Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynki tuż , tuż

Dzień Św. Walentego nie każdy obchodzi z zapałem. Ja odkąd w ten dzień świętuje rocznice ślubu staram się by ten dzień był szczególny.

Moja propozycja np. na kalcje w ten dzień są :

 

                             "Parówkowe serducha"

 

Walentynki tuż , tuż

Składniki ;

5  parówek  jubilatek i,
 5 żółtek,
 5 łyżek mąki pszennej,
 1/2 szklanki mleka,
sól do smaku,
papryka mielona do smaku,
olej do smażenia

4 parówki przecinamy wzdłuŻ zostawiając około 1,5 cm nieprzecięte.

Żółtka mieszamy z mąką  i mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i mieloną papryką .

Jedną parówke kroimy w pół centymetrowe plastry, tak by na każde seducho było po 5 plasterków.

Na patelni rozgrzwamy olej. Parówki wywijamy na zewnątrz , kształtując serca.

Spinamy wykałaczkami.

Kładziemy jedno serce  na oleju, wlewamy 5 łyżek masy żółtkowej.

Układamy na niej porojoną parówkę .

Smażymy z odu stron na rumiano. Podajemy z keczupem.

 

Drugą propozycja są :

                                        "Bezowe serduszka"

 

Walentynki tuż , tuż

 

Składniki;

5 białek

szczypta soli

5 łyżek cukru pudru

1 łyżka kakao

 

Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż białka staną się lśniące. Dzielimy mase na dwie części. Do jedenj dodajemy delikatnie kakao. Mieszamy.

Nakładamy do szprycy najpierw białą mase i na posmarowaną i posypaną mąką  blache kładziemy pierwsze połówki serc. Następnie nakładamy mase z kakao i dokańczamy wzór. Wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni C i pieczemy 45 minut.

 

Ostatnia serduszkową propozycja są :

 

                                      "Serduszka malinowe"

Walentynki tuż , tuż

Składniki:

250 g mąki

150 g cukru pudru

1 jajko

150 g miękkiej margaryny

polewa:

po 1 łyżce śmietany , cukru i 2 łyżki budyniu malinowego

Dodatkowo;

marmolada owocowa

Z podanych składników na ciasto wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy na stolnicy na grubość około 4 mm. Wykrawamy foremką kształt serca.

Układamy na blasze posmarowanej margaryną i obsypaną mąką .

Pieczemy na złoty kolor w temeraturze 170 stopni C.

Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy jedno serduszko marmoladą , a następnie przykrywamy drugim. Delikatnie dociskamy.

Polewa;

Składniki polewy podgrzewamy w rondelku do całkowitego połaczenia.

Gdy polewa lekko przestygnie smarujemy ciastka po całej ich powierzchni.

 

I w końcu przyszła pora na coś pożywnego , bo tyle słodyczy już stanowczo wystarczy.

A więc pora na "Bułki na śniadanie'" np. do łóżka w dzień Św.Walentego.

 

Walentynki tuż , tuż

Składniki:

400 g maki tortowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

100 g margaryny

3 łyżki cukru

2 jajka i około 125 ml mleka.

1 jajko do smarowania

Jajka rozmącamy w misce. Przelewamy do szklanki i dolewamy tyle mleka by było 250 ml płynu. W misce zagniatamy margarynę z mąką ,cukrem ,solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dolewamy płyn ze szklanki i dalej wyrabiamy.

Wykładamy  ciasto na posypaną mąką stolnice i wałkujemy na 1 cm placek.

Foremką "serce" wykrawamy małe bułeczki. Układamy na posmarowanej margaryną i posypanej mąką blasze. Smarujemy rozmąconym jajem.

Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Podajemy przekrojone na pół z masełkiem i konfiturą .

Zoso 14.02.2012 22:05
wyglądają na smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak