Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbkowy pasztet

Swojski pasztet idealny na śniadanko. Także do zrobienia przy okazji zbliżających się świąt.

 

Wątróbkowy pasztet

 

 Składniki :

900 g watróbki drobiowej

900 g fileta z kurczaka

4 marchewki

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 biała cebula

3 jajka

1 żółtko do smarowania pasztetu przed pieczeniem

sól do smaku

olej do smażenia

pieprz czarny  do smaku

gałka muszkatołowa

 

 

                                             Sposób wykonania:

Wątróbkę oczyszczamy z błon .

Cebule drobno kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju.

Dorzucamy wątróbke smazymy około 10 minut często mieszając. Solimy.

Filet z kurczaka wkładamy do garnka.

Dokładamy obraną marchewke ,ziele angielskie i liście laurowe.

Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Następnie wyjmujemy mięso i 2 marchewki oraz wątróbkę z cebulą  i przekładamy do miski.

Blenderem rozdrabniamy dolewajac 125 ml wywaru z gotowania fileta.

Dodajemy jajka i znów miksujemy blenderem.

Doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą .

Przekładamy połowe masy do formy keksowej.

Wycinamy z 2 marchewek gwaizdki i układamy na masie.

 

Wątróbkowy pasztet

Wątróbkowy pasztet

Przykrywamy resztą masy .

Wyrównujemy jego powierzchnie , smarujemy żółtkiem.

Resztą marchewki pozostałą z wycinania gwiazdek drobno pokrojonej posypujemy wierzch pasztetu.

Wątróbkowy pasztet

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 60 minut.

 

 

Wątróbkowy pasztet

caralajna 13.03.2013 16:07
fajny patent z tymi marchewkami :) a przepis też mi się podoba, bo nie ma tyle tłuszczu..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak