Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowe love pizze

Walentynkowe menu zaczęłam od słodkich deserów. Teraz przyszedł czas na pizze, którą każdy z nas przecież lubi. W kształcie serca, z sercami. Naszych ukochanych można zaskoczyć na wiele sposobów taką pizzą. Będzie idealnie pasować na kolację walentynkową przy świecach i romantycznej muzyce. Zamiast iść do pizzerii proponuję zrobić samemu taką pizzę. Można w jej przygotowanie włożyć wiele serca i miłości, a na pewno zostanie to docenione przez naszych bliskich.

Walentynkowa pizza

 

Walentynkowe love pizze

1 puszka pomidorów bez skórki w całości

1,5 szklanki mąki
Sól
½ łyżeczki cukru
4 dkg drożdży
½ szklanki wody
2 łyżki oleju
1 kulka duża mozzarelli
6 pieczarek
12 plastrów salami peperoni
12 oliwek zielonych
8 pomidorków koktajlowych
Pieprz
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
Bazylia świeża
 1 łyżeczka przyprawa do pizzy

Przygotowanie pizzy zaczynam od ciasta bo to zajmuje najwięcej czasu. Do miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże, wodę. Następnie dodałam olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałam.  Zaczęłam stopniowo dolewać wodę i ręką wyrabiałam ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).  Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłam w przykrytej misce na 20-30 minut . Z papieru do pieczenia wycięłam serce i ciasto formowałam na papierze. Odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Piekłam 10 minut w temp 190 stopni. Pomidory z puszki przełożyłam na patelnię, zblenderowałam i podsmażałam je aż zrobił się gęsty sos. Doprawiłam solą, pieprzem, dodałam ząbek czosnku sprasowany i przyprawę do pizzy. Po upieczeniu pizze serce posmarowałam sosem, ułożyłam na niej pokrojoną mozzarelle, pieczarki cienkie talarki, salami. Z papryki wycięłam serca i ułożyłam na pizzy. Pomidorki przekroiłam na pół. Pizze włożyłam jeszcze na 15 minut do piekarnika. Po wyjęciu ułożyłam oliwki i listki Bazyli.

 

Pizza orkiszowa od serca z domowym sosem pomidorowym

 

Walentynkowe love pizze

 

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej Wrocławkiej
1 szklanka mąki orkiszowej
20 gram drożdży
1 łyżka oliwy
3/4 szklanki letniej wody
sól szczypta
szczypta cukru 
farsz:
1 słoiczek domowego sosu pomidorowego około 3/4 szklanki
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
7 pomidorków koktajlowych zółtych
10 oliwek czarnych
1 kulka duża mozzarella
15 plastrów salami 
1 cebula czerwona
1 pieczarka
listki bazylii
Do miski wsypuję łyżkę mąki pszennej, dodaję drożdże, cukier, i trochę wody, rozprowadzam. Pozostawiam do wyrośnięcia zaczyn. Następnie dosypuję resztę maki pszennej  i orkiszowej, dodaję sól, wodę pozostała i mieszam. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia  na około godzinę. Ciasto przykrywam ściereczką. Ciasto formuję w okrąg, zrobiłam to wałkiem i odstawiam do wyrośnięcia. Nagrzewam piekarnik i podpiekam spód około 10 minut temp 180 stopni. Po wyjęciu smaruję domowym sosem pomidorowym, układam plastry salami, krążki cebuli, dodaję serca wycięte z papryki zółtej i czerwonej, dodaję pomidorki kowalowe żółte połówki, plastry pieczarek i podpiekam dalej 15 minut. Pod koniec dodaję plastry mozzarelli, oliwki czarne. Po wyjęciu dekoruję listkami bazylii.

Pizza walentynkowa z lutenicą

 

Walentynkowe love pizze

 


3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 dkg drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki wody około letniej

farsz:
1 szklanka lutenici ze słoika
1 cebula czerwona
4 pieczarki
6 oliwek zielonych
8 krewetek królewskich
1 garść roszponki
10 kulek mozzraelli
1 papryka czerwona
sól, pieprz, bazylia, oregano suszone
3 łyżki wina celebro


Do miski wsypuje 2 łyżki mąki pszennej, wykruszam drożdże dodaję szczyptę cukru do konsystencji kwaśnej śmietany. Rozrabia i odstawiam do wyrośnięcia.
Jak zaczyn będzie gotowy, dosypuje do niego resztę mąki pszennej i pełnoziarnistej, oraz wlewam wodę,dodaję sól, olej. Ciasto wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do zrobienia pizzy użyłam formę w kształcie serca którą wcześniej wysmarowałam olejem.
Ciasto na pizze wałkuje najpierw i układam na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika zostawiam jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Spód podpiekam około 5 minut temp 180 stopni. Wyjmuje smaruję lutenicą, układam pieczarki plastry, kwiatki z cebuli, dodaję oliwki, kulki mozzarelli, serca wycięte z papryki.
Krewetki wcześniej marynuję, z dodatkiem wina, soli, pieprzu, bazylii, oregano. Układam na pizzy i wkładam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni. Przed podaniem dekoruję roszponką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak