Rodzynki - naturalne tabletki zdrowia.

Rodzynki są u nas niedoceniane .Używamy ich przede wszystkim do ciast i słodkich deserów.
Rodzynki to winogrona bezpestkowe suszone w specjalnych tunelach. W starożytności tę winorośl uważano za roślinę świętą . Jako pierwsi wyjątkowe zalety suszonych na słońcu winogron odkryli Egipcjanie. Ponad tysiąc lat później w XI w. trafiły do Europy wraz z wyprawami krzyżowymi.
Zawierają duże ilości potasu, który ma pozytywny wpływ na obniżanie ciśnienia krwi, a dzięki wysokiej zawartości błonnika są na pewno lepszą przekąską niż czekolada, chrupki czy ciastka. Zachowały też najcenniejszy składnik winogron - resweratrol, przeciwutleniacz o bardzo silnym działaniu antynowotworowym. Nie musimy się też martwić, że słodkie rodzynki zniszczą nam zęby, ponieważ ich składniki zwalczają bakterie, które żyją w jamie ustnej i są przyczyną chorób dziąseł oraz ubytków w zębach. Rodzynki są doskonałą alternatywą dla żeli sportowych, zawierają mikroelementy, nie mają żadnego dodatku cukru, sztucznych aromatów i barwników .
Łatwo przyswajalne cukry zawarte w rodzynkach zwiększają odporność fizyczną, są bardzo pomocne dla osób walczących z paleniem. Po słodkie rodzynki powinny sięgać osoby starsze, sportowcy i wszyscy łatwo się stresujący ,ponieważ są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych kalorii, wielu cennych składników, takich jak witaminy: A, C, E oraz witaminy z grupy B, jak również potasu, cynku wapnia, żelaza oraz magnezu.
Stanowią idealną przekąskę po dużym wysiłku , efektywnie wspierają regenerację zmęczonego organizmu.
W zależności od pochodzenia , szczepu winogron i smaku rozróżniamy kilka gatunków rodzynek.
Rodzynki smyrneńskie-duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie – Turcja, Kalifornia, RPA, Australia
Koryntki -małe, ciemne ze szczepu Korinthiaki – Grecja, Kalifornia, RPA, Australia;
Cybeby (arab. zibiba), rodzynki o wydłużonym kształcie i z pestkami..
Włoskie o smaku muszkatołowym.
Przedstawiam kilka propozycji z udziałem rodzynek , ale nie w deserach.
Cebulki po grecku.
Składniki.
20 dag cebulki szalotki
5 dag rodzynek
1 łyżeczka ziaren kolendry
125 ml oleju
100 ml wina białego
szczypta szafranu
zioła świeże
sól
Rodzynki namoczyć.
Obrane szalotki włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Większe przecinam na pół.
Kiedy zaczną się rumienić wlać wino, dodać osączone rodzynki, ziarna kolendry, szafran i sól. Dołożyć zioła, natkę, tymianek, estragon.
Dusić na małym ogniu, aż wino prawie odparuje.
Cebulki z kolendrą i rodzynkami wyjąć i przestudzić, schłodzić w lodówce.
Dla mnie są doskonałe na ciepło.
Zamiast szalotek można użyć cebulkę perłową. Namawiam do wypróbowania przepisu, bo cebulki są wyjątkowo smaczne.
Orientalne gołąbki z bakłażana z rodzynkami.
Składniki.
1 bakłażan duży
20 dag łopatki wieprzowej
1 jajko
6 morele suszone
6 figi suszone
2 garście rodzynek sułtanek
250ml bulionu
sól, pieprz, imbir świeży
2 łyżki oliwy
Mięso zmielić z 2 morelami, 2 figami i 1 łyżką rodzynek. Rodzynki wcześniej obsmażyć z solą i czosnkiem na oliwie. Dodać jajko ,sól, pieprz i wyrobić masę.
Bakłażan pokroić na podłużne plastry i obsmażyć lekko na oliwie z obu stron.
Na każdy plaster nałożyć porcję mięsa, zwinąć i owinąć drugim plastrem. Można przewiązać nitką kucharską.
Gołąbki chwilę smażyć ,podlać bulionem , dodać resztę bakalii i dusić 10minut.
Papryczki faszerowane kuskusem z koryntkami.
Składniki.
8 papryczek mini
¼ szkl. kaszki kuskus
1 pomidor
1 cebulka
1 łyżeczka masła
2 łyżki koryntek
Zioła świeże
250 ml bulionu
Kuskus zalać wrząca wodą i odstawić ,aby napęczniał.
Z pomidora zdjąć skórkę , wyciąć gniazdo nasienne i drobno posiekać.
Cebulkę posiekać i przesmażyć na maśle. Przepłukane koryntki również chwilę smażyć na maśle.
Z papryczek odciąć wierzchy , zalać wrząca wodą i blanszować 3-4 minuty.
Do kuskus dodać pomidory, cebulkę , koryntki i posiekane zioła-natka pietruszki, szczypior, koperek, sól ,pieprz. Wymieszać i napełnić farszem papryczki. Przykryć wierzchami , ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem i wstawić do piekarnika. Dusić 20 minut w temp.200 stopni.
Surówka z selerów naciowych z rodzynkami.
Składniki.
2 łodygi selera naciowego
2 plastry szynki gotowanej
2 łyżki rodzynek
4 orzechy włoskie
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka wina białego wytrawnego
Sól, pieprz
Łodygi selera pokroić w cienkie plasterki. Szynkę w drobną kostkę. Zamiast szynki może być kurczak gotowany. Rodzynki i orzechy sparzyć. Wszystko to wymieszać. Polać sosem z majonezu, jogurtu i wina. Doprawić solą i pieprzem.
Kilka rad jak rodzynki przygotowywać.
Zazwyczaj zalewamy je wrzątkiem na 10 minut, odcedzamy i już.
Rodzynki przeznaczone do farszów mięsnych lub warzyw dobrze jest najpierw obsmażyć na maśle lub oleju.
Rodzynki do sałatek odcedzone z wrzątku, wsypujemy na chwilę na patelnię z oliwą. Posypujemy solą i może też być czosnek. Będą bardzo aromatyczne.
Przed dodaniem do ciasta oprószamy je mąką. Nie opadną na dno.
Christopher 2014.11.27