Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowe love dania główne cz1

Była już propozycja deseru walentynkowego, pizzy teraz czas na dania obiadowe z akcentem serce. Któż z nas nie chciałby być mile zaskoczony w tym dniu przez naszego ukochanego, ukochaną. Obiad albo kolacja przy świecach romantyczna. Miła muzyka w tle. Można usiąść całą rodziną do stołu. Cieszyć się tym, że siebie mamy.W tym zagonionym całym naszym życiu może warto postarać się i zrobić miły drobiazg drugiej osobie, poświęcić jej trochę czasu. Po romantycznym obiedzie można pójść do kina, na spacer, albo pojeździć razem na łyżwach. A może warto zrobić coś szalonego, coś na co zawsze brakowało nam odwagi. Proponuję kupić i podarować ukochanej osobie bilet na lot balonem, na skok ze spadochronem. Życie jest tak krótkie że odrobina szaleństwa czasami przyda się w nie jednym związku. Ja proponuję menu z którego każdy wybierze coś dla sienie. Patelnia z jajem od serca, romantyczny torcik makaronowy a może naleśniki kieszonki. W przygotowanie naszych dań włóżmy trochę serca, i niech to będą dania prawdziwie od serca zrobione.

Patelnia z jajem od serca

 

Walentynkowe love dania główne cz1

1 puszka fasoli canneloni
2 puszki pomidorów krojonych
3 łyżki oleju rzepakowego
3 jaja Tesco
1 bazylia świeża
3 parówki z szynki
1 papryka czerwona
1/2 papryczki chili
3 pomidorki koktajlowe żółte
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól,pieprz
majeranek szczypta
1 łyżeczka przyprawy do pomidorów
1 pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, dodaję cebule pokrojoną, czosnek, sprasowany. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę do lodówki. Na patelni na oleju przesmażam zamarynowane mięso z cebulką, dodaję pokrojoną paprykę, wlewam pomidory z puszek i duszę dalej. Doprawiam przyprawą do pomidorów. jak pomidory się zredukują, i całość zgęstnieje, dodaję fasolę z puszki mieszam, i  układam serca z parówek.
Każdą parówkę nacinam, następnie wywijam spinam na końcu wykałaczką i układam na patelni. W serca wbijam jaja, układam po kawałku papryczki chili, dodaję pomidorki koktajlowe żółte. i całość wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni, albo dalej przesmażam na gazie. Przed podaniem dekoruję bazylią świeżą, wyjmuję wykałaczki z parówek.

Szpinakowo makaronowy torcik z tofu

 

Walentynkowe love dania główne cz1

 



350 gram makaronu spaghetti
3 jajka
130 ml mleka
3 ząbki czosnku
250 gram szpinaku liściastego mrożonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
4 łyżki startego sera gouda
 olej rzepakowy

7 krewetek koktajlowych mrożonych
1 cebula czerwona
5 papryczek chili małych konserwowych
5 oliwek czarnych
1/2 opakowania tofu wędzonego
1 cukinia mała
1/2 papryki czerwonej
6 pomidorków koktajlowych żółtych
5 gałązek pietruszki
 sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylia suszona

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Przecedzam i przelewam zimną wodą.  Krewetki odmrażam, wkładam do miseczki dodaję 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, bazylię i marynuję. Można to zrobić wcześniej. Do miski wbijam jajka, dodaję ser start, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku sprasowane. Całość mieszam. Formę okrągłą średnica 25 cm, smaruję i wykładam do niej makaron ugotowany. Szpinak, przesmażam na patelni na odrobinie oleju, można podlać trochę wodą, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem jeden ząbek. Szpinak dodaję do makaronu i mieszam go w formie. Całość zalewam masą jajeczną. Wstawiam do piekarnika na temp 180 stopni 10 minut.

Z cebuli wycinam kwiatki, które układam na torcie po podpieczeniu. W środek każdego kwiata wkładam oliwkę czarną i małe papryczki chili. Cukinię kroję na cienkie plastry, nakłuwam je na wykałaczki na przemian z kawałkami tofu, i pomidorkiem żółtym. Z papryki czerwonej wycinam serca. Dodaję krewetki, kawałki pozostałego tofu. Torcik wkładam ponownie do piekarnika na około 15 minut żeby warzywa dopiekły się. Przed podaniem dekoruję pietruszką.

Żółte naleśniki w sakiewkach z sałatką i tofu

 

Walentynkowe love dania główne cz1

 

1 łyżeczka kurkumy
Pieprz kolorowy
Bazylia prymat
Oregano
kurkumy
1 jajko
6 łyżek wody gazowanej
3/4 szklanki wody niegazowanej
1,5 szklanki mąki wrocławskiej
sól
farsz
1 puszka kukurydza i groszek mała
½ opakowania tofu
½ puszki kiełków z fasoli
1 cebula czerwona
1/5 cukini
3 pomidorki koktajlowe czerwone
10 oliwek czarnych
½ papryki czerwonej
Sól
Por zielona część
oliwa
Ciasto na naleśniki blenderuję. Do miski przesiewam mąkę, wlewam wodę zwykłą i gazowaną, dodaje jajko, sól, kurkumę. Blender pozwoli nam uzyskać ładną konsystencję ciasta. Naleśniki smażę na oliwie. Tofu marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz kolorowy, bazylię, oregano. Smażę na patelni około 5 minut. Następnie kroję je w kostkę. Do miski przekładam groszek z kukurydzą , kiełki fasoli odsączone z zalewy. Dodaje tofu, pokrojoną paprykę czerwoną, oliwki czarne. Całość mieszam i napełniam naleśniki farszem tworząc sakiewki. Związuje je cienkimi paskami wyciętymi z pora. Talerz dekoruję pomidorkami koktajlowymi tworząc kwiatka. Z cebuli czerwonej wycinam drugiego kwiata. Środek robię z cienkich plasterków cukinii. Serca wycinam z papryki czerwonej. Oto mój pomysł na walentynkową kolację

 

 

 

Christopher 11.02.2014 19:16
Podoba mi się gruszka z jabłuszkiem ,reszta też.
bazylka 11.02.2014 17:01
Dania nie od serca ,ale od mnogości serc.Obdarzysz nimi dużo kochanych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak