Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wariacje smakowe z polędwiczką wieprzową w roli głównej. :)

Polędwiczki wieprzowe głównie ze względu na swoją delikatność uważane są za najcenniejszy gatunek mięsa wieprzowego.Czas przygotowania:szybko,stopień trudności-łatwy-dlatego nawet niezbyt wprawieni w sztukę kulinarną stworzą z tego mięsa smakowitości

Polędwiczki wieprzowe chętnie wprowadzam do rodzinnego menu i szukam coraz to nowszych zastosowań i zestawień smakowych. Jest to bardzo wdzięczne mięso, które gdy jest dobrze przyprawione i nie przesuszone odwdzięcza się doskonałym smakiem . Mięso które przyrządza się stosunkowo szybko i łatwo. Ilość wariacji jest ogromna i zależna tylko od naszej wyobraźni i dostępnych składników. Podstawowa zasada to nie przesuszyć mięsa, gdyż najlepszy efekt smakowy osiągniemy krótko ja smażąc . Koniecznie unikamy niepożądanego efektu- w którym mięso staje się suche i twarde. A tego przecież każdy z nas nielubi i nie toleruje :)


Pomysłów na wyczarowanie smacznych dań jest naprawdę dużo. Od odsłon z duszeniem , nadziewaniem po smażenie - z ciekawymi panierkami. Staram się aby efekt moich kuchennych spotkań z tym mięsem był zawsze ten sam - czyli kruche i rozpływające się w ustach mięsko :) Aromatyczne przyprawy to w przypadku tego mięsa podstawa. Szerokość mięsa pozwala na efektowne jego podanie - a prezencję ma dobrą i najczęsciej wygląd dania idzie w parze ze smakiem . Prezencja , która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i wieczornej kolacji ze znajomymi.

Zapraszam was w świat moich inspiracji i zachęcam do własnych eksperymentów z polędwiczka wieprzową. Jest to jedno z moich ulubionych mięs, które uwielbiam za 3 podstawowe jego cechy: delikatność, kruchość i soczystość. Dodatkowa jego zaleta  jest taka że naprawdę nie wymaga długiej obróbki termicznej :)

Tarta z grillowaną polędwiczką wieprzową w towarzystwie mozzarelli:)

Wariacje smakowe z polędwiczką wieprzową w roli głównej. :)

Marynata:

oliwa z oliwek 5 łyżek
suszony majeranek Prymat 1 łyżeczka
Kucharek - uniwersalna 13 łyżeczki
polędwica wieprzowa 0.5 kg
cebula 1 sztuka

 

 

 

spód tarty

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
masło 125 gram
sól morska 13 łyżeczki

Nadzienie:

jajka 3 sztuki
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
suszony majeranek Prymat 0,5 łyżeczki
pieprz czarny mielony 1 szczypta
Kucharek - uniwersalna 13 łyżeczki
czarnuszka 13 łyżeczki
mozzarella w kulce 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 3 sztuki

Przygotowujemy marynatę. W tym celu łączymy ze sobą oliwę z majerankiem i Kucharkiem. Polędwiczkę umieszczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie polędwiczkę umieszczamy na patelni grillowej wraz z pokrojoną w plastry cebulą. Polędwiczkę grillujemy z 2 stron. Przygotowujemy spód tarty. W tym celu do miski przekładamy : mąkę, masło, sól morską oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto umieszczamy w blaszce- dziurkujemy.W miseczce przygotowujemy sos . W tym celu łączymy śmietanę z jajkami oraz przyprawami: majerankiem , pieprzem, Kucharkiem. Sos przekładamy na spód tarty . Grillowaną polędwiczkę kroimy w plastry, które umieszczamy na sosie . Na środku umieszczamy przekrojone na polówki pomidorki koktajlowe, a na bokach umieszczamy cebulkę. Mozzarelle kroimy w plastry które umieszczamy na plastrach polędwiczki. Środek tary obsypujemy czarnuszka. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach . Smacznego :)

Kotleciki z polędwiczki wieprzowej zaserwowane z kiełkami i żółtym serem

 

Wariacje smakowe z polędwiczką wieprzową w roli głównej. :)

Składniki:
polędwica wieprzowa 500 gram
czubrica zielona 0.5 łyżeczki
jajko 1-2 sztuki
mąka 23 szklanki
bułka tarta 1 szklanka
kiełki 1 opakowanie
masło 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej do smażenia 2 łyżki
ser żółty 2 grube plastry

 

 

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek rozklepujemy tłuczkiem i obsypujemy przyprawą czubryca zielona . Przystępujemy do panierowania polędwiczek w kolejności mąka- jajko- bułka tarta .O panierowane polędwiczki umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z 2 stron do zrumienienia. Na drugiej patelni roztapiamy masło i dodajmy kiełki : soczewicy, fasoli mung i cieciorki. smażymy 5 minut z dodatkiem pieprzu i soli. Kotleciki serwujemy z porcją kiełków na wierchu- całość obsypujemy żółtym serem. Smacznego :)

Serduszka mięsne z polędwiczki wieprzowej w panierce z pestek dyni -zaserwowane z sosem żurawinowym :)

Wariacje smakowe z polędwiczką wieprzową w roli głównej. :)Lista składników

polędwica wieprzowa 0.5 kg
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
pestki dyni 1 szklanka
kasza manna 1 łyżeczka
suszony majeranek Prymat 1 łyżeczka
czarny pieprz mielony Prymat 13 łyżeczki
sól morska 13 łyżeczka
czosnek granulowany 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek 2 łyżki

 

Sos żurawinowy

żurawina 1 szklanka
sok z pomarańczy 0.5 szklanki
cukier 3 łyżki

Polędwice wieprzową kroimy na mniejsze kawałki- przygotowujemy do zmielenia. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Polędwice i cebulę mielimy w maszynce. Następnie wsypujemy kasze manną. Z mięsa formujemy serduszka które następnie panierujemy w pestkach dyni. Panierkę z dyni mocno dociskamy do mięsa. O panierowane serduszka umieszczamy na patelni z oliwą . Smażymy z 2 stron .W rondelku umieszczamy żurawinę ( użyłam mrożonych owoców żurawiny ) oraz cukier i sok wyciśnięty z 1 soczystej pomarańczy. Żurawinę gotujemy do momentu aż zacnie pękać - około 10 minut. Serca z polędwiczek serwujemy z sosem żurawinowym . Smacznego :)

Papryka słodka spiczasta zapiekana z polędwiczką wieprzową, pestkami dyni i wędzona Mozzarellą :)

Wariacje smakowe z polędwiczką wieprzową w roli głównej. :)

Składniki:
papryka słodka 1 sztuka
pestki dyni 13 szklanki
polędwica wieprzowa 100 gram
majeranek Prymat 0.5 łyżeczki
sól morska 1 szczypta
pieprz czarny mielony 1 szczypta
oliwa z oliwek 1-2 łyżki

 

 

 

Paprykę myjemy i osuszamy- z papryki odcinamy górę i usuwamy gniazdko nasienne.. Polędwiczkę obsypujemy majerankiem, solą morską i pieprzem i umieszczamy na patelni z oliwa. Obsmażamy z każdej strony do miękkości. Usmażoną kroimy w plastry.Na dno papryki wysypujemy płatki dyni. Następnie umieszczamy plastry mięsa i potartą na tarce wędzoną mozzarellę. Górę obsypujemy pestkami dyni. Paprykę umieszczamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika- zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim w towarzystwie wędzonej Mozzareli i mieszanki meksykańskiej :)

Wariacje smakowe z polędwiczką wieprzową w roli głównej. :)

Składniki:
polędwiczki wieprzowe 600 gram
Grill-przyprawa klasyczna 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 2 łyżki
ciasto francuskie 1 opakowanie
warzywa mrożone 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
majeranek Prymat 1 łyżeczka
Kucharek - uniwersalna 13 łyżeczki
mozzarella 200 gram
czarnuszka 14 łyżeczki

masło 1 łyżka
czarny pieprz mielony Prymat 1 szczypta
sól morska 1 szczypta

Polędwiczkę obsypujemy przyprawą Grill klasyczna i umieszczamy na patelni z oliwą . Polędwiczkę obsmażamy z każdej strony- kilkukrotnie obracając. Cebulę obieramy drobno kroimy i umieszczamy na patelni z roztopionym masłem. Następnie dodajemy mieszankę meksykańską . Razem smażymy około 10 minut . W trakcie dodajemy przyprawy: majeranek, pieprz, sól morską. Ciasto francuskie rozkładamy . Umieszczamy na nim warzywa , a na nich podsmażoną polędwiczkę. Mozzarellę wędzona ścieramy na tarce i obficie obsypujemy składniki.Ciasto francuskie zwijamy- tworząc roladę i po górze obsypujemy czarnuszką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Pod koniec pieczenia roladę dodatkowo obsypujemy potartą wędzoną Mozzarellą. Smacznego :)

Polędwiczki wieprzowe w towarzystwie ananasa

Wariacje smakowe z polędwiczką wieprzową w roli głównej. :)

 Składniki:
polędwica wieprzowa 400 gram
ananas świeży 0.5 sztuki
zioła 1 łyzeczka
olej do smażenia 1 łyżeczka
śmietana kremówka 0,5 szklanki

 

 

 

 

Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.Polędwiczki obsypujemy Ziołami Małgosi. Polędwiczki umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem i podsmażamy z 2 stron . Świeżego ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Polędwiczki podlewamy szklanką wody, dodajemy ananasa i dusimy około 20 minut. Pod koniec wlewamy śmietanę( ewentualnie doprawiamy sos do smaku ) , zagotowujemy sos i serwujemy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak