Walentynkowe love dania główne cz1

Patelnia z jajem od serca
1 puszka fasoli canneloni
2 puszki pomidorów krojonych
3 łyżki oleju rzepakowego
3 jaja Tesco
1 bazylia świeża
3 parówki z szynki
1 papryka czerwona
1/2 papryczki chili
3 pomidorki koktajlowe żółte
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól,pieprz
majeranek szczypta
1 łyżeczka przyprawy do pomidorów
1 pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, dodaję cebule pokrojoną, czosnek, sprasowany. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę do lodówki. Na patelni na oleju przesmażam zamarynowane mięso z cebulką, dodaję pokrojoną paprykę, wlewam pomidory z puszek i duszę dalej. Doprawiam przyprawą do pomidorów. jak pomidory się zredukują, i całość zgęstnieje, dodaję fasolę z puszki mieszam, i układam serca z parówek.
Każdą parówkę nacinam, następnie wywijam spinam na końcu wykałaczką i układam na patelni. W serca wbijam jaja, układam po kawałku papryczki chili, dodaję pomidorki koktajlowe żółte. i całość wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni, albo dalej przesmażam na gazie. Przed podaniem dekoruję bazylią świeżą, wyjmuję wykałaczki z parówek.
Szpinakowo makaronowy torcik z tofu
350 gram makaronu spaghetti
3 jajka
130 ml mleka
3 ząbki czosnku
250 gram szpinaku liściastego mrożonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
4 łyżki startego sera gouda
olej rzepakowy
7 krewetek koktajlowych mrożonych
1 cebula czerwona
5 papryczek chili małych konserwowych
5 oliwek czarnych
1/2 opakowania tofu wędzonego
1 cukinia mała
1/2 papryki czerwonej
6 pomidorków koktajlowych żółtych
5 gałązek pietruszki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylia suszona
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Przecedzam i przelewam zimną wodą. Krewetki odmrażam, wkładam do miseczki dodaję 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, bazylię i marynuję. Można to zrobić wcześniej. Do miski wbijam jajka, dodaję ser start, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku sprasowane. Całość mieszam. Formę okrągłą średnica 25 cm, smaruję i wykładam do niej makaron ugotowany. Szpinak, przesmażam na patelni na odrobinie oleju, można podlać trochę wodą, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem jeden ząbek. Szpinak dodaję do makaronu i mieszam go w formie. Całość zalewam masą jajeczną. Wstawiam do piekarnika na temp 180 stopni 10 minut.
Z cebuli wycinam kwiatki, które układam na torcie po podpieczeniu. W środek każdego kwiata wkładam oliwkę czarną i małe papryczki chili. Cukinię kroję na cienkie plastry, nakłuwam je na wykałaczki na przemian z kawałkami tofu, i pomidorkiem żółtym. Z papryki czerwonej wycinam serca. Dodaję krewetki, kawałki pozostałego tofu. Torcik wkładam ponownie do piekarnika na około 15 minut żeby warzywa dopiekły się. Przed podaniem dekoruję pietruszką.
Żółte naleśniki w sakiewkach z sałatką i tofu