Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynowe love kolacja cz1

Walentynkową ucztę chcę zakończyć kolacją lekką, przyjemną na której serwuję sałatki.Królują krewetki, małże czyli afrodyzjaki pożądane w walentynki. Przybliżę też trochę skąd pochodzi Św. Walenty. Walenty z wykształcenia był lekarzem, z powołania duchownym. Żył w III wieku Cesarstwie Rzymskim za panowania Klaudiusza II Gockiego. Cesarz ten za namową swoich doradców zabronił młodym mężczyznom wchodzić w związki małżeńskie w wieku od 18 do 37 lat. Uważał on, że najlepszymi żołnierzami są legioniści niemający rodzin. Zakaz ten złamał biskup Walenty i błogosławił śluby młodych legionistów. Został za to wtrącony do więzienia, gdzie zakochał się w niewidomej córce swojego strażnika. Legenda mówi, że jego narzeczona pod wpływem tej miłości odzyskała wzrok. Gdy o tym dowiedział się cesarz, kazał zabić Walentego. W przeddzień egzekucji Walenty napisał list do swojej ukochanej, który podpisał: „Od Twojego Walentego”. Egzekucję wykonano 14 lutego 269 r. Św. Walenty jest nie tylko patronem ludzi zakochanych ale też ludzi cierpieniach na epilepsje.

Walentynkowy ananas kuszący krewetkami i nie tylko

 

Walentynowe love kolacja cz1

 

1 ananas świeży
1 papryka czerwona
1 woreczek ryżu paraboiled dziki
10 krewetek mrożonych
1/2 papryczka chili czerwona
5 oliwek czarnych
5 dkg sera lazur błękitnego
8 pomidorków koktajlowych w kształcie serca
1 pomidor duży
Skórka od cukinii
Sól
Pieprz kolorowy prymat
Bazylia prymat
Oregano prymat
2 łyżki sosu sojowego jasnego
½ cukinii
Oliwa
Ananasa przekroiłam wzdłuż, tak żeby zostały nam liście z ananasem w całości. Usunęłam niejadalny środek owocu. Wydrążyłam miąższ ananasa i pokroiłam w kostkę. Krewetki odmroziłam, i zamarynowałam w oliwie, z dodatkiem soli, pieprzu kolorowego, Bazyli i oregano. Ryż gotowałam w osolonej wodzie 20 minut. Poczekałam aż ostygnie.  Cukinie pokroiłam w kostkę razem ze skórką. Przesmażyłam ją 1 minutę, mają zostać ładne kostki, dodałam bazylie, oregano suszone. Do miseczki przełożyłam ryż, cukinie, pokrojoną paprykę czerwoną, kawałki ananasa. Doprawiłam pieprzem i napełniłam ananasa farszem. Na wierzch ułożyłam kawałki sera lazur, krewetki, oliwki czarne pokrojone, pomidorki koktajlowe pokrojone. Fajnie żeby pomidorki miały kształt serca po przekrojeniu. Papryczkę chili pokroiłam na drobne paseczki i dodałam do farszu. Udekorowałam dwoma sercami z papryki. Talerz ozdobiłam różą z pomidora i listkami z cukinii.

Sałatka z małżami


Walentynowe love kolacja cz1


6 liści Salaty masłowej
2 łyżki małży z zalewy w białym winie
6 pomidorków koktajlowych
1 papryka czerwona
3 dkg sera lazur
4 oliwki czarne
3 rzodkiewki
1 papryczka chili żółta
1 cebula czerwona
Kawałek cukinii
2 łyżki sosu vinegrette
Sałatę myję, osuszam i strzepię na talerzu. Dodaję odsączone małże z zalewy, pokrojone pomidorki koktajlowe, kawałki sera lazur. Z papryki czerwonej wycinam serca. Papryczkę chili kroję w cienkie paski i dodaję do sałatki. Rzodkiewki kroje w plastry. Sałatę polewam sosem vinegrette. Talerz dekoruję oliwkami. Z cebuli robię róże. Z cukinii wycinam płatki do kwiata.

Sałatka serce z pieczonym burakiem, truskawkami i lososiem


Walentynowe love kolacja cz1


 7 liści sałaty masłowej
2 pieczone buraki
7 truskawek
½ camemberta
½ cebuli czerwonej
10 dkg łososia marynowanego domowego
Kwiaty bratka
Bazylia świeża
Sos francuski:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki octu balsamicznego
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka souz cytryny
½ łyżeczki miodu
  Sałatę myję osuszam, i strzepię na talerzu. Buraka pieczonego obieram , kroję plastry i specjalnym nożykiem wycinam serca.Układam na talerzu, Cebulę obieram i kroję w piórka, truskawki myję, kroję na pół i dodaję do sałatki. Ser camembert kroję w trójkąty, łososia kroję na cienkie plastry i zwijam. Składniki na sos przekładam do miski,i miksuję blenderem. Sałatkę polewam sosem, i dodaję kwiaty bratka. Z jednego buraka robię róże, dekoruje listkami bazylii.

Pokrzywowy makaron z roszponką i krewetkami

 

Walentynowe love kolacja cz1

100 gram makaronu pokrzywowego Eko

½ opakowania roszponki

10 krewetek koktajlowych
½ papryczki chili
5 truskawek
5 pomidorków koktajlowych
5 szparagów białych
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki Bazyli suszonej
Sól
Pieprz
3 łyżki sosu francuskiego domowy robiony
Kwiatki bratka
2 łyżki oliwy
Makaron pokrzywowy gotuję aldente w osolonej wodzie około 6 minut. Sałatę myję i osuszam. Układam na talerzu postrzępioną, dodaję roszponkę, makaron, następnie umyte i pokrojone truskawki, oraz pomidorki koktajlowe. Krewetki odmrażam, następnie marynuję w oliwie dodaję, sól, pieprz, oregano, bazylię, i pokrojoną papryczkę chili. Krewetki grilluję na grillu elektrycznym i dodaję do sałatki. Polewam sosem francuskim domowym robionym. Podaję z kwiatkami bratka.
13.02.2014 22:23
Smaczny,kolorowy bałaganik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak