Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne zupy

W święta wielkanocne na stołach króluje barszcz biały, żurki, i zupy chrzanowe.   Czym rożni się barszcz biały od żurku. Otóż żurek przygotowany jest na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz biały z maki pszennej. Barszcz biały mogą jest wegetarianie ponieważ jest przyrządzony na bazie ukiszonej rośliny zwanej barszczem zwyczajnym. Natomiast żur to zupa gdzie dodaję się ukiszoną mąkę. Do żurku dodajemy mięso, kiełbasę, boczek, ziemniaki, grzyby, niektórzy dod
W święta wielkanocne na stołach króluje barszcz biały, żurki, i zupy chrzanowe.
 
Czym rożni się barszcz biały od żurku. Otóż żurek przygotowany jest na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz biały z maki pszennej.
Barszcz biały mogą jest wegetarianie ponieważ jest przyrządzony na bazie ukiszonej rośliny zwanej barszczem zwyczajnym. Natomiast żur to zupa gdzie dodaję się ukiszoną mąkę.
Do żurku dodajemy mięso, kiełbasę, boczek, ziemniaki, grzyby, niektórzy dodaję groch. Żurek można podać w chlebie który specjalnie pieczę się na ta okazję. Osobiście robię pszenne albo mieszane chlebki wielkanocne. W niektórych regionach do żurku dodaję się grzyby suszone i nazywa się on żurem sandomierskim. Żurek można podać także w formie tarty, z jajkami zapiekanymi.
 
Natomiast barszcz biały jest zupą bezmięsną, zabielaną, podawaną z jajkiem tylko.
 
Kolejna zupa która króluje na naszych stołach to zupa chrzanowa. Przygotowuje się ją na różnego rodzaju mięsach, wędlinach, z duża ilością chrzanu, ziemniaków i jajka. Zupa jest zabielana śmietaną.
Ciekawą zupą jest też święconka. Robiona  ze składników które zanosimy do święconki stąd jej nazwa. Zupa gotowana jest na wędlinach, kiełbasie, dodaję się ser, serwatkę albo zsiadłe mleko. Doprawiana jest majerankiem, czosnkiem czasami chrzanem.
 

Chrzanowy krem z pieczonym ziemniakiem

 

 

Wielkanocne zupy

1 por biała część
1/3 selery dużej
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
majeranek
1 łyżka chrzanu tartego czubata
natka pietruszki
3 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej


2 kiełbasy domowe
2 ziemniaki
rozmaryn
3 łyżki oliwy
sól

Kiełbasę nacinam na krzyż, polewam oliwą i posypuję rozmarynem. Ziemniaki szoruję dokładnie, i nacinam na całej długości cienkie plasterki. Trzeba uważać żeby ziemniaki nie przeciąć do końca. Polecam włożyć ziemniaka na łyżkę i na niej nacinać go. Solę je, posypuję rozmarynem, polewam oliwą. Wkładam razem z kiełbasą na blaszkę i zapiekam w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Kiełbasę można wyjąć wcześniej.

Cebulę i czosnek pokrojony przesmażam na oleju dodaję pokrojoną porę i dalej przesmażam ale nie mają się zbrązowieć. Na końcu dodaję obraną i startą na tarce seler. Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję chrzan tarty i miksuję blenderem. Do śmietany dodaję dwie łyżki zupy, mieszam i dopiero wlewam do zupy. Już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką. Podaję z kiełbasą i ziemniakiem i gałązką rozmarynu.

 

Żur sandomierski

 

 

Wielkanocne zupy

przepis na chleb: sztuk1

250 g mąki pszennej typ 650
1 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżka oleju
130 ml wody letniej

przepis na żur:

1/2 litra bulionu drobiowego
1 garść suszonych grzybów
2 białe kiełbasy
10 dkg boczku wędzonego
10 dkg szynki surowej wędzonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku
250 ml zakwasu na żurek
natka pietruszki
1/2 szklanki śmietany 30 %
3 jajka ugotowane na twardo
olej

Chleb:
Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól resztę wody letniej, olej i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dobrze wyrobione, i nie za rzadkie bo chlebek piekłam bez formy. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i formuję kulkę, z kawałka ciasta formuję kulkę mała na dekielek. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół,  i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką. Jak przestygnie wydrążam środek i nalewam zupę.


Żur:
Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju,

Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam majerankiem, pieprzem, solą. Podaję w chlebie z jajkami ugotowanymi i natką.

 

Zupa chrzanowa

 

 

Wielkanocne zupy

700 ml bulionu drobiowego
1 kiełbasa biała
15 dkg szynki wędzonej surowej
masło klarowane
3 łyżki chrzanu tartego
100 ml śmietany 30 %
1 cebula

3 ziemniaki
szczypior
3 jajka
sól
1 liść laurowy
2 ziele angielskie
1/2 łyżeczki majeranku

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję Na maśle klarowanym przesmażam cebulę, dodaję pokrojoną szynkę i dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję chrzan,śmietanę, doprawiam solą, majerankiem i zagotowuję. Zupę podaję ze szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem.

 

 

Tarta z żurkiem

 

 

Wielkanocne zupy


 spód:

 


250 g maki pszennej typ 500
150 g masła
3 łyżki zimnej wody
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli

farsz:
250 g śmietany 18 % ukwaszonej
2 białka
2 jajka
3 łyżki żurku w proszku
pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku

dodatki
15 dkg boczku wędzonego
2 białe kiełbasy
3 jajka
natka pietruszki

 

Wielkanocne zupy

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.

Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, białka, żurek, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Całość mieszam widelcem.

Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni. Jajka sztuk trzy gotuję na twardo i kroję na pół.
Na wystudzone ciasto wylewam 2/3 farszu, układam plastry kiełbasy, połówki jajek, dodaję boczek i wylewam resztę farszu. Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15 minut aż się zetnie. Posypuję natką pietruszki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak