Włoska klasyka smaku - Carbonara

Opublikowano: 28.08.2013
Autor: IwonaDD
Włoska klasyka smaku - Carbonara
Przeglądając mój blog nie da się ukryć,że jestem miłośniczką kuchni śródziemnomorskiej,a specyfikując dokładniej, szczególnie bliska jest mi kuchnia włoska. Najbardziej interesują mnie klasyczne dania, które przetrwały wieki, stały się historią, tradycją i jedzeniem w jednym. Dziś więc zapraszam was na historię Carbonary..

   Makaron Carbonara to tradycyjne danie regionu centralnych Włoch - Lacjum (Lazio), a szczególnie przypisuje się go miastu Rzym; Do jego przygotowania wykorzystuje się niektóre charakterystyczne składniki jak ser Pecorino Romano, guanciale (częściowo suszony boczek lub słoninę), jaja i długi makaron, najczęściej są to spaghetti, choć inne rodzaje past też się nadają;

   Historia makaronu Carbonara nie jest oczywista, dlatego powstały różne hipotezy jego przynależności i powstania;

Pierwsza z nich – hopoteza angielskoamerykańska – mówi, że Carbonara powstała w okresie II wojny światowej, kiedy to amerykańscy żołnierze stacjonujący w Rzymie wraz z włoskimi kolegami przygotowali danie ze składników najbardziej im znanaych i najbardziej dostępnych. Na potwierdzenie tej hipotezy, historycy podają fakt, iż jest to jedyna potrawa, w której słowo włoskie „guanciale” i anglojęzyczne „bacon”, obydwa oznaczające w potocznym znaczeniu „boczek”, używane są w literaturze tamtych czasów jednoznacznie i zamiennie, mimo iż są to zupełnie dwa różne rodzaje boczku; Pozostaje tylko jeszcze jeden fakt do wyjaśnienia, niektóre źródła wskazują na istnienie Carbonary w Rzymie przed II wojną światową ? Fakt ten delikatnie mówiąc podważa hipotezę angloamerykańską.
Na moje oko Carbonara już była,ale tak zasmakowała anglojęzycznym żołnierzom, że to oni przyczynili się do jej rozpowszechnienia - oczywiście to moja prywatna opinia.

Druga hipoteza – apenińska – mówi, że Carbonara została wymyślona przez węglarzy –w dialekcie rzymskim Carbonari, którzy w swojej pracy dalkiej od domu, potrzebowali składników nie tylko tanich, ale i dobrze konserwujących się w temperaturze pokojowej – jajka i suszony boczek nadawały się do tego idealnie;

Trzecia hipoteza – neapolitańska- wskazuje na neapolskie pochodzenie Carbonary; Według historyków już w czasach antycznych tradycyjna kuchnia neapolitańska używała roztrzepanych jajek z serem dodawanych tuż po ugotowaniu potrawy w bardzo wielu daniach np. „spezzatino”, „pasta i groszek”, „pasta i zucchine”itp. Do dziś wiele neapolitańskich dań jest przygotowywanych w dwu wersjach –„bez” i „z” roztrzepanymi jajami z serem dodanych tuż po ugotowaniu makaronu;

Historia Carbonary nie jest jasna, choć biorąc pod uwagę fakt, że jednym z obowiązkowych składników jest Pecorino Romano (typowy owczy ser dojrzewający z regionu Lazio), bardziej „jestem za”,iż Carbonara powstała na terenie tego regionu, być może ktoś użył techniki neapolitańskiej i tanich, regionalnych składników do jej przygotowania, ale to ta szczypta Pecorino sprawia, że pasta ta staje się wyjątkowa; Dlatego jeśli będziecie we Włoszech warto spróbować orginalej Carbonary, można też zrobić samemu w domu, choć nie wiem jak u was, u mnie znalezienie sera Pecorino graniczy z cudem, dlatego jak dotąd wszystkie moje wersje tego dania odbiegają od orginalej receptury;

  Carbonara na dzień dzisiejszy dorobiła się wielu wersji, poczynając od dodatku śmietany, cebuli,cukini czy parmezanu, których w orginalnym przepisie nie ma, dlatego też często Włosi żartują, że Carbonara to jeden z najbardziej "sfałszowanych" przepisów na świecie;

                                   Jaka jest zatem tradycyjna receptura ?

Makaron + boczek "guanciale"+ żółtka ( lub całe jajka)+ ser Pecorino+ sól/pieprz                                                               = Carbonara
Włoska klasyka smaku - Carbonara
Proporcje: na 1 jajko/ 50 g boczku/ 10-20 g sera
Wykonanie: żółtka roztrzepać w półmisku, dodać ser kontynuować roztrzepywanie, doprawić do smaku; Boczek pokroić w kostkę i zarumienić na suchej patelni, dodać do jajek; Ugotować spaghetti al dente i jeszcze gorące wrzucić do półmiska z roztrzepanymi jajami; Wymieszać i podawać od razu;

                         Zapraszam Was zatem  na moją wersję Carbonary ...

Włoska klasyka smaku - Carbonara                                 Przepis znajdziecie tutaj Smacznego!

                     A czy wy macie swoją ulubioną wersję Carbonary ?

prymat