Kilka pomysłów na czereśnie
Oczywiście kompot. Tylko tyle, że urozmaicony korzeniem imbiru.
Jogurtowa mozaika z czereśniami
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g czereśni
Czereśnie umyć i wydrylować. Piekarnik w tym czasie nastawić na 180 st C. Połączyć suche składniki z mokrymi. Wyrobić gęste ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć pierwszą cześć ciasta do okrągłej tortownicy. Drugą część ciasta podzielić jeszcze na dwie części. Jedną z części wymieszać z kakao i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Resztę ciasta wymieszać z czereśniami i ułożyć jako trzecią warstwę. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Tarta z czereśniami
Ciasto:
- 300gram czereśni
- 120 g mąki
- 70 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko
Krem:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 80 g cukru
- 20 g żelatyny
- laska wanilii
- kilka kropli z cytryny
- sól
Mieszamy mąkę, cukier puder, miękkie masło, sól. Pod koniec dodajemy żółtko. Z ciasta formujemy kulę, Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy ciasto na placek i wykładamy nim posmarowaną masłem średnią formę na tarte. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Moczymy połowę podanej ilości żelatyny w niewielkiej ilości wody. Podgrzewamy śmietankę pilnując aby się nie zagotowała, z połową podanej ilości cukru i laską wanilii oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy z żelatyną. Zostawiamy do ostygnięcia. Czereśnie kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Gotujemy 5 minut czereśnie z drugą połową cukru i z małą ilością wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Pod koniec dodajemy resztę żelatyny. Ostudzamy i czekamy aż trochę galaretka stężeje. Wykładamy gęsty krem na ciasto, czekamy aż całkowicie stężeje, na wierzch wykładamy galaretkę.
Kisiel z czereśniami
Szybki orzeźwiający deser. Z części czereśni gotujemy kompot z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu, lekko dosładzamy. Drugą cześć czereśni drylujemy i układamy w miseczkach. Odcedzony kompot zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Kompotem zalewamy czereśnie i schładzamy.
Naleśniki czekoladowe z czereśniami
A tutaj tradycyjne ciasto naleśnikowe tyle, że z odrobiną kakao.
Tort letni
Czekoladowy biszkopt, nasączony irlandzkim likierem, przekładamy bitą śmietaną z: 1 warstwa- z malinami i poziomkami, 2 warstwa z czereśniami i wiśniami.
Całość dekorujemy jak tylko nam się podoba.
Clafoutis z czereśniami
- 0,5 kg czereśni
- 1,5 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder, do oprószenia
Czereśnie zalać np. sokiem z pomarańczy, wymieszać, odstawić na 30 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W misce wymieszać mleko, cukier, śmietankę, jajka, przesianą mąkę, olejek wanilowy, sól. Wszystko ubijać przez 5 minut. Na dno formy wyłożyć czereśnie, zalać ciastem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.
Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem, podawać ciepłe z kremem mascarpone i konfiturą czereśniową.
Tydzień czereśniowy uważam za zakończony.
Dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.:)