Warzywa na słodko

Według dawnych zwyczajów dania na wieczerzę wigilijną powinny się składać z płodów pola, ogrodu, lasu i wody. Pominięcie któregoś wróży nieurodzaj, każdą potrawę należy skosztować. Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami, ryb na różne sposoby królują na stole dania słodkie Na ciasta, ciasteczka, makowce ,serniki ,torciki czekamy z takimi samymi emocjami jak na prezenty. Mam kilka propozycji pozwalających poszaleć wyobraźni w zgodzie ze starodawnymi obyczajami. Białą mąkę, cukier i jajka można zastąpić mąką razową, kaszami, miodem i warzywami. W moich przepisach znajduje się keks ziemniaczany, babka z kaszy gryczanej, placek z marchewki, a leśny mech króluje prawie u wszystkich. Dzisiaj kilka fantazji z warzywami, które wniosą nowe smaki.
Ciasto, zaorane zielone pole
Składniki.
3 białka
10 dag sałaty mix
15 dag cukru
15 dag mąki
2 dag masła
6 orzechów włoskich
wanilia
25 dag dżemu agrestowego
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
Sałatę sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmiksować.
Białka ubić na pianę dodając cukier.Cukier można zastąpić miodem.
Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone.
Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym , ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy.
Ciasto jest naprawdę smaczne i można wykorzystać białka .
Ciasto z czerwoną fasolą
Składniki.
10 dag fasoli czerwonej konserwowej
2 łyżki mleka
5 dag cukru (miodu)
3 jajka
3 dag mąki ziemniaczanej
7 dag mąki pszennej
1 łyżka cytryny kandyzowanej
Do rondelka wrzucić odcedzoną, przepłukaną fasolę, wsypać cukier, wlać 2 łyżki mleka i całość zagotować, cukier ma się rozpuścić, mieszać.
Z białek ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie ubić. Osobno ubić żółtka. Połączyć pianę z żółtkami, mąką pszenną, fasolą i kandyzowaną posiekaną cytryną. Dobrze wymieszać i przełożyć do małej foremki.
Piec 30 minut w temp.180 stopni. Posypać cukrem i zajadać... fasolówkę.
Sernik brokułowy
Składniki:
20 dag brokułów
20 dag serka homogenizowanego
2 dag żelatyny
2 łyżki miodu
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
60 ml mleka
Brokuły ugotować, dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować. Polać sokiem z cytryny.
Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę i stopniowo wlewać mleko.
Żółtka wymieszać z serkiem i brokułami. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody. Masę serową przełożyć do foremki,18 cm, wstawić do lodówki do stężenia.
Polecam ten interesujący smakowo serniczek.
Marchewkowa galaretka
Składniki.
15 dag marchwi karotki
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
4 dag cukru
10 dag jogurtu naturalnego
Marchew obrać, ugotować i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.
Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masą napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć, kiedy galaretka stężeje. Podawać z jogurtem naturalnym.
Deserek dla małych milusińskich, seniorom też się przyda.
Myślę, że można zaskoczyć rodzinkę i gości trochę ekstrawaganckimi ,ale smacznymi słodkościami zrównoważonymi zdrowymi warzywami.
Christopher 2014.12.11