Wielkanocne jajka na morzu

Opublikowano: 26.03.2012
Autor: IZABELA29
Wielkanocne jajka na morzu
Czy zwykłe nadziane jajka są zachęcające by dzieci je zjadły?. Raczej nie, wiem to po doświadczeniach z moim synem. Nie tak łatwo namówić go do zjedzenia jaja ale na taka łódeczkę to się skusił.

Wielkanocne jajka na morzu



                              Łódeczki dla naszych pociech

 

 

 Do ich zrobienia potrzebujemy :


* 5 jajek ugotowanych na twardo

* 100 g ugotowanej piersi z kurczaka

* szczypiorek drobno pokrojony

* 1 serek topiony śmietankowy trójkącik

* 2 łyżki majonezu

* pieprz  czarny Prymat do smaku

* rzodkiewka do ozdoby

* ser żółty na żagle

* barwnik niebieski 

 

 

Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy ze skorupek.

Połowe jajek przekrawamy na pół. W miseczce rozrabiamy barwnik z 1/2 szklanki wody i wrzucamy białko.

Moczymy około 2 godzin.

Następnie odcedzamy na duszlaku i kroimy w kosteczkę.

Żółtka ucieramy z ugotowaną piersią z kurczaka, serkiem topionym ,szczypiorkiem,majonezem i pieprzem.

Na talerz wykładamy pokrojone niebieskie białko.

Do białych połówek jaj nakładamy farsz.

Ser kroimy w kształt trójkata i nabijamy na wykałaczki, które wbijamy następnie w nadziane jajo.

W farsz wkładamy plaster rzodkiewki.

Gotowe żaglówki układamy na niebieskim białku - morzu.

 

 

 

Tu taka prostrza wersja niebieskich jajek.  Takim samym farszem napełniamy połówki jaj przekrojonych  w poprzeg, a nie wzdłuż jak przy łódkach. Ozdabiamy kawałkiem serka topionego i pokrojonym szczypiorkiem.

 

Wielkanocne jajka na morzu

prymat