Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagowe love....czyli ostatni dzwonek na swieże szparagi :)

Sezon na swieże szparagi przypada na maj i czerwiec - wiec to juz ostatnie dni kiedy w sklepie mozemy dostać ich świeżą postać. Owszem szparagi dostępne są przez cały rok w wersji konserwowej- ale wtedy wariacje z ich użyciem są bardzo ograniczone.

Warto więc jeszcze w tym sezonie zdążyć zapoznać się z tym zdrowym warzywem i  kulinarnie zakochać się  w ich smaku :)

Szparagi białe czy zielone to warzywo które możemy serwować o kazdej porze dnia . Na śniadanie świetnie sprawdzą się w omlecie, obiadowa propozycja to zupa krem w obu werskach kolorystycznych...a kolacja to już naprzykład sałateczka - w której szparagi skąmpane są w ulubionym sosie . Kazda obróbka jest dozwolona - szparagi mozna gotować, dusić,smazyć czy grillować:)

 

Osobicie bardziej gustuje w zielonych szparagach a ich najprostasza werja czyli krótkie gotowanie i zaserwowanie z masłem i uwilbianymi  przezemnie pestkami dyni z nutą Parmezanu czynią  je prawdziwym rarytasikiem :)

 

Zielone i białe szparagi to tak naprawdę ten sam gatunek rosłiny, natomiast  kolor który je rózni jest wynikiem sposobu uprawy . I tak zielone szparagi uprawiane są nad powierzchnią ziemi- korzystając z dobrodziejstwa słońca  , białe natomiast wyrastją pod ziemią bez dostępu słońca. I to przekłąda sie na ich właściwości i smak ...Zielone szparagi ogrzewane promieniami słońca nie wymagają obierania-konsumujemy je ze skórką ... są przez to  bardziej wartosciowsze i wyarzistsze w smaku. To co najlepsze dla człowieka szparagi posiadają własnie pod skórką. Białe szpargi są twardsze od zielonych i obranie ze skórki to juz koniecznosć. Koniecznośc która sprawia że tracą właściwości odżywcze - ale i tak warto po nie sięgnąć w swojej diecie :)

 

Szpargi oprócz tego że pysznie smakują są bardzo zdrowym warzywem- za sprawa zawartych w nich witamin i skąłdników mineralnych. Działają zapobiegawczo przeciwko powstawaniu nowotworów, wspomagają odchudzanie i są polecane kobietom w ciazy - gdyż zawierają dużo kwasu foliowego (co ma wpływ na rozwój dziecka ) . Wpłaywaja korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Zęby i kści takze skozrystają z ich dobrodziejstw. Wiele osób szparagi stosuje takze  jako afrodyzjak.

Moje inspiracje szparagowe znajdziecie pod następującymi adresami :

 

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/380688/zupa-krem-z-bialych-szparagow-z-chipsami-z-boczku-.html

Zupa krem z białych szparagów z chipsami z boczku :)

Zupa krem z białych szparagów z chipsami z boczku :) - medium

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/380559/zielone-szparagi-z-maselkiem-i-pestkami-dyni-.html

Zielone szparagi z masełkiem i pestkami dyni :)

Zielone szparagi z masełkiem i pestkami dyni :) - medium

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/380529/filet-z-kurczaka-duszony-z-bialymi-szparagami-i-pestkami-dyni-.html

Filet z kurczaka duszony z białymi szparagami i pestkami dyni

 

Filet z kurczaka duszony z białymi szparagami i pestkami dyni : - medium

 https://www.doradcasmaku.pl/przepis/380695/omlet-zytni-z-pestkami-dyni-bialymi-szparagmi-i-serkiem-brie-.html

Omlet żytni z pestkami dyni, białymi szparagmi i serkiem Brie :)

 

Omlet żytni z pestkami dyni, białymi szparagmi i serkiem Brie :) - medium









 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/380742/roladki-drobiowe-faszerowane-szparagami-czosnkiem-niedzwiedzim-i-serkiem-topionym-w-panierce-ze-slonecznika-.html

Roladki drobiowe faszerowane szparagami, czosnkiem niedzwiedzim i serkiem topionym -w panierce ze słonecznika :)

Roladki drobiowe faszerowane szparagami, czosnkiem niedzwiedzim i serkiem topionym -w panierce ze słonecznika :) - medium

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/380522/zupa-krem-z-zielonych-szparagow-z-duza-iloZupa krem z zielonych szparagów z dużą ilością sera :) - mediumscia-sera-.html

 

 

 

 Zupa krem z zielonych szparagów z dużą ilością sera :)

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/380689/kotleciki-zawijane-ze-szparagami-konserwowymi-rikotta-i-pestkami-dyni-.html

Kotleciki zawijane ze szparagami konserwowymi, Rikottą i pestkami dyni :)

Kotleciki zawijane ze szparagami konserwowymi, Rikottą i pestkami dyni :) - medium

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak