Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne jajka cz.1

Już wkrótce Wielkanoc. Pora pomyśleć o przysmakach, które będziemy przygotowywać. W tym wpisie przedstawię Wam kilka propozycji na jajka, może trochę takie nietypowe. Ciekawi? To zapraszam :)

Już wkrótce Wielkanoc. Pora pomyśleć o przysmakach, które będziemy przygotowywać. W tym wpisie przedstawię Wam kilka propozycji na jajka, może trochę takie nietypowe. Ciekawi? To zapraszam :)


Jak Wielkanoc to jajka. Obowiązkowo muszą znaleźć się na świątecznym stole. Moją propozycją będą jajka nadziewane i jajka w sosie. Nadziewane tak nietypowo, bo awokado i zieloną sałatą, ale obie propozycje są pyszne, warto je spróbować. Kolejną propozycją są jajka w sosie groszkowym z rzodkiewką. Wszystkie przypisy wykonamy bardzo szybko. Należy pamiętać o świeżej dekoracji, najbardziej będzie tu pasować rzeżucha, którą możemy wyhodować samodzielnie. A teraz zapraszam do moich przepisów.

 

Moje pyszne propozycje:


1. Jajka nadziewane awokado i rzeżuchą.

Takie jajka możemy przygotować bardzo szybko. Są bardzo smaczne i bardzo zdrowe. Rzeżucha, jajka i awokado to bardzo pyszne połączenie. Możemy je również przygotować na wielkanocny stół. Zapraszam :)

Wielkanocne jajka cz.1


Składniki:


6 jajek

pół dojrzałego awokado

1 łyżeczka majonezu

sól i pieprz do smaku

rzeżucha ( dowolna ilość według uznania )

sok z cytryny


Wykonanie:


1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka.

 

2. Rzeżuchę płuczemy i dokładnie osuszamy.


3. Awokado wydrążamy łyżką, przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie dodajemy żółtka, majonez i rzeżuchę, dokładnie miksujemy blenderem. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


4. Połówki jajek napełniamy przygotowaną pastą i dekorujemy rzeżuchą.


5. Smacznego.

 

2. Wielkanocne jajeczka faszerowane sałatą i rzeżuchą.


Pyszne i bardzo delikatne w smaku faszerowane jajeczka. Wykonanie ich nie zajmuje zbyt dużo czasu. Możemy przygotować je na Wielkanocny stół. Nadzienie z sałaty i rzeżuchy ma bardzo ciekawy smak. Zapraszam :)

 

Wielkanocne jajka cz.1


Składniki:


4 jajka

4 duże liście zielonej sałaty

rzeżucha według uznania

1 płaska łyżka majonezu

sól do smaku

biały pieprz mielony do smaku


Wykonanie:


1. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka.


2. Sałatę i rzeżuchę płuczemy i dokładnie osuszamy.


3. Żółtka, majonez, sałatę i rzeżuchę miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.


4. Połówki jajek napełniamy farszem i dekorujemy rzeżuchą. Podajemy.


5. Smacznego.

 

3. Jajka w sosie groszkowo-rzodkiewkowym.

 

Takie jajka możemy przygotować na przekąskę, śniadanie lub kolację. Robi się je bardzo szybko. Smakują ze świeżym pieczywem. Idealnie również sprawdzą się na śniadanie Wielkanocne. Zapraszam:)

 

Wielkanocne jajka cz.1


Składniki:


6 jajek

pół puszki zielonego groszku

2 rzodkiewki

3 łyżki majonezu

chrzan tarty

pieprz mielony według uznania


Wykonanie:


1. Jajka gotujmy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy je na pół.


2. Groszek dokładnie odsączamy z zalewy. Rzodkiewki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach.


3. Majonez mieszamy z chrzanem, groszkiem i rzodkiewką, oprószamy pieprzem i mieszamy.


4. Na dużym talerzu układamy jajka i polewamy je sosem. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki.


5. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak