Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariańskie niecodzienne kanapki , a może codzienne!?

Coraz więcej osób znających się na dobrym jedzeniu ceni kuchnię wegetariańską.

Na każde party należy iść najedzonym , bo to tylko party i nie będziemy się objadać, ale konwersować przy małym co nieco. Wobec powyższego proponuję szybką ,sycącą  kanapkę francuską.

 

Kanapka francuska.

Wegetariańskie niecodzienne  kanapki , a może codzienne!?

Składniki.

2 kromki bagietki lub chleba tostowego

Masło

Ser

Musztarda Dijon

Jajko

Mleko

Zioła świeże

Pieprz ,sól.

Pieczywo posmarować masłem.

Na jednej  kromce położyć ser i trochę musztardy ziarnistej.

Nakryć drugą  i docisnąć.

Jajko  roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane świeże zioła, pietruszkę, szczypiorek.

Kanapkę otoczyć w jajku i obsmażyć na maśle z obu stron.

 

A może szybka bruschetta  ze smażonymi kaparami.

Wegetariańskie niecodzienne  kanapki , a może codzienne!?

Składniki.

2 kromki chleba typu włoskiego, najlepiej z grubą chrupiącą skórką

1 ząbek czosnku

1 pomidor

1 łyżka świeżych ziół, bazylia lub tymianek cytrynowy

2 łyżki kaparów

Pieprz czarny

Kromki  chleba zrumienić z obu stron.

Natrzeć z obu stron roztartym czosnkiem.

Nałożyć plastry pomidora, posypać pieprzem i ziołami.

Kapary krótko smażyć w głębokim tłuszczu, aż będą chrupkie i się rozwiną. Osączyć je i posypać nimi pomidory. Podawać ze skrawkami parmezanu lub kwaśną śmietaną.

Nie ukrywam, że dla mnie największą atrakcją są  tutaj smażone kapary.

 

Bakłażan i papryka na focaccii lub podobnym chlebku to również  ciepła , atrakcyjna i sycąca kanapka.

Wegetariańskie niecodzienne  kanapki , a może codzienne!?

Składniki.

1 mały bakłażan

1 focaccia

2 łyżki  koncentratu pomidorowego

1 cebula czerwona

1 papryka mała

2 łyżki kolendry posiekanej

1 łyżka parmezanu utartego

1 łyżka sera cheddar utartego

2 łyżki oleju

Plastry bakłażana lekko posolić i usmażyć na złocisto.

Focaccię pokroić na 4 części i następnie na połowę horyzontalnie.

Zrumienić z obu stron na rumiano i posmarować koncentratem pomidorowym.

Na każdym kawałku chlebka położyć bakłażan, plaster cebuli, paski papryki, posypać  świeżą kolendrą i wymieszanymi serami.

Wstawić do pieca na umiarkowanie gorący grill ,aż sery się stopią.

 

Zjeść smacznie i czas na party!  Oczywiście ,moje propozycje mają szersze zastosowanie. Dla mnie są doskonałe na śniadanie czy kolację.

Miłej zabawy.

Christopher 2014.08.11

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak