29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z butami, wróżby ciasteczkowe i wiele innych regionalnych, staropolskich zabaw ucieszy wielu z nas. Rok temu napisałem sporo na temat zabaw . Zabawa, zabawą ,ale jakieś małe przekąski zawsze się przydadzą . Dzisiaj proponuję małe co nieco, które jest łatwe i szybkie do przygotowania. Może je zrobić każdy Solenizant.
Selerowe „pochrupanki”.
Składniki.
3 łodygi selera naciowego
5 dag sera Feta
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka natki pietruszki
chilli do dekoracji
Ser Feta zmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki.
Łodygi selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli.
Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi.
Składniki.
10 babeczek wytrawnych
10 oliwek królewskich
5 dag naturalnego serka homogenizowanego
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
natka do dekoracji
Serek wymieszać z chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką.
Kminkówki krucho-drożdżowe.
Składniki.
2o dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
2 łyżki kminku
Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać sól.
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Połączyć z drożdżami i szybko wyrobić.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce natłuszczonej i odstawić na 30 minut.
Posmarować jajkiem, posypać kminkiem i upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.
Słodkie pierożki.
Składniki
20 dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
Farsz
10 dag twarożku śmietankowego
1 łyżka śmietany
1 łyżka cukru
wanilia
Wykonanie.
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki.
Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Roladki na jeden kęs.
Składniki.
20 dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
papryka ostra do posypania
Nadzienie.
Plastry szynki.
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.
Błyskawiczny serniczek czekoladowy.
Składniki.
Spód.
20 dag pierników korzennych
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka spirytusu
Masa serowa.
20 dag czekolady gorzkiej
25 dag serka homogenizowanego waniliowego
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie Śmietan-fix
2 łyżki płatków czekolady do dekoracji
Pierniki korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.
Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić.
Ubić kremówkę i połączyć z serkiem.
Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h.
Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi.
Niezbędnym uzupełnieniem andrzejkowego poczęstunku będzie barszczyk czerwony, lampka wina i filiżanka kawy.
Na koniec Andrzejkowa „pogodynka”.
Gdy św. Andrzej ze śniegiem przybieży ,sto dni śniegu na polu leży.
Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja.
Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima.
Gdy w Andrzeja deszcz lub słota w grudniu drogi bez błota.
Wesołej zabawy !
Christopher 2014.11.28