Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wspomnienie z wakacji .

Wspomnienie z wakacji ? Dorsz . Oj tak dorsz mi bardzo je przypomina. Przywieziony z nad morza przypomina mi o nich i mobilizuje do zastanowienia się gdzie w tym roku pojedziemy.

 

 

 Dorsz ryba z naszego morza, którą przywieżliśmy doczekała się  swojego debiutu w piekarniku.

Dziś została upieczona z cebulką i koncentratem pomidorowym.

 

 

               Wspomnienie z wakacji . 

               

              Pieczonka z dorsza

 

                                                   Składniki:

 

2 filety z  dorsza

2 cebule białe

sól i pieprz czarny do smaku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

125 ml wody

1 łyżka masła

100 ml oleju rzepakowego

ziarna ziela angielskiego

liście laurowe

 

Wspomnienie z wakacji .

 

Sposób przygotowania:

 

Dorsza rozmrażamy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy z obu stron.

Cebule drobno kroimy.

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Wykładamy porcje ryby ,posypujemy połową cebuli.

Solimy i posypujemy pieprzem.
Wykładamy druga warstwę ryby i cebuli i także posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy ziele angielskie i liście laurowe.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 15 minut.

Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1/2 szklanki wody.

Po 15 minutach pieczenia wyjmujemy naczynie .

Polewamy rybę koncentratem pomidorowym i wkładamy znów do piekarnika na 45 minut.

                               Wyjmujemy i podajemy na ciepło.

 

             Wspomnienie z wakacji .

 

IZABELA29 06.01.2014 18:13
Oj i to bardzo zazdroszczę tego kupiliśmy od rybaków, gdy mieliśmy wracać Mrzeżyna do domku. Te ze sklepu to już nie to.
Gabi44 06.01.2014 17:11
Możesz mi pozazdrościć.Mam świeżego dorsza na co dzień i najbardziej lubię takiego zwykłego,prosto z patelni.Ale Twoje też są smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak