Gorgonzola to ser, który miłośników ma na całym świecie, a jego ojczyzna są Włochy. I stąd też pochodzi jego nazwa , od włoskiej miejscowości Gorgonzola. Ser który zadziwia zarówno smakiem , zapachem jak i wyglądem- niebiesko-zielona pleśń przykuwa uwagę . Ta właśnie pleśń -która gwarantuje oryginalny smak... jednych wprawia w zachwyt , innych odrzuca. Ja osobiście nalezę do wielkich miłośników serów pleśniowych i z wielką ochota rozkoszuję się tym serem. Bo Gorgonzolą trzeba się rozkoszować , kremowe wnętrze w zestawieniu z pikantna nutą - efekt genialny po prostu rozpływający się w ustach. A zapach to dodatkowy bodziec podkręcający smak :)
Gorgonzolę produkuje się z mleka krowiego i jest to ser długo dojrzewający . Stopień ostrości sera uzależniony jest od czasu dojrzewania , który trwa od 3 do 6 miesięcy. Gorgonzolą to ser, który ma szeroki wachlarz zastosowania . W sałatkach warzywnych nadaje pikantnego charakteru. W zestawieniu z makaronem , przybiera formę kremowego sosu- dając efekt delikatnej konsystencji. Deska serów z jego dodatkiem - to wspaniały wizualnie jak i smakowo pomysł na przyjecie i spotkanie z przyjaciółmi. Zupy krem zaserwowane z pokruszoną Gorgonzolą- to naprawdę świetna kompozycja, warta wypróbowania . I jeszcze jedno zastosowanie - te które mnie zachwyciło i wprawiło w zachwyt czyli połączenie Gorgonzoli z owocem gruszki i orzechów włoskich. To zestawienie -to rozkosz , rozkosz i jeszcze raz rozkosz. Delikatna gruszka i ostry smak sera w połączeniu z masłem i orzechami włoskimi. Zestawienie te pozostaje na pierwszym miejscu mojej osobistej listy rozkoszy i odkrytych smaków :)
A oto kilka moich "Gorgonzolowych" inspiracji :)
Bakłażan zapiekany z Gorgonzolą :)
składniki:
bakłażan 1 sztuka
cebula 1 sztuka
masło 2 łyzki
pomidorki koktajlowe 8-10 sztuk
ser pleśniowy typu gorgonzola 13 sztuki
kolendra cała 2 gałązki
pieprz czarny mielony 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
Z bakłażana usuwamy miąższ i solimy - odstawiamy na 1 godzinę . Po tym czasie bakłażana płuczemy pod bieżąca woda.Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe - razem podsmażamy 3 minuty dodając pieprz i sól do smaku. Podsmażone warzywa umieszczamy wewnątrz bakłażana - na nich układamy Gorgonzolę pokrojoną na mniejsze kawałki. Bakłażana umieszczamy w naczyniu do zapiekania, dodatkowo obok umieszczamy plastry masła. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut. Smacznego :)
Roladki z piersi kurczaka z szynką i Gorgonzolą - w sezamowej skórce:)
składniki:
filet z kurczaka 2 sztuki
pieprz czarny mielony 14 łyżeczki
sól morska 1 szczypta
szynka 4 plastry
ser pleśniowy typu gorgonzola 1 sztuka
sezam 4 płaskie łyżeczki
masło 2 łyżki
Fileta z kurczaka-1 podwójną pierś przecinamy wzdłuż aby powstały nam 4 plastry.Każdy plaster mięsa delikatnie rozklepujemy i oprószamy pieprzem i solą. Na każdy kawałek mięsa nakładamy plaster szynki i kawałki sera Gorgonzolę.Fileta zwijamy-spinamy wykałaczką i przenosimy do naczynia do zapiekania. Górę filetów obsypujemy sezamem, obok układamy plastry masła. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 40 minut. Smacznego :)
Gruszki zapiekane z Gorgonzolą i orzechami:)
Składniki:
gruszki 2 sztuki
orzechy włoskie 80 gram
ser pleśniowy typu gorgonzola 50 gram
masło 50 gram
sok z cytryny 2 łyzeczki
Do miseczki przekładamy masło i Gorgonzole . Składniki rozgniatamy widelcem i razem ucieramy.Następnie dodajemy orzechy włoskie pokrojone na mniejsze kawałki i razem łączymy. Gruszki kroimy na połówki i wydrążamy gniazdka nasienne. Skraplamy sokiem z cytryny.Gruszki nadziewamy połową przygotowanej masy- owijamy w folię i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy gruszki na talerz- nakładamy pozostałą masą i dekorujemy orzechami włoskimi. Smacznego :)
Zapiekany filet o 2 obliczach-z Gorgonzolą w środku i boczkiem na zewnątrz:)
Składniki:
filet z indyka 0.5 kg
czubrica czerwona 1 łyżeczka
ser pleśniowy typu gorgonzola 4 plasterki
boczek wędzony 4 plastry
masło 2 łyżki
Fileta z indyka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Każdy kawałek obsypujemy przyprawą czubryca czerwona. Ser gorgonzola kroimy na plastry, które umieszczamy na filecie. Fileta z gorgonzola w środku zwijamy i następnie każdego owijamy plastrem boczku wędzonego.Roladki umieszczamy w naczyniu do zapiekania - w naczyniu umieszczamy też kawałki masła. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Papryka słodka szpiczasta zapiekana z Gorgonzolą i kabanosem:)
Składniki:
papryka słodka 2 sztuki
ser pleśniowy typu gorgonzola 0.5 sztuki
kabanos 2 sztuki
masło 1 łyżka
kolendra cała 4 gałązki
Papryczki myjemy, osuszamy i odcinamy z nich pasek- wydrążamy pestki. Kabanos kroimy na mniejsze kawałki, które umieszczamy w środku papryki. Następnie nakładamy ser Gorgonzole i gałązki kolendry świeżej. Papryczki umieszczamy w naczyniu do zapiekania - obok umieszczamy plastry masła. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut. Smacznego :)
Sznycle z indyka zaserwowane z Gorgonzolą i kiełkami brokuła:)
Sznycle myjemy i osuszamy za pomoc ręczników papierowych. Przygotowujemy marynatę . W tym celu do miseczki przekładamy : olej, przeciśnięty czosnek , pokrojona w kostkę paprykę czerwona oraz czarnuszkę. Składniki mieszamy.Sznycle wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 2 godzinki.Po tym czasie sznycle umieszczamy na patelni i smażymy z 2 stron -obracając mięsko kilkukrotnie. Na usmażone kawałki nakładamy kiełki oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser Gorgonzolę. Smacznego :)