Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wariacje na temat sernika

Sernik to moje ulubione ciasto, i bardzo często gości na naszych stołach. Można go piec na spodach kruchych, na biszkoptach, na spodzie ciasteczkowym. Te ostatnie dwa spody najszybciej przyrządzimy. Zalecam podpiec spód do sernika przed wylaniem masy serowej. Nawet spód ciasteczkowy podpieczony jest lepszy niż bez pieczenia. Przerobiłam dwie wersje stąd moje spostrzeżenia. Sernik możemy robić z sera twarogowego tłustego, półtłustego wtedy są najlepsze. Osobiście preferuje se


Sernik to moje ulubione ciasto, i bardzo często gości na naszych stołach.

Można go piec na spodach kruchych, na biszkoptach, na spodzie ciasteczkowym. Te ostatnie dwa spody najszybciej przyrządzimy. Zalecam podpiec spód do sernika przed wylaniem masy serowej. Nawet spód ciasteczkowy podpieczony jest lepszy niż bez pieczenia. Przerobiłam dwie wersje stąd moje spostrzeżenia.

Sernik możemy robić z sera twarogowego tłustego, półtłustego wtedy są najlepsze. Osobiście preferuje sery twarogowe do zmielenia, ale można wykorzystać te z wiaderka.

Dobrym dodatkiem do sernika jest też mascarpone, śmietana kremówką, albo jogurt, mleczko kokosowe. Co kto lubi i preferuje. Najlepsze są te z dodatkiem kremówki ale  ilość kalorii wtedy wzrasta.

Do sernika możemy dodać owoce suszone :morele, rodzynki, śliwki i inne, skórkę kandyzowaną. Ja najbardziej lubię serniki z owocami i czekoladowe. Najlepsza jest czekolada gorzka jako dodatek.

Z owocami serniki robię z mango, z jagodami, brzoskwiniami, żurawiną, z gruszkami, pomarańczami. Rewelacyjny jest też zielony sernik z miętą. Jego smak jest obłędny. Podstawą dobrego sernika jest dobry ser, i nie należy wyrabiać masy zbyt długo bo się napowietrzy i sernik urośnie a potem opadnie. Najlepszy jest pieczony w niskiej temperaturze około 130 stopni albo w kąpieli wodnej.

Sernika nie można piec za długo bo nam się wydaje że jest niedopieczony, bo będzie wtedy suchy i kruszył się. Godzina pieczenia wystarczy, można na początku dać temp 180 stopni na 10 minut  a potem zmniejszyć. Do piekarnika wstawiam też miskę z wodą gorącą, wtedy będzie lepszy wilgotny. Po upieczeniu nie wyjmujemy sernika tylko zostawimy go w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Sernik nie ma zbronzowieć, może być blady ale musi się ściągnąć na środku. Nawet jak nie będzie stabilny, sernik dojdzie podczas studzenia. Pamiętajmy że dobry sernik wymaga dobrych składników.

 

Czekoladowy sernik z bananami i gruszką

 

 Wariacje na temat sernika
 
 
1/2 opakowania biszkoptów okrągłych
70 dkg sera twarogowego
3 banany duże
6 gruszek
200 g czekolady gorzkiej 
2/3 szklanki cukru trzcinowego
4 jajka
250 ml śmietany kremówki
1 budyń o smaku czekoladowym
1 cytryna 

gruszki wywar:
1 litr wody
3 goździki 
3 ziarna kardamonu
2 laski cynamonu 

dekoracja:
gorzka czekolada
rurki
mięta
daktyle suszone
 
Wariacje na temat sernika


Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, i lekko przestudzoną dodaję do sera cały czas miksując. Na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam za długo żeby sernik się nie napowietrzył. Chodzi tylko o połączenie składników. Do sera wlałam też cały sok z cytryny jaki uzyskałam.

Gruszki:
Gruszki obieram ze skóry, zostawiam ogonki, wycinam za to końcówkę spodu gruszki.
Do garnka wlewam litr wody, dodaję goździki, cynamon, kardamon, gruszki i gotuję aż będą miękkie, ale nie rozgotowane około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę.

Dno tortownicy o wymiarach 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam 1/2 masy serowej, układam gruszki wciskam je w masę. Wylewam resztę sera. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni termoobieg. Wstawiam miskę z wrzącą wodą. Wstawiam sernik i piekę 20 minut, po czym zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 40 minut aż zetnie się środek. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia w nim. Zimny wstawiam do lodówki na noc. Przed podaniem dekoruję rurkami, czekolada roztopioną, daktylami, miętą. 

Ciasto na bazie czekolady gorzkiej, z bananami, gruszkami, z cukrem trzcinowym, budyniem o smaku czekoladowym. Do gotowania gruszek wykorzystałam goździki, cynamon Dary Natury. A przysłowiową kropkę nad i postawiły daktyle suszone.
 
 

Sernik z żurawiną

 

 

Wariacje na temat sernika

 

spód:
160 g ciastek kakaowych
50 g masła

mus żurawinowy:
20 dkg żurawiny świeżej
1 cytryna
3 łyżki cukru trzcinowego

sernik:
1 kg sera półtłustego twarogu
1 budyń waniliowy
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka wielkość M
1 przyprawa do sernika
1/2 szklanki żurawiny świeżej
1 szklanka śmietany kremówki 30 % 

dekoracja:
orzechy pekan
melisa
świeża żurawina
2 łyżki musu żurawinowego


Spód:
Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.

Mus żurawinowy:

                                                                                                                                                                    Żurawinę płuczę i przekładam do garnka, dodaję sok z wyciśniętej cytryny, cukier trzcinowy i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina zrobi się miękka i zgęstnieje. Miksuję blenderem i przecieram przez sitko. Dwie łyżki musu odkładam do dekoracji na drugi dzień.

Sernik:
Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, cukier puder, skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika, budyń waniliowy i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Na wystudzony spód wykładam połowę sera, wysypuję żurawinę świeżą i na to reszta sera. Na wierzchu robię kleksy z musu i za pomocą wykałaczki robię esy floresy. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze trząś. Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień polewam odłożonym musem, dekoruję orzechami i melisą.

 

Jagodowo czekoladowy sernik

 

 

 

Wariacje na temat sernika

spód:
160 g ciastek kakaowych
50 g masła

masa serowa:
1 kg sera twarogowego półtłustego
1 szklanka śmietany 36 %
1/2 szklanki jogurtu greckiego
4 jajka wielkość M
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy

pozostałe:
100 g czekolady gorzkiej
30 dkg jagód
1 łyżka budyniu śmietankowego

polewa jagodowa:
1/2 galaretki jagodowej
1 szklanka jagód


Spód:
Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe i mieszam. Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę ciasteczkową i ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na pięć minut, wyjmuje i studzę.

Masa serowa:
Ser mielę dwukrotnie, przekładam do misy, dolewam 1/2 szklanki śmietany kremówki, jogurt, cukier i mieszam mikserem dosłownie chwilę. Wbijam jajka i dalej mieszam, na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam długo żeby się nie napowietrzyła. Dziele ją na trzy części.

Do pozostałej śmietany kremówki 125 ml dodaję połamaną czekoladę gorzką i podgrzewam ale nie gotuję. Chwilę odstawiam i mieszam aż czekolada się rozpuści. Jak przestygnie dodaję do jednej części sera.
Jagody miksuję blenderem i dodaję z łyżką budyniu do drugiej części sera. Na ciasteczkowy spód wykładam masę czekoladową, na nią delikatnie wylewam łyżką masę jagodową, i na końcu masę białą. Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika termoobieg temp 180 stopni na 20 minut, zmniejszam na 135 stopni i piekę jeszcze około 55 minut aż się zetnie środek. Uchylam drzwiczki i studzę. Jak będzie zimny wkładam do lodówki.

Polewa jagodowa:
Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody i studzę. Połowę jagód miksuję blenderem i dodaję do galaretki. Jak lekko stężeje wylewam na sernik, dekoruje resztą jagód i wstawiam do całkowitego stężenia do lodówki.

 

Sernik podwójnie wiśniowy

 

 

Wariacje na temat sernika

spód:
160 g ciastek czekoladowych
60 g masła

ciasto:
750 g sera półtłustego
4 jajka
2/3 szklanki cukru drobnego
1 budyń śmietankowy
1 i 1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1/2 cytryny
30 dkg wiśni

sos wiśniowy:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody

Ciastka kruszę  blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam aż uzyskam formę sypką ale mokrą. Formę o średnicy 21 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Na spodzie formy ugniatam szklanką masę ciasteczkową. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Dodaję jajka, sok z cytryny, śmietanę kremówkę, cukier, budyń, skórkę z pomarańczy i miksuję ale nie za długo,  do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Zbyt długie miksowanie napowietrza sernik. Masę wylewam na spód z ciastek, i układam na wierzchu wiśnie wydrylowane odsączone z soku.  Następnie wciskam je w w środek ciasta.  Na blachę od piekarnika wlewam gorącą wodę, sernik piekę w kąpieli wodnej. Blaszkę sernika owijam od spodu folią aluminiową żeby nie dostała się woda do środka.  Wstawiam sernik do nagrzanego piekarnika termoobieg 180 stopni na 10 minut, po czym zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 55 minut. Po upieczeniu wyjmuję sernik z  wody i zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Zimny wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Bardzo łatwo sernik odchodzi od papieru.

Sos:
Wiśnie wydrylowane przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę i gotuję chwile aż wiśnie będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w niewielkiej ilości wody zimnej i wlewam do gotujących się wiśni. Mieszam aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zimnym polewam sernik.

 

Miętowy sernik z pianką

 

 

Wariacje na temat sernika

 

sernik:

 

800 g sera twarogowego tłustego

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

2/3 szklanki cukru pudru

4 jajka wielkość M

2 kisiele kiwi po 30 g

barwnik zielony

1 doniczka mięty

1 cytryna

 

pianka miętowa:

140 g galaretki miętowej w pudrze/ albo cukierki miętowe landryny/

400 ml śmietany kremówki 30 %

1 łyżeczka żelatyny

 

wierzch:

czekolada gorzka do posypania

4 pastylki miętowe w czekoladzie

 

 

Sernik:

Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Z mięty odrywam listki, kroję je nożem, przekładam do moździerza, dodaj dwie łyżki pudru, i łyżkę soku z cytryny. Ucieram tak długo aż zrobi się gładka papka. Przekładam ją na sitko i przelewam śmietaną kremówką. Śmietana zabarwi się na zielono, wyciąganie smak mięty, a resztę wyrzucam. Wlewam ją do sera, dodaję jajka, kisiel, resztę cukru pudru, resztę soku z cytryny, barwnika kilka kropli i mieszam mikserem do połączenia składników ale nie za długo bo masa się napowietrzy. Dno formy okrągłej o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masą serową. Do piekarnika wstawiam miskę z wodą gorąca, nagrzewam go do 180 stopni termoobieg. Wstawiam sernik i piekę 10 minut, zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Para z wody spowoduje że sernik będzie wilgotny.Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia.

 

pianka miętowa:

Galaretkę kroję na kawałki, przekładam do rondelka, dodaję śmietanę i podgrzewam na wolnym ogniu aż galaretka się rozpuści, dodaję żelatynę . Zostawiam do przestygnięcia i ubijam  mikserem. Piankę wylewam na zimny sernik, układam połówki pastylek miętowych i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i mięta.

 

 

norweska20 13.03.2018 08:45
Te serniczki robia3 wrażenie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak