Burak zwyczajny, to warzywo niezwykłe, prawdziwy super bohater . Ma dużo walorów smakowych, a jeszcze więcej prozdrowotnych. W czasach PRL-u i w czasach barów był niezastąpiony i słusznie. O tym, że sok z buraków odtruwa organizm, dietetycy wiedzieli już 100 lat temu. Dzisiaj czerwony burak budzi jeszcze większe zainteresowanie właśnie ze względów medycznych. Jego odczyn wybitnie zasadowy dobry jest dla mięsożerców. Buraki dobrze wpływają na trawienie, przyczyniają się do zdrowego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Zawierają duże ilości fitoestrogenów, które mogą zmniejszać dolegliwości wieku przejściowego i ma wiele innych zalet, a przede wszystkim jest smaczny. Buraki najwięcej wartości mają kiedy zjadamy je na surowo lub pieczemy, gotowane dużo tracą. Rewelacyjne są soki, chociaż mało smaczne, ale jak dodamy jabłka, cytrusy i teraz wyciśniemy sok ,to już sama przyjemność i zdrowie. Na pewno zapobiegliwe gospodynie mają w swoich spiżarniach słoiki z buraczkami przygotowane na różne sposoby i smaki.
A poniżej moje propozycje.
Przystawka buraczano-owocowa.
Burak skropiony oliwą, zawinięty w folię upieczony i obrany ,kroimy w cienkie plasterki. Polewamy oliwą arachidową doprawioną solą i pieprzem, odstawiamy na 1 h. Obraną cytrynę i kiwi kroimy w plasterki. Układamy na talerzu dachówkowato i skrapiamy jeszcze trochę marynatą. Obsypujemy pieprzem młotkowanym.
Chipsy buraczane, to smaczny dodatek do zup-kremów.
Obrane buraki pokroić w cienkie plastry, lub półplastry i usmażyć na chrupko w mocno rozgrzanej oliwie. Wyjąć, osuszyć i posypać kryształkami soli morskiej.
Buraczki w porach-ładnie, ekstrawagancko podane.
Ugotowane buraczki zetrzeć, przełożyć do garnuszka.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę i dodać do buraczków.
Dodać pokrojone daktyle oraz śmietanę. Doprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, chwilę poddusić.
Por blanszować, przeciąć na kilka tulejek i wypełnić je buraczkami.
Symbioza buraczano-jabłkowa.
W buraki powciskać goździki i upiec. Goździki wyjąć i obrać buraki. Jednego zetrzeć, a w drugim wydrążyć wnętrze,
1 jabłko obrać i lekko obgotować, wnętrze wydrążyć.
Drugie jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na łyżce masła z cukrem, skropić sokiem z cytryny.
Wnętrze buraczka i jabłka skropić cytryną i posypać pieprzem .
Środek buraczka wypełnić podsmażonymi ,startymi jabłkami, a wnętrze jabłka, startym burakiem posypanym pieprzem.
Chrzan wymieszać ze śmietaną ,doprawić do smaku i nałożyć na wierzch buraczka i jabłka.
Osobno podać sos chrzanowy.
Buraczki zapiekane z serem.
Przygotować marynatę. Wymieszać oliwę, ocet malinowy, zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowane, obrane buraczki pokroić w plastry. Polać marynatą. Na każdy plaster położyć kawałek sera pleśniowego, u mnie gorgonzola. Posypać uprażonymi ,posiekanymi orzechami włoskimi. Zapiekać około 6-7minut.
Doskonałe jako przystawka z zieloną sałatą.
Buraczki z tuńczykiem.
Na środku talerza układamy twaróg, a na nim kopczyk z tuńczyka. Wokół rozkładamy buraczki, posypujemy jabłkami pokrojonymi w kostkę, rodzynkami (uprzednio sparzonymi i osączonymi) ,pestkami dyni i listkami tymianku. Całość oprószyć pieprzem grubo zmielonym i polać gęstym sosem balsamico di Modena.
Sałatka jest smaczna, niskokaloryczna, pełna witamin i pożywna o ciekawej kompilacji smakowej.
Pieczone, ziołowe buraczki z kozim serem.
Buraki dokładnie umyć, ściąć czubek, skropić oliwą, posolić i obłożyć ziołami. Zawinąć w folię i piec w temp.200 stop . Orzeszki pinii uprażyć. Od listków szpinaku odciąć łodyżki, umyć.
Rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa ułożyć na talerzu, łyżeczką nałożyć ser kozi, posypać całość orzeszkami i skropić oliwką wymieszaną z sokiem cytrynowym.
Zapewniam, że ziołowe buraczki w takim towarzystwie smakują doskonale, zresztą samotne również.
Fenkuł z buraczkiem.
Doznania smakowe anyżowego fenkuła z resztą składników są interesujące. Upieczonego buraka kroimy ,NIE DO SAMEGO DOŁU, na 8 części.
Fenkuł kroimy z góry w dół ,w paski. Na talerzu kładziemy garść szpinaku, bez łodyżek, na środku rozchylony burak, a w nim paski fenkuła. Całość skrapiamy oliwką. Wokół układamy plasterki chorizo i posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii.
Sos buraczkowy do mięs i wędlin.
Buraczki drobno zetrzeć. Dołożyć powidła i skórkę pomarańczową drobniutko pokrojoną.
Wymieszać wino, oliwę i sok cytrynowy, wlać do buraczków i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Barszcze, barszczyki na różne pory i okazje to bardzo smaczny temat na osobny wpis ,podobnie jak ćwikła.
Życzę zdrowia, najwięcej cennych składników zawierają buraki z ciemną skórką i miąższem o głębokiej „buraczkowej” barwie.
…Więc przy stole goście siedli. I do mięsa ćwikłę zjedli. Nie ma chrzanu ni buraka. Ot - i cała bajka taka.
Christopher 2014.11.22