Bułeczki z wiśniami
250 g mąki pszennej typ 500
2 dkg drożdży
2 żółtka
sól szczypta
1/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kruszonka:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
pozostałe :
1 jajko do posmarowania
Do miski przekładam drożdże, dodaję 6 łyżek mleka letniego, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję cukier szczyptę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, sól, mleko letnie, które nam zostanie. Żółtka ubijam z cukrem i dodaję do składników. Łącze mikserem i dodaję na końcu masło roztopione zimne. Ciasto można wyrabiać rękoma ja robię to mikserem.Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę aż ładnie urośnie.
Przekładam na deskę podsypaną mąką zagniatam ponownie i dzielę na nieduże kawałki, które rozciągam palcami. Wiśnie mieszam w misce z mąką ziemniaczaną. Wcześniej odsączam je z soku na sitku. Na każdym kawałku ciasta układam po 6-7 sztuk wiśni sklejam i formuję kulki. Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Odstawiam do wyrośnięcia.
Kruszonka:
W misce łączę mąkę z masłem na końcu dodaję cukier. Kruszonkę zagniatam palcami nie za długo, bo cukier się rozpuści. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół aż się zarumienią.
Roladki z polędwicy z wiśniami
1 polędwica wieprzowa
500 g wiśni
6 plastrów boczku wędzonego
sól, pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu balsamico
cynamon, kardamon
6 gałązek mięty
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oregano i bazylii
1/3 opakowania sera feta
masło klarowane
Polędwica kroję na plastry 2 cm, rozbijam posypuje pieprzem, oregano i bazylią. Nie solę, bo feta i boczek jest słony. Wiśnie dryluję i przekładam na sitko, żeby sok odsączyć. Na mięsie układam rozgnieciony ser feta, dodaję po 6-8 wiśni i zwijam ciasno. Każdą roladkę owijam plastrem boczku i związuję nitką. Roladki smażę na maśle z jednej strony 5 minut potem z drugiej 5 minut i po dwie minuty z każdego boku. Na tej samej patelni przesmażam wiśnie, dolewam sok, który odsączyliśmy, część soku zostawiam do rozrobienia mąki ziemniaczanej w kubku. Wiśnie przesmażam z dodatkiem miodu, dodaję cynamon, kardamon, sos balsamico, sól, pieprz, pokrojoną miętę. Jak wiśnie zrobią się miękkie a sos zredukuje o 1/3 wlewam mąkę i gotuję aż zgęstnieje. Roladki podaję z sosem.
Wiśniowe semifreddo
250 g śmietany kremówki 36 %
2 jajka
7 bezów
60 g cukru pudru
wiśnie:
2 i 1/2 szklanki wiśni wydrylowanych
1 łyżka cukru brązowego
Jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i ubijam na parze. Następnie studzę je ubijając dalej. Trzy raz ubijałam na parze i zdejmowałam z garnka. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam osobno. Wiśnie przekładam do garnka dodaję cukier brązowy i na wolnym ogniu gotuję je aż się zredukują do postaci gęstego sosu. Śmietanę mieszam z jajami, ale delikatnie. Dodaję pokruszone bezy. Foremkę użyłam pojemnika wykładam folią spożywczą i wylewam na spód część wiśni na to masę śmietanowo-jajeczną, znowu wiśnie, i masa, na końcu wiśnie. Można łyżką przemieszać delikatnie w foremce. Wstawiam do lodówki na noc, przed podaniem wyjmuję 20 minut wcześniej. Polewam resztą sou czereśniowego, który mi został.
Tort z wiśni
biszkopt:
5 jaj
1/2 szklanki cukier kryształ
2 łyżki kakao
1/2 szklanka maki tortowej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska
galaretka wiśniowa:
400 g wiśni mrożonych bez pestek
1/2 cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżeczki pełne żelatyny
1/4 szklanki wody
krem:
galaretka wiśniowa
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
poncz:
1/2 szklanki wody z cytryną
1/2 szklanki wiśniówki
krem biały:
250 ml śmietany kremówki 36 %
czekoladowa obręcz:
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka oleju rzepakowego
sos wiśniowy:
15 dkg wiśni mrożonych
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
konfitura z wiśni do przełożenia
czekoladki do dekoracji
Galaretka wiśniowa:
Wiśnie przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny i zagotowuję. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dodaję wodę gorącą 1/4 szklanki, żeby się rozpuściła. Dodaję ją do wiśni i miksuję blenderem. Odstawiam do lodówki, żeby galaretka się ścięła, ale nie ma być twarda.
Serek mascarpone, śmietanę kremówkę przekładam do miski i miksuje, jak lekko się ubije dodaję galaretkę, dalej ubijam. Krem przekładam do lodówki jak jest za rzadki.
Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję po jednym żółtku i ubijam dalej na puszystą masę. Mąki, kakao, proszek przesiewam i dodaję stopniowo do jaj, delikatnie mieszam już łyżką. Formę o średnicy 20 cm okrągłą wykładam spód jej papierem do pieczenia, wylewam do niej ciasto i piekę temp 160 stopni 40 minut góra dół. Biszkopt wyjmuję z piekarnika i przekładam do góry dnem na deskę jeszcze ciepły żeby nie miał górki. Zimny kroję na trzy blaty ostrym nożem.
Dolny blat biszkoptu nasączam ponczem z wody i wiśniówki, smaruję konfiturą i smaruję 1/3 kremu. Następny blat nasączam smaruję kremem, i kolejny blat też nasączam. Boki tortu smaruje resztą kremu.
Śmietaną kremówkę ubijam na sztywno bez cukru i smaruję górny blat.
Sos wiśniowy:
Wiśnie przekładam do rondelka, dodaję cukier, wodę i gotuję na wolnym ogniu aż sos zacznie robić się gęsty.
Obręcz czekoladowa:
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki, dodaję oliwę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wycinam obręcz szerokości i długości tortu. Smaruję go czekoladą za pomocą pędzelka. Jak czekolada nie będzie już ciepła i zacznie lekko schnąć, ale będzie jeszcze mokra przykładam pasek do tortu i mocno dociskam. Wkładam do lodówki, po 10 minutach zrywam papier. Zrobiłam dłuższy pasek, z którego powstała kokardka czekoladowa z kawałków. Część czekolady zeskrobałam ostrym nożem i udekorowałam nią górę tortu. Ułożyłam wiśnie z syropu i polałam sosem, dodałam czekoladki.
Zupa wiśniowa
1/2 kg wiśni
1 i 1/2 litra wody
1 kisiel wiśniowy
cukier do smaku
soli szczypta
200 g makaronu kokardki
śmietana ukwaszona 18 %
Kisiel rozrabiam w 1/2 szklance wody. Wiśnie wsypuję do garnka, wcześniej je myję. Dolewam resztę wody i zagotowuję. Wiśnie gotuję do miękkości. Pod koniec gotowania wlewam rozrobiony kisiel. Chwilę jeszcze gotuję. Doprawiam solą i cukrem. Zupę podaje schłodzoną z ugotowanym makaronem i śmietaną gęsta.