Tort walentynkowy migdałowy
Biszkopt:
6 jaja
1 szklanka mąka tortowa
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukier kryształ ja dałam mniej niecałą
Masa:
500 ml śmietany kremówki
250 gram mascarpone
2 łyżki płaskie cukier puder
2 łyżeczki fix do śmietany
olejek migdałowy kilka kropel
Dekoracja:
200 gram truskawek świeżych
1 galaretka malinowa
400 ml wody
100 gram płatki migdałowe
Przełożenie: konfitura z czerwonej porzeczki akurat taką miałam 1/2 szklanki
Poncz:
1 cytryna
3/4 szklanki wody
3 łyżki syropu czekoladowego
Biszkopt:
Jaja wbijam do iski, dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Dodaję przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną po jednej łyżce i delikatnie mieszam już ręką nie mikserem. Formę w kształcie serce wykładam dno papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę około 35-40 minut.
Dekoracja serce:
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Pojemnik prostokątny plastikowy wykładam folia spożywczą dno i boki. Galaretka jak ostygnie wlewam ją do pojemnika. Odstawiam do stężenia. Wyjmuję z pudełka razem z folią i foremką od pierników w kształcie serca wycinam serca. Środki małe serduszka wycinam nożykiem specjalnym do warzyw. Serca delikatnie podważam nożem i przenoszę na tort.
Masa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, dodaję mascarpone i ubijam na sztywno. Pod koniec dodaje cukier puder i fix, oraz olejek migdałowy.
Biszkopt przecinam na trzy blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem zrobionym z wody, soku z cytryny i syropu. Smaruję kremem mniej niż połowa. Układam kolejny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą i układam ostatni blat który już nie nasączam. Rozsmarowuję resztę kremu na górę, boki i zostawiam do dekoracji sopelki które wyciskam szprycą. Dekoruję sercami, truskawkami. Boki obstępuję uprażonymi płatkami migdałów. Migdały mają być delikatnie uprażone na suchej patelni.
Migdałowe ciacha serca
250 gram masła
3,5 szklanki mąki wrocławskiej
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru pudru
Sól szczypta
7 łyżek migdałów tartych
1/2 szklanki powideł domowych
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło pokrojone, proszek do pieczenia, jajka, żółtko, cukier puder, sól, migdały tarte. Ciasto wyrabiam rękę i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkuję ciasto. Resztę wstawiam do lodówki. Wykrawam kształty serca rożnej wielkości za pomocą foremek. Układam na blaszce na papierze i piekę około 12 minut temp 170 stopni. Część ciastek dekoruję powidłami, które wcześniej zmiksowałam blednerem i razem zapiekłam. Kwiaty duże zrobiłam za pomocą foremki serce, którą wykrawałam jedno serce obok drugiego i nie dociskałam do końca żeby środek kwiata trzymał się razem.
Manna czekoladowa w deserze od serca
z musem truskawkowym
Zagotowuję 150 ml mleka. Do połowy kaszki dodaję kakao, łyżeczkę cukru pudru i mieszam. Po zagotowaniu się mleka, wsypuję kaszkę. Następnie gęstniejąca wylewam do foremek serduszka. Kolejne 150 ml mleka zagotowuję.Wsypuję resztę kaszki, dodaję cukier puder i gotuję. Kaszkę wylewam na kakaową warstwę. Zostawiam do przestygnięcia. Na talerz wysypuję pokruszone biszkopty. Układam serca z kaszki. Połowę truskawek miksuje blenderem. Powstały mus wylewam na talerz. Dekoruję truskawkami, winogronem. Z 3 truskawek robię kwiatki i posypuję cukrem pudrem.
Truskawkowo malinowo porzeczkowy torcik z sercem
Spód:
Galaretkę malinową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, dodaję zmiksowane maliny. Wylewam do pudełka wyłożonego folią spożywcza. Po stęgnięciu wycinam serca duże i małe. Układam na torcie. Dekoruję owocami maliny, truskawki, porzeczki, czereśnie. Tort dobrze jest schłodzić przez noc.
Deser od serca w miseczkach z ciasta
1 opakowanie kaszka manna truskawkowa
Cytryna z bergamotką jogurtowiec od serca
Biszkopt:
3 jaja
6 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanka cukru
Masa jogurtowa:
500 ml śmietanki kremówki 30 :
500 ml jogurtu greckiego
3/4 szklanki soku cytryna bergamotka
3 łyżki żelatyny
1 łyżka cukru waniliowego
1 puszka brzoskwiń
Galaretka cytrynowa:
1,5 szklanki soku cytryna bergamotka
3 łyżki żelatyny
1 szklanka wody
Dekoracja serca:
1 galaretka malinowa
1 szklanka wody
Biszkopt:
Jaja ubijam razem z cukrem mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia i wsypuje pomału delikatnie mieszając. Formę okrągła średnica 26 cm smaruję, i wylewam do niej ciasto. Piekę temp 170 stopni 20 minut.
Maja jogurtowa:
Do miski wlewam śmietanę kremówkę schłodzoną, dodaje cukier waniliowy i miksuję na sztywno. Dodaję jogurt grecki. Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody do napęcznienia, następnie dodaję 1/2 szklankę gorącej wody i rozpuszczam, dolewam sok cytryna bergamotka. Po przestygnięciu wlewam do masy jogurtowej. Brzoskwinie odsączam na sitku z soku i układam na biszkopcie. Wcześniej formę boki wykładam papierem do pieczenia. Na brzoskwinie wylewam masę jogurtową.
Galaretka cytrynowa:
Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody, następnie dodaję 1 szklankę gorącej wody, rozpuszczam. Dolewam 1,5 szklanki soku. Odstawiam do przestygnięcia.
Galaretkę malinową rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody.Po przestygnięciu wstawiam do lodówki. Jak stężeje foremką wycinam serca. Można na dnie płaskiego naczynia wyłożyć folię, łatwiej będzie się serca odrywać. Na masie jogurtowej układam serca, na nie wylewam galaretkę cytrynową. Sernik wstawiam na noc do lodówki.
Sercowy deser z galaretki
6 truskawek
6 gron winogrono ciemne1 galaretka pina colada1 galaretka pink Margarita1 galaretka Mojito1 szklanka śmietany kremówki 30 %listki miętycukier puder
listkami mięty.Galaretkitrzy smaki rozpuszczam tak jak jest na opakowaniu napisane, dodaje trochę mniej wody. Przelewam je do płaskich pudełek. Z galaretki Margarita odlewam pół szklanki dodam ją do ubitej na sztywno śmietany, wsypuję 1 łyżkę cukru pudru. Po stężeniu galaretek w pudełkach foremkami serce wykrawam kształty. Środki serca zalewam śmietana kremówką. Po stężeniu układam na nich truskawkami. Na talerzu układam truskawki nacięte w rozetę, posypuję cukrem pudrem. Pozostała śmietanę kremówkę wyciskam na talerz, i układam na niej płatki truskawek tworząc kwiatka, i z winogrona tez robię kwiatki. Dekoruję talerz