Walentynowe love dania główne cz2

Opublikowano: 12.02.2014
Autor: mysza75
Walentynowe love dania główne cz2
Ten dzień ma być piękny. Ma działać na wszystkie zmysły: smak, wzrok, powonienie. Ma być zmysłowo, uwodzicielsko. Oto recepta na romantyczne i przede wszystkim smaczne walentynki. Na walentynkowy obiad nie przygotowujemy nic tłustego tylko lekkostrawne dania. Potrawy maja nas uwodzić, otworzyć na świat zmysłowych doznań. Obiad ma pobudzić nasze apetyty. Polecam zupę krem od serca, roladki z biedronkami, łososia z sałatką i pstrąga z fajnym nadzieniem.

Roladki na łące z biedronkami

 

Walentynowe love dania główne cz2

 

1 pierś z kurczaka
2 kostki mrożonego szpinaku
Kawałek sera feta
1 cukinia mała
3 łyżki mrożonki brokułu, kalafior, marchewka mix
1 papryka
2 pomidory
5 oliwek
Pieprz czarny
Pietruszka zielona do dekoracji
2 pomidory suszone
Oliwa z oliwek
Kostka rosołowa
Cukinie odkrawamy od góry żeby wyszła łódeczka, nakładamy do niej mieszankę warzyw wcześniej sparzoną . Z papryki robimy napis love i serce. Dwa krążki papryki odkrawamy i na nich ułożymy kawałki rolady. Z pomidora robimy biedronki. Z oliwek odcinamy cienkie paseczki na nogi biedrony. Z polówki oliwki robimy głowę.
Pierś z kurczaka rozbijamy delikatnie na niej układamy plaster boczku,  na to przesmażony szpinak z dodatkiem fety, i  kawałek pomidora suszonego. Pierś marynujemy w oliwie z dodatkiem kostki rosołowej. Smażymy ok. 10 minut na patelni grillowej i kroimy na plastry.

Krem brokułowo kalafiorowy od serca



Walentynowe love dania główne cz2

½ kalafiora dużego
½ brokuła
1 cebula
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
1 marchewka
Bazylia świeża
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy
Przepis ten bierze udział w konkursie z olejem rzepakowym
Kalafior, brokuł i marchewkę gotuje aldente. Warzywa mają być na wpół miękko. Cebulkę obieram, czosnek też, kroję i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję bulion warzywny. Brokuł  ugotowany wkładam do jednego garnka, zalewam połową bulionu i miksuje blenderem na gładką masę. To samo robię z kalafiorem. Doprawiam solą, pieprzem dwa kremy. Na talerz wylewam krem brokułowy, na środek wylewam krem z kalafiora, posłużyłam się do zrobienia serca, foremką do ciastek. Serca marchewkowe wycięłam specjalnym nożykiem. Zupę krem dekoruję bazylią świeża.


Pstrąg nadziewany suszonymi pomidorami

 

Walentynowe love dania główne cz2

 

2 pstrągi
1 opakowanie mozzarella kulki
10 pomidorów suszonych
20 oliwek zielonych
1/2 papryki czerwonej
1/2 pęczka pietruszki
1 cytryna
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy

Pstrągi myję, osuszam. Cebulę i czosnek obieram, i kroję drobno. Rybę faszeruje w środku cebulką, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem nacieram, skrapiam sokiem z cytryny. Wstawiam w pojemniku do lodówki na noc. Ryby mają przejść marynatą. Na drugi dzień cebulkę wyjmuję z ryby. Mozzarelle i pomidory suszone kroję, to samo robię z oliwkami. Dodaję pietruszkę pokrojoną 2 łyżki oliwy i faszeruję ryby nadzieniem. Spinam szpilkami, smaruję olejem pędzelkiem, i układam na blaszce. Piekę 40 minut temp 180 stopni. Pod koniec pieczenia układam na każdej rybie, trochę farszu i wstawiam do piekarnika. Podaje z pietruszką i papryką sercami.

 

Pomarańczowy łosoś z mandarynkową sałatką

 

Walentynowe love dania główne cz2

 

1 dzwonko z łososia
2 pomarańcze ekologiczne
½ cytryny ekologicznej
Sól
Pieprz
Oliwa
1 ząbek czosnku
1 mandarynka ekologiczna
4 łyżki ryżu
Kawałek papryki zielonej
Kawałek papryki czerwonej
2 łyżki groszku z kukurydzą
4 oliwki czarne
4 pomidorki koktajlowe
3 łyżki mąki pszennej
Łososia zamarynowałam. Do marynaty użyłam ½ soku z cytryny, ½ soku z pomarańczy, sól, pieprz, sprasowany ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy. Odstawiłam na cztery godziny do lodówki. Na patelni rozgrzałam olej. Łososia wyjęłam z marynaty otoczyłam w mące i smażyłam. Ryż ugotowałam do miękkości. Ostudziłam. Dodałam do niego  pokrojoną paprykę zieloną, kawałek czerwonej, kukurydza z groszkiem, i cząstki mandarynki pozbawione błonek. Całość wymieszałam. Łososia podaję na plastrach pomarańczy z sałatką. Talerz dekoruję oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
prymat