Walentynkowe love pizze

Walentynkowa pizza
1 puszka pomidorów bez skórki w całości
Przygotowanie pizzy zaczynam od ciasta bo to zajmuje najwięcej czasu. Do miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże, wodę. Następnie dodałam olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałam. Zaczęłam stopniowo dolewać wodę i ręką wyrabiałam ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj). Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłam w przykrytej misce na 20-30 minut . Z papieru do pieczenia wycięłam serce i ciasto formowałam na papierze. Odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Piekłam 10 minut w temp 190 stopni. Pomidory z puszki przełożyłam na patelnię, zblenderowałam i podsmażałam je aż zrobił się gęsty sos. Doprawiłam solą, pieprzem, dodałam ząbek czosnku sprasowany i przyprawę do pizzy. Po upieczeniu pizze serce posmarowałam sosem, ułożyłam na niej pokrojoną mozzarelle, pieczarki cienkie talarki, salami. Z papryki wycięłam serca i ułożyłam na pizzy. Pomidorki przekroiłam na pół. Pizze włożyłam jeszcze na 15 minut do piekarnika. Po wyjęciu ułożyłam oliwki i listki Bazyli.
Pizza orkiszowa od serca z domowym sosem pomidorowym
Pizza walentynkowa z lutenicą
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 dkg drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki wody około letniej
farsz:
1 szklanka lutenici ze słoika
1 cebula czerwona
4 pieczarki
6 oliwek zielonych
8 krewetek królewskich
1 garść roszponki
10 kulek mozzraelli
1 papryka czerwona
sól, pieprz, bazylia, oregano suszone
3 łyżki wina celebro
Do miski wsypuje 2 łyżki mąki pszennej, wykruszam drożdże dodaję szczyptę cukru do konsystencji kwaśnej śmietany. Rozrabia i odstawiam do wyrośnięcia.
Jak zaczyn będzie gotowy, dosypuje do niego resztę mąki pszennej i pełnoziarnistej, oraz wlewam wodę,dodaję sól, olej. Ciasto wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do zrobienia pizzy użyłam formę w kształcie serca którą wcześniej wysmarowałam olejem.
Ciasto na pizze wałkuje najpierw i układam na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika zostawiam jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Spód podpiekam około 5 minut temp 180 stopni. Wyjmuje smaruję lutenicą, układam pieczarki plastry, kwiatki z cebuli, dodaję oliwki, kulki mozzarelli, serca wycięte z papryki.
Krewetki wcześniej marynuję, z dodatkiem wina, soli, pieprzu, bazylii, oregano. Układam na pizzy i wkładam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni. Przed podaniem dekoruję roszponką