Na każde party należy iść najedzonym , bo to tylko party i nie będziemy się objadać, ale konwersować przy małym co nieco. Wobec powyższego proponuję szybką ,sycącą kanapkę francuską.
Kanapka francuska.
Składniki.
2 kromki bagietki lub chleba tostowego
Masło
Ser
Musztarda Dijon
Jajko
Mleko
Zioła świeże
Pieprz ,sól.
Pieczywo posmarować masłem.
Na jednej kromce położyć ser i trochę musztardy ziarnistej.
Nakryć drugą i docisnąć.
Jajko roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane świeże zioła, pietruszkę, szczypiorek.
Kanapkę otoczyć w jajku i obsmażyć na maśle z obu stron.
A może szybka bruschetta ze smażonymi kaparami.
Składniki.
2 kromki chleba typu włoskiego, najlepiej z grubą chrupiącą skórką
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1 łyżka świeżych ziół, bazylia lub tymianek cytrynowy
2 łyżki kaparów
Pieprz czarny
Kromki chleba zrumienić z obu stron.
Natrzeć z obu stron roztartym czosnkiem.
Nałożyć plastry pomidora, posypać pieprzem i ziołami.
Kapary krótko smażyć w głębokim tłuszczu, aż będą chrupkie i się rozwiną. Osączyć je i posypać nimi pomidory. Podawać ze skrawkami parmezanu lub kwaśną śmietaną.
Nie ukrywam, że dla mnie największą atrakcją są tutaj smażone kapary.
Bakłażan i papryka na focaccii lub podobnym chlebku to również ciepła , atrakcyjna i sycąca kanapka.
Składniki.
1 mały bakłażan
1 focaccia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula czerwona
1 papryka mała
2 łyżki kolendry posiekanej
1 łyżka parmezanu utartego
1 łyżka sera cheddar utartego
2 łyżki oleju
Plastry bakłażana lekko posolić i usmażyć na złocisto.
Focaccię pokroić na 4 części i następnie na połowę horyzontalnie.
Zrumienić z obu stron na rumiano i posmarować koncentratem pomidorowym.
Na każdym kawałku chlebka położyć bakłażan, plaster cebuli, paski papryki, posypać świeżą kolendrą i wymieszanymi serami.
Wstawić do pieca na umiarkowanie gorący grill ,aż sery się stopią.
Zjeść smacznie i czas na party! Oczywiście ,moje propozycje mają szersze zastosowanie. Dla mnie są doskonałe na śniadanie czy kolację.
Miłej zabawy.
Christopher 2014.08.11