Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czas na... jagody!

Uwielbiam jagody. Sezon na te maleństwa dopiero się zaczyna i moim zdaniem najwcześniejsze jagody są najlepsze- lekko kwaskowate i twarde. Ich smak najlepiej można przełamać słodyczą czekolady i bitej śmietany. To dopiero magia!

Na pierwszy rzut babeczki jagodowo-czekoladowe z płynną czekoladą:) Mała słodkość a cieszy.

czas na... jagody!
 -4 łyżki margaryny
 -55 g cukru
 -90 g mąki
 -1 jajko
 -1 łyżeczka proszku do pieczenia
 -1 lyżka kakao
 -4 kostki mlecznej czekoladu
 -4 łyżeczki jagód

Margarynę, cukier, mąkę, kakao, jajko ubić na gładką masę. Połowę ciasta przełożyć do foremek, kostki czekolady i jagody ułożyć na cieście i przykryć dokładnie drugą połową ciasta. Piec ok 15 min w 180 stopniach. Podawać na ciepło np z bitą śmietaną.


Dla ochłody koktajl jagodowy na jogurcie naturalnym.

czas na... jagody!

Koktajl doskonale dzisiaj się spisał na ten okropny upał. 


I królewski deser szybki i łatwy torcik śmietankowo-jagodowy. (Wczoraj zrobiłam dzisiaj już został zjedzony)czas na... jagody!

-225 g masła
-220 g cukru
-4 jajka
-170 g mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
-500 ml śmietanki 30% i z 2 łyżeczki cukru pudru
-1 litr jagód 

Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać jajka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia dodać do utartej masy. Ciasto przelać do okrągłej formy. Piec ok 45 min w 180 stopniach.  Gdy ciasto ostygnie, przeciąć je na dwie części. Śmietankę ubić z cukrem dodać jagody i wymieszać. Blaty ciasta namoczone np irlandzkim likierem lub mocnym naparem herbacianym przełożyć częścią masy śmietankowej, resztą masy udekorować ciasto. Porządnie schłodzić w lodówce.

I pierwszy wpis uważam za zakończony.:)
Pozdrawiam serdecznie:* D.A.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak