Łódeczki dla naszych pociech
Do ich zrobienia potrzebujemy :
* 5 jajek ugotowanych na twardo
* 100 g ugotowanej piersi z kurczaka
* szczypiorek drobno pokrojony
* 1 serek topiony śmietankowy trójkącik
* 2 łyżki majonezu
* pieprz czarny Prymat do smaku
* rzodkiewka do ozdoby
* ser żółty na żagle
* barwnik niebieski
Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy ze skorupek.
Połowe jajek przekrawamy na pół. W miseczce rozrabiamy barwnik z 1/2 szklanki wody i wrzucamy białko.
Moczymy około 2 godzin.
Następnie odcedzamy na duszlaku i kroimy w kosteczkę.
Żółtka ucieramy z ugotowaną piersią z kurczaka, serkiem topionym ,szczypiorkiem,majonezem i pieprzem.
Na talerz wykładamy pokrojone niebieskie białko.
Do białych połówek jaj nakładamy farsz.
Ser kroimy w kształt trójkata i nabijamy na wykałaczki, które wbijamy następnie w nadziane jajo.
W farsz wkładamy plaster rzodkiewki.
Gotowe żaglówki układamy na niebieskim białku - morzu.
Tu taka prostrza wersja niebieskich jajek. Takim samym farszem napełniamy połówki jaj przekrojonych w poprzeg, a nie wzdłuż jak przy łódkach. Ozdabiamy kawałkiem serka topionego i pokrojonym szczypiorkiem.