Walentynki tuż , tuż
Moja propozycja np. na kalcje w ten dzień są :
"Parówkowe serducha"
Składniki ;
5 parówek jubilatek i,
5 żółtek,
5 łyżek mąki pszennej,
1/2 szklanki mleka,
sól do smaku,
papryka mielona do smaku,
olej do smażenia
4 parówki przecinamy wzdłuŻ zostawiając około 1,5 cm nieprzecięte.
Żółtka mieszamy z mąką i mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i mieloną papryką .
Jedną parówke kroimy w pół centymetrowe plastry, tak by na każde seducho było po 5 plasterków.
Na patelni rozgrzwamy olej. Parówki wywijamy na zewnątrz , kształtując serca.
Spinamy wykałaczkami.
Kładziemy jedno serce na oleju, wlewamy 5 łyżek masy żółtkowej.
Układamy na niej porojoną parówkę .
Smażymy z odu stron na rumiano. Podajemy z keczupem.
Drugą propozycja są :
"Bezowe serduszka"
Składniki;
5 białek
szczypta soli
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż białka staną się lśniące. Dzielimy mase na dwie części. Do jedenj dodajemy delikatnie kakao. Mieszamy.
Nakładamy do szprycy najpierw białą mase i na posmarowaną i posypaną mąką blache kładziemy pierwsze połówki serc. Następnie nakładamy mase z kakao i dokańczamy wzór. Wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni C i pieczemy 45 minut.
Ostatnia serduszkową propozycja są :
"Serduszka malinowe"
Składniki:
250 g mąki
150 g cukru pudru
1 jajko
150 g miękkiej margaryny
polewa:
po 1 łyżce śmietany , cukru i 2 łyżki budyniu malinowego
Dodatkowo;
marmolada owocowa
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy na stolnicy na grubość około 4 mm. Wykrawamy foremką kształt serca.
Układamy na blasze posmarowanej margaryną i obsypaną mąką .
Pieczemy na złoty kolor w temeraturze 170 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy jedno serduszko marmoladą , a następnie przykrywamy drugim. Delikatnie dociskamy.
Polewa;
Składniki polewy podgrzewamy w rondelku do całkowitego połaczenia.
Gdy polewa lekko przestygnie smarujemy ciastka po całej ich powierzchni.
I w końcu przyszła pora na coś pożywnego , bo tyle słodyczy już stanowczo wystarczy.
A więc pora na "Bułki na śniadanie'" np. do łóżka w dzień Św.Walentego.
Składniki:
400 g maki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
100 g margaryny
3 łyżki cukru
2 jajka i około 125 ml mleka.
1 jajko do smarowania
Jajka rozmącamy w misce. Przelewamy do szklanki i dolewamy tyle mleka by było 250 ml płynu. W misce zagniatamy margarynę z mąką ,cukrem ,solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dolewamy płyn ze szklanki i dalej wyrabiamy.
Wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnice i wałkujemy na 1 cm placek.
Foremką "serce" wykrawamy małe bułeczki. Układamy na posmarowanej margaryną i posypanej mąką blasze. Smarujemy rozmąconym jajem.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Podajemy przekrojone na pół z masełkiem i konfiturą .