W moim małym czereśniowym gaju…

Opublikowano: 25.07.2012
Autor: Chojłówna
W moim małym czereśniowym gaju…
Odkąd pamiętam, uwielbiam czereśnie. Z resztą czereśnia była moim ulubionym miejscem do dziecięcych wspinaczek.:) Co prawda spadło się z drzewa nie raz, ale jednak i tak zrobiło się wszystko aby dostać się do upragnionych owoców…

Kilka pomysłów na czereśnie

W moim małym czereśniowym gaju… 

W moim małym czereśniowym gaju…

Oczywiście kompot. Tylko tyle, że urozmaicony korzeniem imbiru.

 

 

 W moim małym czereśniowym gaju…

 

 

 Jogurtowa mozaika z czereśniami

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 2  jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g czereśni

 

Czereśnie umyć i wydrylować. Piekarnik w tym czasie nastawić na 180 st C. Połączyć suche składniki z mokrymi. Wyrobić gęste ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć pierwszą  cześć  ciasta do okrągłej tortownicy. Drugą część ciasta podzielić jeszcze na dwie części. Jedną z części wymieszać z kakao i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Resztę ciasta wymieszać z czereśniami i ułożyć jako trzecią warstwę. Piec ok. 40  minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 W moim małym czereśniowym gaju…

Tarta z czereśniami

Ciasto:

  • 300gram czereśni
  • 120 g mąki
  • 70 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 80 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • laska wanilii
  • kilka kropli z cytryny
  • sól

Mieszamy mąkę, cukier puder, miękkie masło, sól. Pod koniec dodajemy żółtko. Z ciasta formujemy kulę, Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy ciasto na placek i wykładamy nim posmarowaną masłem średnią formę na tarte. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Moczymy połowę podanej ilości żelatyny w niewielkiej ilości wody. Podgrzewamy śmietankę pilnując aby się nie zagotowała, z połową podanej ilości cukru i laską wanilii oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy z żelatyną. Zostawiamy do ostygnięcia. Czereśnie kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Gotujemy 5 minut czereśnie z drugą połową cukru i z małą ilością wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Pod koniec dodajemy resztę żelatyny. Ostudzamy i czekamy aż trochę galaretka stężeje. Wykładamy gęsty krem na ciasto, czekamy aż całkowicie stężeje, na wierzch wykładamy galaretkę.

 W moim małym czereśniowym gaju…

Kisiel z czereśniami

Szybki orzeźwiający deser.  Z części czereśni gotujemy kompot z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu, lekko dosładzamy. Drugą cześć czereśni drylujemy i układamy  w miseczkach.   Odcedzony kompot zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Kompotem zalewamy czereśnie i schładzamy.

 W moim małym czereśniowym gaju…

 

Naleśniki czekoladowe z czereśniami

 

A tutaj tradycyjne ciasto naleśnikowe tyle, że z odrobiną kakao.  

 

 W moim małym czereśniowym gaju…

 

Tort letni

Czekoladowy biszkopt, nasączony irlandzkim likierem, przekładamy bitą śmietaną z: 1 warstwa- z malinami i poziomkami, 2 warstwa z czereśniami i wiśniami.

 

Całość dekorujemy jak tylko nam się podoba.

 

 W moim małym czereśniowym gaju…

 

Clafoutis z czereśniami

  • 0,5 kg czereśni
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 3  jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder, do oprószenia

Czereśnie zalać np. sokiem z pomarańczy, wymieszać, odstawić na 30 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W misce wymieszać mleko, cukier, śmietankę, jajka, przesianą mąkę, olejek wanilowy, sól. Wszystko ubijać przez 5 minut. Na dno formy wyłożyć czereśnie, zalać ciastem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.

Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem, podawać ciepłe z kremem mascarpone i konfiturą czereśniową.

 W moim małym czereśniowym gaju…

Tydzień czereśniowy uważam za zakończony.

Dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie.:)

prymat