MOZZARELLA niejedno ma oblicze :)

Opublikowano: 14.06.2015
Autor: norweska20
MOZZARELLA niejedno ma oblicze :)
Wędzona-o słonym posmaku, zatopiona w serwatce , mini kuleczkach, potarta czy w bloku ....Mozzarella czyli ser rodem z Włoch, który fantastyczni smakuje zarówno w czystej postaci jak i dodatek do dań :)

Mozzarella to kolejny z włoskich serów do których się przekonałam i zasmakowałam. A to za sprawą idealnego zestawienia jaki tworzy zarówno z warzywami , mięsem czy rybami. Mozzarelle kupuję najczęściej w formie kulki zatopionej w serwatce, jednak warto zasmakować się także w jej odmianie wędzonej - dostępnej na naszym rynku w formie kuli zapakowanej próżniowo. Wędzony lekko słonawy smak wzbogaca potrawy o nowe doznania, poszerzać horyzonty kulinarne i otwierając nas na nowe smaki. Sałatka warzywna z dodatkiem wędzonej Mozzarelli nie wymaga, dużej ilości przypraw , aby nadać jej charakteru, gdyż sam ser swoją wędzoną nutą to czyni. Podobnie jest z grillowanym czy smażonym mięsem - plasterki wędzonej Mozzarelli ułożone na mięsie - które delikatnie się roztapiają nadają mu wyrazu i aromatu. Bo wędzona mozzarella to nie tylko smak ale i zapach :)

Mozzarella zatopiona w serwatce to ser , który niegdyś był produkowany z mleka bawolego- i w tej postaci zdobył tytuł specjału regionalnego Włoch. Jego odmiana z mleka krowiego natomiast już tego uznania nie zdobyła, jednak pozwoliła na szeroką produkcje i łatwiejszy dostęp do tego specjału. Specjału , który sprawdza się zarówno do dań na ciepło , jak i na zimno. Zaserwowana na pizzy , zapiekankach ,tartach : delikatnie się rozpływa tworząc chrupiącą skórkę. Sałatką , która najbardziej kojarzy się z tym serem jest oczywiście Caprese -serwowana z pomidorami i świeża bazylią- klasyka gatunku :). Jednak mozzarellą , można wzbogacić wiele innych warzywnych sałatek, łącząc ją z ulubionymi sosami i dodatkami.

Dostępna wersja w postaci mini kuleczek zachwyca nie tylko smakiem, ale również możliwościami aranżacji potrawy . To doskonały sposób na przygotowanie szaszłyków i koreczków, które cieszą oczy podczas przyjęcia czy grilla. Szybko i smacznie - efekt wizualny i smakowy gwarantowany. :)  A jak wiemy oczami również jemy :)


Serem który idealnie sprawdzi się do przygotowania pizzy, tarty  czy zapiekanek, jest Mozarella, którą kupujemy w bloku( najczęsciej w formię 250 g kostki ), lub już potarty zapakowany w woreczkach. Ser w tej  postaci rewelacyjnie się topi i ciągnie. A o to w pizzy chodzi dlatego , naprawdę polecam ten ser :)

A oto kilka propozycji z Mozzarellą w składzie :)

Tarta z pieczarkami i mini Mozzarellą :)

MOZZARELLA niejedno ma oblicze :)

 

Składniki:

Spód tarty:

mąka pszenna 250 gram
jajko 1 sztuka
masło 125 gram
sól 1 szczypta
czosnek ząbki 2 ząbki

 

 

Nadzienie:

cebula 1 sztuka
pieczarki 300 gram
papryka słodka mielona 13 łyżeczki
czosnek ząbki 2 sztuki
jajka 2 sztuki
  śmietana18% 0,5 szklanki
zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki
mozzarella małe kulki 1 opakowanie
sól morska 1 szczypta
olej do smażenia 1 łyżka
tłuszcz do formy 1 łyżka
otręby pszenne 2 łyżki

Do miski przekładamy potrzebne składniki: mąkę, masło, jajko, sól , przeciśnięty czosnek.Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie schładzamy w lodówce przez godzinę .W tym czasie cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i razem smażymy z dodatkiem przypraw: papryki słodkiej wędzonej, czosnku, pieprzu, soli. Schłodzone ciasto wykładamy do blaszki na tartę- wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami pszennymi. Na cieście umieszczamy farsz z pieczarek i cebuli. W miseczce łączymy :jajka ze śmietana, ziołami prowansalskimi i solą.Masę jajeczną wylewamy na pieczarkach- rozsmarowując ją po całości.Następnie układamy mini Mozzarelki - gorę tary obsypujemy ziołami prowansalskimi. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego . :) 

Bakłażan z patelni grillowej z nutą koperku i Mozzarellą :)

MOZZARELLA niejedno ma oblicze :)

 Składniki:


bakłażan 1 sztuka
olej arachidowy 30 ml
koperek Prymat 1 łyżeczka
mozzarella małe kulki 1 opakowanie
czarnuszka 13 łyżeczki
sól 13 łyżeczki

 

 

 

Bakłażan kroimy w plastry , obsypujemy solą i zostawiamy na pól godziny. Po ty,m czasie bakłażana płuczemy pod bieżąca woda spłukując sól z goryczką. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym.W miseczce łączymy olej arachidowy z suszonym koperkiem i umieszczamy w niej plastry bakłażana. Bakłażana układamy na patelni grillowej i grillujemy z 2 stron - kilkukrotnie obracając plastry bakłażana .Pod koniec grillowania na każdym kawałku bakłażana układamy mini Mozzarellę i obsypujemy ziarenkami czarnuszki. Trzymamy na patelni do momentu delikatnego rozpuszczenia się Mozzarelli. Smacznego :) 

Spaghetti z mięsnymi kulkami i mini Mozzarelką :)

MOZZARELLA niejedno ma oblicze :)

 

Składniki:


mięso mielone wieprzowe 0.5 kg
Przyprawa do drobiu 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony 14 łyżeczki
zioła prowansalskie 0.5 łyżeczki
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki
woda 1 szklanka
Pomidory krojone z puszki 1 puszka
serek topiony 50 gram
mozzarella małe kulki 0,5 opakowania

makaron spaghetti 300 gram

Cebulę obieramy , drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Mięso mielone łączymy z przyprawami: do drobiu, pieprzem , ziołami prowansalskimi. Z mięsa formujemy kuleczki. Na patelnię z podsmażoną cebula , dodajemy mięsne kuleczki i razem podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie mięso podlewamy szklanką wody i dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki i rozprowadzamy je po wszystkich składnikach. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do składników-mieszamy aby się rozpuścił. Na samym końcu dodajemy mini Mozzarelki i całość doprawiamy do smaku ; solą i pieprzem. Makaron spaghetti gotujemy wg. wskazań na opakowaniu i serwujemy z kuleczkami mięsnymi i sosem. Smacznego :) 

Filet zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą.

MOZZARELLA niejedno ma oblicze :)

Składniki:
filet z kurczaka 1 sztuka
pieprz ziołowy 13 łyżeczki
czarnuszka 13 łyzeczki
szpinak mrożony 200 gram
czosnek ząbek 3 sztuki
papryka ostra mielona 1 szczypta
jogurt naturalny 1 mały kubek
Kucharek - uniwersalna-13łyżeczki
mozzarella w kulce 1 sztuka
zioła prowansalskie 13 łyżeczki

 

Fileta podwójnego - przekrawamy po szerokości, aby z każdego powstały nam 2 połówki. Każdy kawałek mięsa obsypujemy pieprzem ziołowym i czarnuszką . Szpinak rozmrażamy w rondelku z roztopionym masłem. . Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, paprykę ostrą , kucharka. Do szpinaku dodajemy kubeczek jogurtu naturalnego i łączymy go ze wszystkimi składnikami. Fileta umieszczamy na dnie naczynia do zapiekania. Przykrywamy go szpinakiem. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na warstwie szpinaku- dodatkowo obsypując ziołami prowansalskimi.Całość wsadzamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Sałata lodowa w towarzystwie pomidorków i wędzonej Mozzarelli :)

MOZZARELLA niejedno ma oblicze :)

Składniki:
sałata lodowa 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
pomidory malinowe 2 sztuki
jogurt grecki 125 ml
pieprz czarny mielony 1 szczypta
kurkuma 1 szczypta
mozzarella 150 gram

 

 

 

Sałatę lodową szatkujemy i przekładamy do miski.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, pomidorki malinowe drobno kroimy i dodajemy do salaty lodowej- mieszamy składniki.W miseczce łączymy jogurt naturalny z pieprzem i kurkumą- a następnie dodajemy do składników w misce rozprowadzając po wszystkich składnikach. Wędzoną mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki i cześć dodajemy do środka sałatki- mieszając z pozostałymi składnikami, a cześć wykorzystujemy do obsypania po górze. Sałatkę dekorujemy gałązką pomidorków koktajlowych. Smacznego :)

MOZZARELLA niejedno ma oblicze :)

 

 

 

 

 

 

 

Mozzarellą możemy także wzbogacić smak dowolnych zup kremów , serwując Mozzarellę jako ciekawy dodatek :)

Zupa krem z pora i pieczarek- zaserwowana z mini Mozzarelą :)

MOZZARELLA niejedno ma oblicze :)

 

 

 

 

 

 

 

Przepis na tą zupkę znajdziecie tutaj:

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/352817/zupa-krem-z-pora-i-pieczarek-zaserwowana-z-mini-mozzarela-.html

prymat