czas na... jagody!
Na pierwszy rzut babeczki jagodowo-czekoladowe z płynną czekoladą:) Mała słodkość a cieszy.
-4 łyżki margaryny
-55 g cukru
-90 g mąki
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 lyżka kakao
-4 kostki mlecznej czekoladu
-4 łyżeczki jagód
Margarynę, cukier, mąkę, kakao, jajko ubić na gładką masę. Połowę ciasta przełożyć do foremek, kostki czekolady i jagody ułożyć na cieście i przykryć dokładnie drugą połową ciasta. Piec ok 15 min w 180 stopniach. Podawać na ciepło np z bitą śmietaną.
Dla ochłody koktajl jagodowy na jogurcie naturalnym.
Koktajl doskonale dzisiaj się spisał na ten okropny upał.
I królewski deser szybki i łatwy torcik śmietankowo-jagodowy. (Wczoraj zrobiłam dzisiaj już został zjedzony)
-225 g masła
-220 g cukru
-4 jajka
-170 g mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
-500 ml śmietanki 30% i z 2 łyżeczki cukru pudru
-1 litr jagód
Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać jajka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia dodać do utartej masy. Ciasto przelać do okrągłej formy. Piec ok 45 min w 180 stopniach. Gdy ciasto ostygnie, przeciąć je na dwie części. Śmietankę ubić z cukrem dodać jagody i wymieszać. Blaty ciasta namoczone np irlandzkim likierem lub mocnym naparem herbacianym przełożyć częścią masy śmietankowej, resztą masy udekorować ciasto. Porządnie schłodzić w lodówce.
I pierwszy wpis uważam za zakończony.:)
Pozdrawiam serdecznie:* D.A.