Wątróbka na zdrowie
Opublikowano: 07.03.2013
Wątróbka z kaszą gryczaną dawno zapomniane połączenie dwóch smaków.
Warto do niego powrócić.
DROBIOWA WĄTRÓBKA PODANA NA KASZY GRYCZANEJ
Składniki;
500 g wątróbki drobiowej,
1 cebula biała,
200 g kaszy gryczanej,
3 łyżki oleju do smażenia,
ogórki konserwowe
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
2 pomidory
Wątróbkę kroimy na małe kawałki.
Smażymy na rozgrzanym oleju około 10 minut obracając by usmażyła się z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni i dopiero solimy i doprawiamy pieprzem.
Kaszę gryczaną gotujemy najlepiej ta w woreczkach wg przepisu na opakowaniu.
Studzimy.
Na tym samym oleju co smażyliśmy wątróbkę wkładamy pokrojoną w pióra lub kostkę cebulę.
Dokładamy kaszę i chwile razem przesmażamy.
Na talerz wykładamy porcje kaszy z cebulą.
Na wierzch kładziemy plastry pomidora ,a na niego kawałki usmażonej wątróbki.
Podajemy z ogórkiem pokrojonym w słupki.