Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska klasyka smaku - Pollo ai peperoni

Pollo ai peperoni – choć za granicą mało znany,warto zwrócić na niego uwagę. Wyjątkowo smaczny, soczysty i paprykowy; gdy zapytamy o niego rodowitego Włocha, usłyszymy tylko jedno słowo „buonissimo”..
Włoska klasyka smaku - Pollo ai peperoni
Pollo ai peperoni
( z wł. kurczak alla papryką) to typowe włoskie danie dla regionu Lazio; Geneza jego powstania nie jest znana, ale od wieków przepis ten figuruje w książkach o regonie Lacjum; Danie to zdobyło swoją popularność głównie dzięki temu, iż było obowiązkową pozycją obiadową Rzymian w świątecznym dniu 15 sierpnia; Choć dziś fakt ten nie ma znaczenia, to jeśli przeniesiemy się w czasie o kilka wieków wstecz, kiedy bieda i niedostatek były na porządku dziennym, zobaczymy, że na obszarze śródziemnomorskim mięso jadano tylko od święta; Dlatego też dania mięsne nabierały „innego wymiaru”; Pollo ai peperoni nabiera właśnie takiego szczególnego znaczenia, dzięki sezonowym warzywom, jak papryka i pomidor oraz odświętnemu, wyczekiwanemu kawałkowi mięsa; Mimo upływu czasu, danie to wciąż przygotowywane jest przez rodowitych Włochów, często można spotkać je w menu letnim rzymskich trattorii z tą różnicą, że nie trzeba czekać na 15-go sierpnia :)

Pollo ai peperoni / Kurczak alla papryką

Włoska klasyka smaku - Pollo ai peperoni 
Przepis KPK - tutaj 
Składniki: kurczak w kawałkach (ok. 1kg), 1-2 ząbki czosnku, masło klarowane do smażenia, 2 papryki,mała cebulka, sól/pieprz do smaku, 100 ml białego wytrawnego wina, 300 ml polpy pomidorowej lub 500g świeżych pomidorów, 50 g lardo batutto ( słonina posiekana na krem z łyżką masła), pietruszka lub świeża bazylia (opcjonalnie);
Wykonanie:
1.Kurczaka opalić nad ogniem ( jeśli trzeba)  opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki;
2.Na szerokiej patelni obsmażyć kurczaka na maśle, aż do porządnego zarumienienia każdej ze stron;
3.Następnie dodać pokrojoną w grubsze paski lub kawałki paprykę, kontynować smażenie kilka minut, następnie dodać posiekany czosnek i cebulkę ( dodając je na końcu unikniemy spalenia czosnku) kontynować smażenie jeszcze kilka minut;
4.Po tym czasie dodać polpę pomidorową lub obrane ze skórki i posiekane drobno świeże pomidory; Doprawić solą i pieprzem; Wymieszać.
5.Zalać białym winem, przykryć pokrywką i dusić ok.30-40 minut; Jeśli lubicie zioła można również w tym momencie dodać kilka listków pietruszki lub bazylii;
6.Kilkanaście minut przed końcem podsmażyć „lardo battuto”,czyli posiekać bardzo drobno słoninę z łyżką masła aż stworzy się dosłownie krem, potem podsmażyć na miniaturowe skwareczki i dodać do kurczaka, wymieszać i kontynować duszenie;
7.Podawać kurczaka gorącego wraz z sosem pomidorowo paprykowym;

Smacznego!
Iwona
bietka 04.09.2013 10:08
bardzo smaczne jedzonko :)
ao_12 02.09.2013 20:02
pyszności :0

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak