Andrzejki

Opublikowano: 28.11.2014
Autor: Christopher
Andrzejki
Dziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze.

  29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z butami, wróżby ciasteczkowe i wiele innych regionalnych, staropolskich zabaw ucieszy wielu z nas.  Rok temu napisałem sporo  na  temat zabaw . Zabawa, zabawą ,ale jakieś małe przekąski zawsze się przydadzą . Dzisiaj proponuję małe co nieco, które jest łatwe i szybkie do przygotowania. Może je zrobić każdy Solenizant.

 Selerowe „pochrupanki”.

Andrzejki

 Składniki.

3 łodygi selera naciowego

5 dag sera Feta

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka natki pietruszki

chilli do dekoracji

 Ser Feta zmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki.

Łodygi selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli.

 

Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi.

 Andrzejki

Składniki.

10 babeczek wytrawnych

10 oliwek królewskich

5 dag naturalnego serka homogenizowanego

2 łyżki chrzanu

1 łyżeczka soku z cytryny

sól

pieprz

natka do dekoracji

 

Serek wymieszać  z chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką.

 

 Kminkówki krucho-drożdżowe.

Andrzejki 

Składniki.

2o dag mąki

12 dag margaryny

4 dag drożdży

5 łyżek mleka

1/2 łyżeczki cukru

sól

jajko do smarowania

2 łyżki kminku

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać sól.

Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Połączyć z drożdżami i szybko wyrobić.

Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce natłuszczonej i odstawić na 30 minut.

Posmarować jajkiem, posypać kminkiem i upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.

 

Słodkie pierożki.

 Andrzejki

Składniki
20 dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania

 Farsz

10 dag twarożku śmietankowego

1 łyżka śmietany

1 łyżka cukru

wanilia

Wykonanie

 Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto.

Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki.

Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Roladki na jeden kęs.

 Andrzejki

Składniki.
20 dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
papryka ostra do posypania


Nadzienie.

Plastry szynki.

 Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto.

Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.

 

Błyskawiczny serniczek czekoladowy.

Andrzejki 

Składniki.

Spód.

20 dag pierników korzennych

2 łyżki powideł śliwkowych

1 łyżka spirytusu

 

Masa serowa.

20 dag czekolady gorzkiej

25 dag serka homogenizowanego waniliowego

200 ml śmietany kremówki

1 opakowanie Śmietan-fix

2 łyżki płatków czekolady do dekoracji

 

Pierniki korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.

Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić.

Ubić kremówkę i połączyć z serkiem.

Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h.

Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi.

 

Niezbędnym uzupełnieniem andrzejkowego poczęstunku będzie barszczyk czerwony, lampka wina i filiżanka kawy.

Na koniec Andrzejkowa  „pogodynka”.

Gdy św. Andrzej ze śniegiem przybieży ,sto dni śniegu  na polu leży.

Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja.

Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima.

Gdy w Andrzeja deszcz lub słota  w grudniu drogi bez błota.

 

Wesołej zabawy !

Christopher 2014.11.28

prymat