Jest to mój drugi wpis o jajkach. Ciekawi co tam pysznego dla Was mam? Tym razem same nadziewane. Zapraszam serdecznie :)
Uwielbiam gdy na świątecznym stole są nadziewane jajka, wybór nadzienia jest różnorodny, co kto lubi, od sera żółtego, awokado, szczypiorku, rzodkiewek po pieczarki. Warto przygotować kilka rodzai takich jajek, wtedy każdy wybierze coś dla siebie. Można zrobić mniej lub bardziej kaloryczne, z majonezem lub jogurtem naturalnym. Zadbajmy również o ładną dekorację na talerzu, może to być posiekany szczypiorek, listki natki pietruszki czy rzeżuchy, albo elementy jedzenia np. plasterki rzodkiewek czy małe pieczarki. Ładnie podane jedzenie ucieszy każdego, przynajmniej ja tak lubię, gdy wszystko jest ładnie podane. A teraz zapraszam Was do przeglądania przepisów.
Pyszne propozycje:
1. Jajka nadziewane awokado i rzodkiewką.
Takie nadziewane jajka przygotowuje się bardzo szybko. Są bardzo smaczne i można je przygotować na świąteczny stół lub po prostu na przekąskę. Pysznie smakują ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zapraszam:)
Składniki:
3 jajka
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
pół pęczka szczypiorku
4 rzodkiewki
kawałek awokado
sok z cytryny
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek. Jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka, które rozcieramy w miseczce widelcem.
2. Miąższ awokado kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
3. Szczypiorek i rzodkiewki myjemy i osuszamy ( jedną rzodkiewkę kroimy w plasterki ) następnie drobno kroimy i dodajemy do żółtek ( 2 łyżki posiekanego szczypiorku odkładamy do dekoracji ), dodajemy również jogurt i awokado, delikatnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
4. Połówki jajek napełniamy nadzieniem i dekorujemy pokrojoną w plasterki rzodkiewką i odłożonym szczypiorkiem.
5. Jajka są gotowe do podania. Smacznego.
Rady:
Można zrobić większą ilość, np. z podwójnej porcji.
2. Jajka nadziewane serem żółtym.
Takie jajka przygotowuje się bardzo szybko, dosłownie w pół godziny. Można je podać na śniadanie, kolację, przekąskę lub Wielkanocny stół. Pysznie smakują ze świeżym pieczywem.
Składniki:
6 jajek
10 dag sera żółtego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
świeża natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki i rozcieramy z majonezem.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do żółtek, dodajemy suszoną natkę pietruszki i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Połówki jajek napełniamy farszem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
4. Podajemy i smacznego.
3. Wielkanocne jajka nadziewane pieczarkami.
Na Wielkanocne śniadanie polecam przygotować takie nadziewane jajka. Przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo smaczne. A jak lubicie pieczarki to na pewno Wam posmakują. Zapraszam :)
Składniki:
6 jajek
20 dag marynowanych pieczarek
2 łyżki majonezu
natka pietruszki według uznania
sól do smaku
biały pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich żółtka.
2. Pieczarki dokładnie odsączamy z zalewy ( kilka malutkich odkładamy do dekoracji ) i razem z żółtkami kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do nich majonez i drobno pokrojoną natkę pietruszki ( odrobinę odkładamy do dekoracji ), mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Połówki jajek napełniamy farszem, dekorujemy małymi pieczarkami i posypujemy natką pietruszki.
4. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.