Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rodzynki - naturalne tabletki zdrowia.

Rodzynki, te kropelki słodyczy są smakowitym, aromatycznym dodatkiem również do sosów, farszów mięsnych, sałatek i zapiekanek.

Rodzynki są u nas  niedoceniane .Używamy ich przede wszystkim do ciast i słodkich deserów.

Rodzynki to winogrona  bezpestkowe suszone w specjalnych tunelach. W starożytności  tę winorośl uważano za roślinę świętą . Jako pierwsi  wyjątkowe zalety suszonych na słońcu winogron odkryli Egipcjanie.  Ponad tysiąc lat później  w XI w. trafiły do Europy wraz z wyprawami krzyżowymi.

Zawierają duże ilości potasu, który  ma pozytywny wpływ na obniżanie ciśnienia krwi, a dzięki wysokiej zawartości błonnika są na pewno lepszą przekąską niż czekolada, chrupki czy ciastka. Zachowały też najcenniejszy składnik winogron - resweratrol, przeciwutleniacz o bardzo silnym działaniu antynowotworowym.  Nie musimy się też martwić, że słodkie rodzynki zniszczą nam zęby, ponieważ ich składniki zwalczają bakterie, które żyją w jamie ustnej i są przyczyną chorób dziąseł oraz ubytków w zębach. Rodzynki są doskonałą alternatywą dla żeli sportowych, zawierają  mikroelementy, nie mają żadnego dodatku cukru, sztucznych aromatów i barwników .

Łatwo przyswajalne cukry zawarte w rodzynkach zwiększają odporność fizyczną, są bardzo pomocne dla osób walczących z paleniem. Po słodkie rodzynki powinny sięgać osoby starsze, sportowcy i wszyscy łatwo się stresujący ,ponieważ są bogatym źródłem  łatwo przyswajalnych kalorii, wielu cennych składników, takich jak witaminy: A, C, E oraz witaminy z grupy B, jak również potasu, cynku wapnia, żelaza oraz magnezu.

Stanowią idealną przekąskę po dużym wysiłku , efektywnie wspierają regenerację zmęczonego organizmu.

W zależności od pochodzenia , szczepu winogron i smaku rozróżniamy kilka gatunków rodzynek.

Rodzynki smyrneńskie-duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie – Turcja, Kalifornia, RPA, Australia

Koryntki -małe, ciemne  ze szczepu Korinthiaki – Grecja, Kalifornia, RPA, Australia;

Cybeby (arab. zibiba), rodzynki o wydłużonym kształcie i z pestkami..

Włoskie o smaku muszkatołowym.

Przedstawiam kilka propozycji z udziałem rodzynek , ale nie w deserach.

 

Cebulki po grecku.

Rodzynki - naturalne tabletki zdrowia. 

Składniki.

20 dag cebulki szalotki

5 dag rodzynek

1 łyżeczka ziaren kolendry

125 ml oleju

100 ml wina białego

szczypta szafranu

zioła świeże

sól

Rodzynki namoczyć.

Obrane szalotki włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Większe przecinam na pół.

Kiedy zaczną się rumienić wlać wino, dodać osączone rodzynki, ziarna kolendry, szafran i sól. Dołożyć zioła, natkę, tymianek, estragon.

Dusić na małym ogniu, aż wino prawie odparuje.

Cebulki z kolendrą i rodzynkami wyjąć i przestudzić, schłodzić w lodówce.

Dla mnie są doskonałe na ciepło.

Zamiast szalotek można użyć cebulkę perłową. Namawiam do wypróbowania przepisu, bo cebulki są wyjątkowo smaczne.

 

Orientalne gołąbki z bakłażana z rodzynkami.

 Rodzynki - naturalne tabletki zdrowia.

Składniki.

1 bakłażan duży

20 dag łopatki wieprzowej

1 jajko

6 morele suszone

6 figi suszone

2 garście rodzynek sułtanek

250ml bulionu

sól, pieprz, imbir świeży

2 łyżki oliwy

 

Mięso zmielić z 2 morelami, 2 figami i 1 łyżką rodzynek.  Rodzynki wcześniej obsmażyć z solą i czosnkiem na oliwie. Dodać jajko ,sól, pieprz i wyrobić masę.

Bakłażan pokroić na podłużne plastry i obsmażyć  lekko na oliwie z obu stron.

Na każdy plaster  nałożyć porcję mięsa, zwinąć i owinąć drugim  plastrem. Można przewiązać nitką kucharską.

Gołąbki  chwilę smażyć ,podlać  bulionem , dodać resztę bakalii i dusić 10minut.

 

 Papryczki faszerowane kuskusem z koryntkami.

Rodzynki - naturalne tabletki zdrowia. 

Składniki.

8 papryczek  mini

¼ szkl. kaszki kuskus

1 pomidor

1 cebulka

1 łyżeczka masła

2 łyżki koryntek

Zioła świeże

250 ml bulionu

 

Kuskus zalać wrząca wodą i odstawić ,aby napęczniał.

Z pomidora zdjąć skórkę , wyciąć gniazdo nasienne i drobno posiekać.

Cebulkę posiekać i przesmażyć na maśle. Przepłukane koryntki również chwilę smażyć na maśle.

Z papryczek odciąć wierzchy , zalać wrząca wodą i blanszować 3-4 minuty.

Do kuskus dodać pomidory, cebulkę , koryntki i  posiekane zioła-natka pietruszki, szczypior, koperek, sól ,pieprz. Wymieszać i napełnić  farszem papryczki. Przykryć  wierzchami , ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem i  wstawić do piekarnika. Dusić 20 minut w temp.200 stopni.

 

Surówka z selerów naciowych z rodzynkami.

 Rodzynki - naturalne tabletki zdrowia.

Składniki.

2 łodygi selera naciowego

2 plastry szynki gotowanej

2 łyżki rodzynek

4 orzechy włoskie

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 łyżka wina białego wytrawnego

Sól, pieprz

Łodygi selera pokroić w cienkie plasterki. Szynkę w drobną kostkę. Zamiast szynki  może być kurczak gotowany. Rodzynki i orzechy sparzyć. Wszystko to wymieszać. Polać sosem z majonezu, jogurtu i wina. Doprawić solą i pieprzem.

 

Kilka rad jak rodzynki przygotowywać.

Zazwyczaj zalewamy je wrzątkiem na 10 minut, odcedzamy i już.

Rodzynki przeznaczone do farszów mięsnych lub warzyw dobrze jest najpierw  obsmażyć na maśle lub oleju.

Rodzynki  do sałatek  odcedzone z wrzątku, wsypujemy na chwilę na patelnię z oliwą. Posypujemy solą i może też być czosnek. Będą bardzo aromatyczne.

Przed dodaniem do ciasta oprószamy je mąką. Nie opadną na dno.

 

Christopher 2014.11.27

 

Gabi44 28.11.2014 11:57
Bardzo lubię rodzynki i przepisy są ciekawe. Nie wiedziałam, że rodzynki maja tyle zalet prozdrowotnych.
Christopher 27.11.2014 18:10
Jedz,jedz do syta... oczy masz ładne !Jesteś drugą osobą,którą znam, która nie lubi rodzynek. Natomiast moja Żona jadłaby je wszędzie, podobnie jak daktyle.
Malinka 27.11.2014 16:32
Powiem szczerze, że tym razem to chyba najem się tylko oczami, rodzynek niestety nie lubię :( Ale Twoje propozycje są rewelacyjne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak