliśmy doczekała się swojego debiutu w piekarniku.
Dziś została upieczona z cebulką i koncentratem pomidorowym.
Pieczonka z dorsza
Składniki:
2 filety z dorsza
2 cebule białe
sól i pieprz czarny do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
125 ml wody
1 łyżka masła
100 ml oleju rzepakowego
ziarna ziela angielskiego
liście laurowe
Sposób przygotowania:
Dorsza rozmrażamy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy z obu stron.
Cebule drobno kroimy.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Wykładamy porcje ryby ,posypujemy połową cebuli.
Solimy i posypujemy pieprzem.
Wykładamy druga warstwę ryby i cebuli i także posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy ziele angielskie i liście laurowe.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 15 minut.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1/2 szklanki wody.
Po 15 minutach pieczenia wyjmujemy naczynie .
Polewamy rybę koncentratem pomidorowym i wkładamy znów do piekarnika na 45 minut.
Wyjmujemy i podajemy na ciepło.