Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne mięsiwo.

Jajka jajkami ale nasi panowie nie odejdą od stołu, gdy nie zjedzą kawałka soczystego mięsa. Ja mam na tyle dobrze,że mój mąż i tato to typowi mięsożercy i wszystko , zawsze im smakuje.

 

Na świąteczny stół prponuję inną wersje jaskółczych gniazd. To  typowe danie z całym jajem w środku owinięte kawałkiem schabu. Zrobiłam inaczej. Jajko pokroiłam w kostkę , dodałam starty żółty ser i zobaczcie co wyszło.

 

Wielkanocne mięsiwo.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wielkanocne mięsiwo.

 

 

Składniki:

6 kotletów ze schabu

4 jajka ugotowane na twardo

musztarda sarepska Prymat

bazylia otarta Prymat

sól  ziołowa

pieprz czarny Prymat

garść rodzynek sułtańskich

100 g żółtego sera np .gouda

125 ml wina białego wytrawnego

olej do smażenia

3 liście laurowe Prymat

4 ziarna ziela angielskiego

wykałaczki

 

1.

Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem.  Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Układamy kotlety obok siebie i smarujemy każdy musztardą.

Wychodzi około 1 łyżeczki na każde mięso. Posypujemy sporą ilością bazylii.

Układamy w niewielkiej odległości od siebie rodzynki.

 

2.

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Kroimy nożem na małe kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy jajka ze serem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

3.

Nakładamy po porcji farszu na każdy kawałek mięsa. Zwijamy w rulon, spinamy wykałaczkami tak by z jednej strony można było uzupełnić farsz. Dokładamy farszu wg.potrzeby i spinamy także to miejsce.

 

4.

Obsmażamy gotowe zawiniątka na  rozgrzanym oleju. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe.

 

 

         Wielkanocne mięsiwo.

 

 

Smażymy dokładnie z obu stron, po około 10 -15 minutach dolewamy wino i dusimy około 5-10 minut. Najlepiej obsmażać i dusić przykryte pokrywką by za szybko płyn nieodparował.

 

            Wielkanocne mięsiwo.

 

 

Taka moja drobna uwaga. Propozycja ta jest dobra dla osób, które nie lubią całych jaj zawiniętych w mięsie. Wiem to z doświadczenia, bo mój mąż  zawsze unikał jaskółczych gniazd ,a moją propozycję tego dania zjadł bez marudzenia.

sara1 20.03.2012 12:57
ciekawe bardzo ciekawe danie, mnie się bardzo podoba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak