Walentynowe love na słodko

Opublikowano: 01.02.2014
Autor: mysza75
Walentynowe love na słodko
Walentynki to coroczne święto zakochanych przypadające na 14 lutego. To czas kiedy wielu z nas przypomina sobie o bliskiej jego sercu osobie. Okazujemy sobie miłość, sympatię. Obdarowujemy serduszkami, czekoladkami, kwiatkami. Bardzo lubię ten dzień, bo z grupą moich przyjaciół spotykamy się, doceniamy to, że siebie mamy. Dzieci cieszą się, że dostaną serce lizaka. Dorośli, że mają siebie, kogoś na kogo mogą liczyć, czy to mąż, czy przyjaciel. Niech to będzie taki dzień kiedy powiemy „kocham cię” nie tylko mężowi, ale też mamie, tacie, babci. Kto z was usłyszał od przyjaciela „kocham cię”? Ja tego doświadczyłam od mojej przyjaciółki, kiedy wygrała walkę ze śmiercią i miała sił na tyle żeby do mnie zadzwonić. Pamiętajcie nie tylko o mężach, żonach, ale też o swoich przyjaciołach jeżeli ich macie. Bardzo ważne jest to, żeby na co dzień pielęgnować, a nie tylko od święta, relacje z bliskimi nam osobami. Walentynki to czas kiedy możemy po rozpieszczać naszych bliskich pysznymi smakołykami.a Proponuję zacząć od deserów, z motywem serce. Nie liczymy kalorii, tylko cieszmy się słodkościami i sprawmy radość innym. Jest takie powiedzenie „przez żołądek do serca”. Może przez deser walentynkowy komuś uda się trafić w czyjeś serce, jeszcze nie zdobyte, a o które mocno walczy. Warto popuścić wodzę fantazji i poszaleć w kuchni ze słodkościami walentynkowymi.


Tort walentynkowy migdałowy



Walentynowe love na słodko

Biszkopt:

6 jaja

1 szklanka mąka tortowa

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukier kryształ ja dałam mniej niecałą

Masa:

500 ml śmietany kremówki

250 gram mascarpone

2 łyżki płaskie cukier puder

2 łyżeczki fix do śmietany

olejek migdałowy kilka kropel

Dekoracja:

200 gram truskawek świeżych

1 galaretka malinowa

400 ml wody

100 gram płatki migdałowe

Przełożenie: konfitura z czerwonej porzeczki akurat taką miałam 1/2 szklanki

Poncz:

1 cytryna

3/4 szklanki wody

3 łyżki syropu czekoladowego

Biszkopt:

Jaja wbijam do iski, dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Dodaję przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną po jednej łyżce i delikatnie mieszam już ręką nie mikserem. Formę w kształcie serce wykładam dno papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę około 35-40 minut.

Dekoracja serce:

Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Pojemnik prostokątny plastikowy wykładam folia spożywczą dno i boki. Galaretka jak ostygnie wlewam ją do pojemnika. Odstawiam do stężenia. Wyjmuję z pudełka razem z folią i foremką od pierników w kształcie serca wycinam serca. Środki małe serduszka wycinam nożykiem specjalnym do warzyw. Serca delikatnie podważam nożem i przenoszę na tort.

Masa:

Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, dodaję mascarpone i ubijam na sztywno. Pod koniec dodaje cukier puder i fix, oraz olejek migdałowy.

Biszkopt przecinam na trzy blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem zrobionym z wody, soku z cytryny i syropu. Smaruję kremem mniej niż połowa. Układam kolejny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą i układam ostatni blat który już nie nasączam. Rozsmarowuję resztę kremu na górę, boki i zostawiam do dekoracji sopelki które wyciskam szprycą. Dekoruję sercami, truskawkami. Boki obstępuję uprażonymi płatkami migdałów. Migdały mają być delikatnie uprażone na suchej patelni.

Migdałowe ciacha serca


Walentynowe love na słodko

250 gram masła

3,5 szklanki mąki wrocławskiej

2 jajka

1 żółtko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 szklanki cukru pudru

Sól szczypta

7 łyżek migdałów tartych

1/2 szklanki powideł domowych

 

Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło pokrojone, proszek do pieczenia, jajka, żółtko, cukier puder, sól, migdały tarte. Ciasto wyrabiam rękę i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkuję ciasto. Resztę wstawiam do lodówki. Wykrawam kształty serca rożnej wielkości za pomocą foremek. Układam na blaszce na papierze i piekę około 12 minut temp 170 stopni. Część ciastek dekoruję powidłami, które wcześniej zmiksowałam blednerem i razem zapiekłam. Kwiaty duże zrobiłam za pomocą foremki serce, którą wykrawałam jedno serce obok drugiego i nie dociskałam do końca żeby środek kwiata trzymał się razem. 

Manna czekoladowa w deserze od serca 

z musem truskawkowym



Walentynowe love na słodko

10 łyżek kaszki manny
300 ml mleka
2 łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczka kakao ciemne
3 biszkopty podłużne
10 truskawek
6 gron winogrono ciemne
8 gron winogrono jasne

Zagotowuję 150 ml mleka. Do połowy kaszki dodaję kakao, łyżeczkę cukru pudru i mieszam. Po zagotowaniu się mleka, wsypuję kaszkę. Następnie gęstniejąca wylewam do foremek serduszka. Kolejne 150 ml mleka zagotowuję.Wsypuję resztę kaszki, dodaję cukier puder i gotuję. Kaszkę wylewam na kakaową warstwę. Zostawiam do przestygnięcia. Na talerz wysypuję pokruszone biszkopty. Układam serca z kaszki. Połowę truskawek miksuje blenderem. Powstały mus wylewam na talerz. Dekoruję truskawkami, winogronem. Z 3 truskawek robię kwiatki i posypuję cukrem pudrem. 


 Truskawkowo malinowo porzeczkowy torcik z sercem


Walentynowe love na słodko

Spód:
 
2 jajka 
1/3 szklanki oleju rzepakowego 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
¾ szklanki maki tortowej 
6 łyżek cukru
Masa śmietanowa:
800 ml jogurtu10 %
500 ml śmietanki kremówki 36 % 
1 łyżka cukru waniliowego 
40 dkg czereśni 
45 dkg porzeczek czerwonych 
50 dkg truskawek 
10 dkg malin 
1 galaretka wiśniowa 
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka malinowa
1 łyżka żelatyny
Spód:
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam mikserem na puszystą masę.Wlewam olej rzepakowy, przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i całość mieszam. Formę o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 20 minut tempe 180 stopni. 
Masa śmietanowa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, i ubijam razem z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję jogurt i mieszam. Masę dzielę na dwie części, z czego jedną część dzielę jeszcze na pół.
Galaretkę wiśniową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, schładzam. Czereśnie dryluję i miksuje blenderem. Mieszam z galaretką wiśniową. Do mniejszej części śmietany dodaję masę czereśniową pomału, po 1 łyżce mieszając. Jak się stęgnie wylewam na ciasto. Wstawiam do lodówki. 
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody , schładzam i dodaję do niej zmiksowane porzeczki. Mieszam z mniejszą częścią masy śmietanowej. Wylewam na ma tort, wstawiam do lodówki do stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody dodaję żelatynę , truskawki myję, obieram, miksuje blenderem i dodaję do zimnej galaretki. Mieszam z masą śmietanową z częścią większą. Wylewam na tort. Wstawiam do lodówki.

Galaretkę malinową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, dodaję zmiksowane maliny. Wylewam do pudełka wyłożonego folią spożywcza. Po stęgnięciu wycinam serca duże i małe. Układam na torcie. Dekoruję owocami maliny, truskawki, porzeczki, czereśnie. Tort dobrze jest schłodzić przez noc. 

Deser od serca w miseczkach z ciasta 



 Walentynowe love na słodko


1 opakowanie kaszka manna truskawkowa
1 opakowanie budyń śmietankowy
6 dkg mąki
5 dkg masła
2 białka
10 dkg cukru
½ cukru waniliowego
¼ szklanki wody
5 truskawek
2 maliny mrożone
1 kiwi
5 gron winogrono ciemne
2 biszkopty

 

Miseczki do deseru robi się prosto i szybko. Z wody i połowy cukru gotuję syrop. Uważać żeby cukier się nie skarmelizował, studzę. Masło z resztą cukru zwykłego i waniliowego ucieram, dodaję, syrop , białka i mąkę. Na pergaminie rysuję kółka około 14 cm średnicy i smaruję je ciastem. Kółka układam na blaszce i piekę około 10 minut aż się zrumienią. Po wyjęciu wkładam je do miseczek i formuję kształt. Trzeba to zrobić szybko. Budyń zagotowuję według instrukcji, ale użyłam mniejszej ilości wody żeby budyń był gęsty. Wlałam go do miseczek i poczekałam aż ostygnie. Z truskawek zrobiłam płatki które ułożyłam w kształt kwiatka. Kaszkę manną zalałam wodą i tym razem wlałam mnie wody niż zaleca opakowanie. Wlałam do foremek serce i poczekałam chwile aż ostygną. Biszkopty rozkruszyłam i na nich ułożyłam serca z kaszki. Udekorowałam malinami. Kawałkami kiwi udekorowałam talerz. Z winogrona zrobiłam kwiatka.1 opakowanie kaszka manna truskawkowa

Cytryna z bergamotką jogurtowiec od serca 



Walentynowe love na słodko



Biszkopt:
3 jaja
6 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanka cukru

Masa jogurtowa:

500 ml śmietanki kremówki 30 :
500 ml jogurtu greckiego
3/4 szklanki soku cytryna bergamotka
 3 łyżki żelatyny
1 łyżka cukru waniliowego
1 puszka brzoskwiń

Galaretka cytrynowa:

1,5 szklanki soku cytryna bergamotka
3 łyżki żelatyny
1 szklanka wody
Dekoracja serca:
1 galaretka malinowa
1 szklanka wody

Biszkopt:

Jaja ubijam razem z cukrem mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia i wsypuje pomału delikatnie mieszając. Formę okrągła średnica 26 cm smaruję, i wylewam do niej ciasto. Piekę temp 170 stopni 20 minut.

Maja jogurtowa:

Do miski wlewam śmietanę kremówkę schłodzoną, dodaje cukier waniliowy i miksuję na sztywno. Dodaję jogurt grecki. Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody do napęcznienia, następnie dodaję 1/2 szklankę gorącej wody i rozpuszczam, dolewam sok cytryna bergamotka. Po przestygnięciu wlewam do masy jogurtowej. Brzoskwinie odsączam na sitku z soku i układam na biszkopcie. Wcześniej formę boki wykładam papierem do pieczenia. Na brzoskwinie wylewam masę jogurtową.

Galaretka cytrynowa:

Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody, następnie dodaję 1 szklankę gorącej wody, rozpuszczam. Dolewam 1,5 szklanki soku. Odstawiam do przestygnięcia.
Galaretkę malinową rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody.Po przestygnięciu wstawiam do lodówki. Jak stężeje foremką wycinam serca. Można na dnie płaskiego naczynia wyłożyć folię, łatwiej będzie się serca odrywać. Na masie jogurtowej układam serca, na nie wylewam galaretkę cytrynową. Sernik wstawiam na noc do lodówki.

Sercowy deser z galaretki 



Walentynowe love na słodko


6 truskawek
6 gron winogrono ciemne 
1 galaretka  pina colada
1 galaretka pink Margarita
1 galaretka  Mojito
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
listki mięty
cukier puder
 
Galaretkitrzy smaki rozpuszczam tak jak jest na opakowaniu napisane, dodaje trochę mniej
wody. Przelewam je do płaskich pudełek. Z galaretki Margarita odlewam pół szklanki dodam
ją do ubitej na sztywno śmietany, wsypuję 1 łyżkę cukru pudru. Po stężeniu
galaretek w pudełkach foremkami serce wykrawam kształty. Środki serca zalewam
śmietana kremówką. Po stężeniu układam na nich truskawkami. Na talerzu układam truskawki
nacięte w rozetę, posypuję cukrem pudrem. Pozostała śmietanę kremówkę wyciskam
na talerz, i układam na niej płatki truskawek tworząc kwiatka, i z winogrona tez robię kwiatki. Dekoruję talerz 
listkami mięty. 
prymat