Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska tarta z oliwkami

Tarta jak się mówi grzechu warta. Ale chyba nie ta .Propozycja dla lubiących niecodzienne posiłki. Idealnie nadaje się na obiad jak i na kolacje.

Włoska tarta z oliwkami

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g margaryny
  • 2 pory
  • olej do smażenia
  • 250 ml śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 10 zielonych oliwek
  • 200 g papryki  konserwowej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

 

 

 

            Przygotowujemy kruche ciasto zagniatając mąkę z 2 żółtkami i margaryną.

 Chłodzimy je w lodówce około 30 minut.


Włoska tarta z oliwkami



             Między czasie kroimy filet w kostkę ,pora w paski i paprykę w paski.
                W rondelku rozgrzewamy olej, przesmażamy filet ,dodajemy por i paprykę.

 

Włoska tarta z oliwkami

 

 

Smażymy chwile razem. Śmietanę mieszamy z tartym na tarce jarzynowej serem, resztą jajek i białkami. 
Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy zawartość torebki sosu pieczeniowego z maślana nutą do kurczaka. Mieszamy. 

Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy do posmarowanej margaryną formy do tarty.
Przelewamy masę jajeczną na ciasto.

 

 


Włoska tarta z oliwkami

 

 

                  Przestudzoną zawartość rondelka przekładamy do formy.


       Na wierzchu układamy oliwki.
 Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut. 

 

              Włoska tarta z oliwkami 

                                                 


                                                                    SMACZNEGO..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak