Warzywa na słodko

Opublikowano: 12.12.2014
Autor: Christopher
Warzywa na słodko
Trudno wyobrazić sobie święta bez słodkości.

Według dawnych zwyczajów dania na wieczerzę wigilijną powinny się składać z płodów pola, ogrodu, lasu i wody. Pominięcie któregoś wróży nieurodzaj, każdą potrawę należy skosztować. Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami, ryb na różne sposoby  królują  na stole  dania słodkie Na ciasta, ciasteczka, makowce ,serniki ,torciki czekamy z takimi samymi emocjami jak na prezenty. Mam kilka propozycji pozwalających poszaleć wyobraźni w zgodzie ze starodawnymi obyczajami. Białą mąkę, cukier i jajka można zastąpić  mąką razową, kaszami, miodem i warzywami. W moich przepisach znajduje się keks ziemniaczany, babka z kaszy gryczanej, placek z marchewki, a leśny mech króluje  prawie u wszystkich.  Dzisiaj kilka fantazji z warzywami, które wniosą nowe smaki.

 

Ciasto, zaorane zielone pole

Warzywa na słodko

Składniki.

3 białka

10 dag sałaty mix

15 dag cukru

15 dag mąki

2 dag masła

6 orzechów włoskich

wanilia

25 dag dżemu agrestowego

250 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka cukru pudru

 

Sałatę sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmiksować.

Białka ubić na pianę dodając cukier.Cukier można zastąpić miodem.

Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone.

Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym , ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy.

Ciasto jest naprawdę smaczne i można wykorzystać białka .

 

Ciasto z czerwoną fasolą

Warzywa na słodko 

Składniki.

10 dag fasoli czerwonej konserwowej

2 łyżki mleka

5 dag cukru (miodu)

3 jajka

3 dag mąki ziemniaczanej

7 dag mąki pszennej

1 łyżka cytryny kandyzowanej

 

Do rondelka wrzucić odcedzoną, przepłukaną fasolę, wsypać cukier, wlać 2 łyżki mleka i całość zagotować, cukier ma się rozpuścić, mieszać.

Z białek ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie ubić. Osobno ubić żółtka. Połączyć pianę z żółtkami, mąką pszenną, fasolą i kandyzowaną posiekaną cytryną. Dobrze wymieszać i przełożyć do małej foremki.

Piec 30 minut w temp.180 stopni. Posypać cukrem i zajadać... fasolówkę.

 

 

Sernik brokułowy

Warzywa na słodko

Składniki:

20 dag brokułów

20 dag serka homogenizowanego

2 dag żelatyny

2 łyżki miodu

2 żółtka

2 łyżki  soku z cytryny

60 ml mleka

 

Brokuły ugotować, dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować. Polać sokiem z cytryny.

Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę i stopniowo wlewać mleko.

Żółtka wymieszać z serkiem i brokułami. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody. Masę serową przełożyć do foremki,18 cm, wstawić do lodówki do stężenia.

Polecam ten interesujący smakowo serniczek.

 

Marchewkowa galaretka

Warzywa na słodko

Składniki.

15 dag marchwi karotki

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka żelatyny

4 dag cukru

10 dag jogurtu naturalnego

 

Marchew obrać, ugotować i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny.

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.

Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masą napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć, kiedy galaretka stężeje. Podawać z jogurtem naturalnym.

Deserek dla małych milusińskich, seniorom też się przyda.

 

Myślę,  że można zaskoczyć rodzinkę i gości trochę ekstrawaganckimi ,ale smacznymi  słodkościami zrównoważonymi zdrowymi warzywami.

Christopher 2014.12.11

 

prymat