Cynamon przyprawa, która nadaje niepowtarzalny smak :)

Opublikowano: 28.06.2015
Autor: norweska20
Cynamon przyprawa, która nadaje niepowtarzalny smak :)
Cynamon przyprawa silnie oddziaływająca nie tylko na zmysł smaku ale i węchu. Zapach, którego magia rozciąga się po całym domu, gdy wypieki znajdują się jeszcze w piekarniku :)

Cynamon to dla mnie przyprawa , która nastraja mnie bardzo pozytywnie. Uwielbiam ten aromat, który roznosi się po domu podczas pieczenia szarlotki- jest to dla mnie rodzaj aromatoterapii:) Zapach który mnie odpręża i dodaje pozytywnej energii. A co do smaku cynamonu-oczywiście pychota , która nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Połączenie smaku i aromatu musi zakończyć się sukcesem, dlatego ta przyprawa jest w mojej kuchni stałym bywalcem. Bywalcem po którego sięgam z ochotą i który zawsze kulinarny egzamin zdaje.

Cynamon to przyprawa używana w kuchniach całego świata, uzyskiwana z wysuszonej kory cynamonowca. Na naszym rynku dostępna w 2 postaciach : sproszkowanej oraz w kawałkach mających postać rulonika.Ja osobiście jestem miłośnikiem tej sproszkowanej- ze względu na praktyczność i łatwy dostęp. Natomiast ruloniki cynamonu to idealny element aranżacji potraw. :)

Cynamon dodaje najczęściej do moich wypieków - ciast , ciasteczek. Szarlotka z dodatkiem cynamonu, to klasyka gatunku -uwielbiana przez moją rodzinkę, zawsze się sprawdza podczas spotkań rodzinnych i tych w gronie znajomych. Efekt zawsze ten sam : pusty talerz i słowa jakie to było dobre:) No bo kto nie lubi tego połączenia :) Poza wypiekami ,równie chętnie sięgam po herbatę, kawę, napoje mleczne- na bazie kefiru, maślanki czy serka homogenizowanego i mleka z dodatkiem tej aromatycznej przyprawy . Nalewki to kolejna odsłona zastosowanie cynamonu- który zdarzyło mi się kosztować za sprawą członka mojej rodziny, który lubuje się w domowym wytwarzaniu tego trunku i zawsze chwali się swoim dziełem podczas rodzinnych uroczystości. Cynamon znajduje również zastosowanie w przygotowaniu racuszków dla dzieci - szybko , aromatycznie i słodko czyli zestawienie które dzieci bardzo lubią. No i smaki dzieciństwa - ryż na mleku z prażonymi jabłkami z cynamonem- uwielbiam te powroty do przeszłości :)

Cynamon oprócz oczywistego kuchennego zastosowania , ma też właściwości zdrowotne, które wykorzystywane są od wieków. Jego korzystne działanie sprawdza się
w celu zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki, zmian trądzikowych.Wpływa na poprawę krążenia i ogólne rozgrzanie organizmu .Jeśli jesteś na diecie odchudzającej włącz cynamon do swojego menu gdyż przyspiesza o przemianę materii, poprawiając proces trawienia. Pamiętajmy- cynamon to bogactwo wapnia, manganu, błonnika, żelaza. I jeszcze jedno ta przyprawa to afrodyzjak :) :) :)

Propozycje mocno cynamonowe :)

Cynamonowa tarta z jabłkami i śliwką :)

Cynamon przyprawa, która nadaje niepowtarzalny smak :)

 Składniki:

Spód tarty:

mąka pszenna 2,5 szklanki
masło 0,5 kostki
jajka 2 sztuki
cukier puder 23 szklanki
sól 1 szczypta
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki

 

 

Nadzienie:

jabłka 6 sztuk
śliwki 3 sztuki
cukier 2 łyżki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki

 

Cynamon przyprawa, która nadaje niepowtarzalny smak :)

 

 

 

 

 

 

Do miski przekładamy składniki potzrebne do wykonania kruchego spodu: mąkę, jajka,masło, cukier puder oraz szczyptę soli. Z podanych składników zagniatamy ciasto- trakcie wsypujemy cynamon.Ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Dzielimy na 2 kule . Jedną większa 23 ciasta wykorzystamy jako spód tarty , druga mniejszą 13 ciasta wykorzystamy do dekoracji. W tym czasie jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz cynamon oraz wlewamy odrobinę wody aby jabłka nam się nie przypaliły. Razem prażymy około 10 minut. Ciastem wykładamy blachę do tarty- następnie nakładamy uprażone jabłka , a na nich układamy kawałki śliwek. Tarte wstawiamy do piekarnika na 15 minut - pieczemy w 180 stopniach. Po 15 minutach wyciągamy i układamy kratkę z pozostałej części ciasta . Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Cynamonowe oponki z dodatkiem białego sera, banana i miodu :)

Cynamon przyprawa, która nadaje niepowtarzalny smak :)

 Składniki:
ser biały 250 gram
mąka 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1/3 łyżeczki
cynamon Prymat 0.5 łyżeczki
cukier puder 1 łyżka
jajko 1 sztuka
miód 14 szklanki
śmietana 18% 25 gram
banan 1 sztuka

 

Do miski przekładamy: pokrojonego banan, miód , jajko oraz śmietanę .Blenderem rozdrabniamy składniki. Zblendowane składniki mieszamy z białym serem. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia , soda , cukier puder i cynamon . Do suchych składników dodajemy mokre- zagniatamy składniki.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5-1 cm. Wycinamy szklanką i kieliszkiem okręgi i wrzucamy na gorący olej. Smażymy z 2 stron do zrumienienia.Usmażone układamy na ręcznikach papierowych . Posypujemy cukrem pudrem i serwujemy . Smacznego :)


Racuchy z jabłkiem i cynamonem :)

Cynamon przyprawa, która nadaje niepowtarzalny smak :)

Składniki:
serek homogenizowany 200 gram
mąka pszenna 150 gram
mleko 3,2% 75 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
jajka 2 sztuki
jabłka 2 sztuki
cynamon 0,5 łyżeczki
cukier puder 13 łyżeczki

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żóltek. Żółtka łączymy z serkiem homogenizowanym i mlekiem. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek z serkiem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia , sól oraz cynamon. Miksujemy składniki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do składników dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.Na samym końcu dodajemy potarte jabłka. Porcje ciasta umieszczamy na patelni i smażymy z 2 stron do zrumienienia. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Bananowy koktajl z serkiem homogenizowanym i cynamonem :)

Cynamon przyprawa, która nadaje niepowtarzalny smak :)

składniki:


mleko 3,2% 250 ml
banan 1 sztuka
serek homogenizowany 50 gram
cukier 1 łyżeczka
cynamon Prymat 13 łyżeczki

 

 

 

 

W kubku miksującym blendera umieszczamy: mleko, serek homogenizowany, cukier, pokrojonego w plastry banana oraz cynamon,. Wszystkie składniki miksujemy blenderem - a następnie górę dekorujemy cynamonem używając szablonu. Serwujemy schłodzony. Smacznego :)

Muffinki cynamonowe :)

Cynamon przyprawa, która nadaje niepowtarzalny smak :)

Składniki:


mąka pszenna 250 gram
cukier puder 120 gram
jajko 1 sztuka
mleko 200 ml
masło 80 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżeczki

 

 

Do jednej miski przekładamy suche składniki; mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder.Do drugiej miski przekładamy mokre składniki: mleko, roztopione masło , jajko. Mokre składniki przelewamy do suchych. Łączymy składniki. Na samym końcu wsypujemy cynamon Prymat rozprowadzając go po całości składników. Ciasto umieszczamy w papilotkach lub foremce do muffinek. Wsadzimy do piekarnika i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

 

Kruchy placek ze śliwkami i cynamonem :)

Cynamon przyprawa, która nadaje niepowtarzalny smak :)

Składniki:
mąka pszenna 0.5 kg
masło 200 gram
żółtka 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
  śmietana18% 2 łyżki
śliwki 8-10 sztuk

 

 

Do miski wsypujemy: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cynamon. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy: żółtka, masło praz śmietanę.Zagniatamy składniki -tworząc 2 kule. Ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie jedna część ciasta wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układamy śliwki- pokrojone na połówki. Owoce obsypujemy dodatkowo łyżka cukru i cynamonem. Drugą cześć ciasta ścieramy na tarce i obsypujemy ja owoce. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

prymat